citizen 25.02.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Czy można wysunąć balkon/taras na piętrze domu poza nieprzekraczalną linię zabudowy?A może nieprzekraczalna to nieprzekraczalna i obrys balkonu nie może poza nią wychodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
citizen 26.02.2007 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 podciągam do góry, może ktoś jednak wie jak stanowią przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 26.02.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Znajdziesz to w części wstępnej planu (tam gdzie są definicje).Każda gmina ustala to nieco inaczej a nie regulują tego przepisy.Jedni napiszą tak:należy przez to rozumieć linię usytuowania podstawowej bryły budynku (niedotyczy ona garaży parterowych, wysuniętych zadaszeń, przedsionków wejściowych, ganków i wykuszy)a inni tak:należy przez to rozumieć linie utworzone przez najbardziej wysunięte lica ścian budynków, z wyłączeniem balkonów, daszków wystających ponad kondygnacją przyziemia, o wysięgu nie większym niż 1,2 m, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
citizen 26.02.2007 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Aniu,dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Chodzi mi właśnie o to co wyjaśniłaś - czy przepisy regulują szczegółowo kwestię nieprzekraczalnej linii zabudowy.U mnie w MPZP stoi tak: "w obszerach oznaczonych w planie symbolami Mj, MJw wyznacza się nieprzekraczalne linie zabudowy od strony ulic obsługujących oraz nieprzekraczalne linie zabudowy w głębi obszaru (określające usytuowanie ścian budynków)." Stwierdzenie "określające usytuowanie ścian budynków" mówi niewiele i pozostawia pewne pole do interpretacji. Co z balkonem/tarasem na piętrze- mogę wysunąć poza linię zabudowy czy nie? Co z dachem - mogę wysunąć i zrobić zadaszoną werandę poza linią zabudowy czy nie? Jeżeli przepisy tego nie regulują, to kto o tym decyduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 27.02.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Moim zdaniem sprawa jest jasna - linia dotyczy ścian a nie krawędzi tarasu albo okapu.Jeżeli urzędnikowi wyda się inaczej to będzie trzeba się odwołać i oczywiście wygrać, bo intencją tego zapisu jest, aby domy stały w jednej linii i oko łapało ich szereg. Jedni mają duży okap a inni malutki. Nie chodzi o równanie wszystkich do najbardziej wystającej części budynku (np. wylotu rynny albo klamki tak samo jak krawędzi tarasu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
citizen 27.02.2007 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 witaj Aniu,linia zabudowy od drogi nie jest obowiązująca a jedynie nieprzekraczalna więc tak naprawdę może się okazać, że te domy nie będą stały w jednej linii. Natomiast jak rozumiesz kwestię zadaszonej werandy wychodzącej około 3m poza linię zabudowy (od strony ogrodu) i podpartej na dwóch słupach? Można czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 27.02.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Hmmm....To już by była sprawa dyskusyjna i nie taka prosta.Trzeba by spojrzeć, jaki byl zamiar planistów i na tym ew. oprzeć swoją argumentację. Ale nie daję gwarancji że się uda. Macie po równo szans - ty i urząd - nawet przed NSA.(Myślałam, że chodzi o 50 cm balkonu na piętrze...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.02.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 A może przez analogie:"5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać odległości od granicy działki budowlanej, o których mowa w ust. 1, o więcej niż 0,8 m, natomiast części budynku, takie jak balkony, galerie, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie i rampy - o więcej niż 1,3 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 27.02.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 To jest jakaś linia ataku, ale to nie rozwiązuje problemu citizen bo jemu/jej chodzi o 3-metrową werandę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
citizen 27.02.2007 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 werandę i wysunięty około 1m taras piętrze może być jak widzę ciężko działkę mam o nietypowym kształcie (litera L) i wszystkie ciekawe pomysły jakoś mi samoistnie wychodzą poza linie zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
citizen 02.03.2007 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 byłem wczoraj u architekta miejskiego, notabene autora MPZP, który powiedział mi tak: "no trochę to tam można balkon czy dach wysunąć, ale niech Pan nie przesadzi" Konkretna wypowiedź, nie ma co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts