michalus 04.06.2003 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Właśnie stawiam więźbe dachu. Wybralem pelne deskowanie, następnie papa,łaty kontrłaty i dachówka. Czy po deskowaniu i papie kryć od razu dachowka czy odczekac troche aby konstrukcja sie trochę odstala i ustabilizowala. Podobno sa dwie szkoly na ten temat . Jakie są wasze opinie na ten temat Pozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.06.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Ja zamierzam zostawić deskowanie z papą - ale tylko z powodów finansowych. Poskładam na dobrą dachówkę i dopiero po tym chcę zrobić resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 04.06.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 istnieja dwie szkoly budowy wiezby: albo z drewna sezonowanego, odrzywiczonego, wysuszonego, albo z takiego prawie "prosto z lasu".wiezba musi byc konstrukcyjnie i nieco sprezysta i nieco sztywna ale powinna byc tak zrobiona ze naprezenia miedzy niesezonowanymi belkami powinny wplywac na zwiekszenie jej sztywnosci i raczej nie powinno miec to wplywu na koniecznosc czekania z kladzeniem dachowki. Deskowanie tez dodatkowo usztywnia wiezbe. Natomiast wiezba z drewna sezonowanego nie powinny juz silnie pracowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 04.06.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Chodzi chyba bardziej o całą konstrukcję. Jeśli finansowo wytrzymasz to nie ma to znaczenia kiedy położysz dachówkę. Konstrukcja dachu i tak będzie pracować, tak jak cały budynek.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 04.06.2003 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Tylko po co Ci deskowanie i papa?Nie lepiej położyć folię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 04.06.2003 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Ja tą dachowke już mam. Chodzi mi o to prace dachu podczas tężenia drewna. Czy dach moze sie odkształcic? Łatwiej skorygowac taki dach gdy bede klad dachowke, można nadbic late,listwe i dopiero wtedy połozyc dachowke. Prosze o uwagi praktykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 04.06.2003 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Tylko po co Ci deskowanie i papa?Nie lepiej położyć folię? No to chyba ...włożyłeś kij w mrowisko...! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 04.06.2003 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Jeżeli masz dach z tzw. mokrego drewna to dachówkę trzeba położyć w miarę szybko, aby więźba wysychała pod obciążeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 04.06.2003 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 taaa...ale wszyscy myślą Bedi ,ze maja suche drewno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 05.06.2003 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Jeżeli masz dach z tzw. mokrego drewna to dachówkę trzeba położyć w miarę szybko, aby więźba wysychała pod obciążeniem. bedi drewno nie wyschnie ci w dwa miesiace a wiezba sama w sobie powinna przenosic naprezenia wynikajace z wysychania. wg mnie polozenie dachowki moze zapobiec ewentualnym wybrzuszeniom krokwi na zewnatrz. Osobiscie tez nie widze argumentow aby zwlekac z kladzeniem dachowki jesli juz stoi na palecie pod domem. michalus powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 06.06.2003 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Mój majster przekonał mnie wczoraj by jak najszybciej układać dachówkę. Nie będę stosował deskowania i letnie gorące słońce może bardzo negatywnie wpłynąć na więźbę - to do mnie trafiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 06.06.2003 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Ja tez chyba zdecyduje sie na krycie od razu dachowką. Mam już zakupioną, odejdzie problem ponownego zaladunku i rozladunku.Jaki bedzie efekt przekonamy sie za jakis czas. Odnośnie deskowania przegladajac posty doszedlem do wniosku ze bedzie to dla mnie lepsze rozwiązanie. Mam mały dach ok 170m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maria_n 08.06.2003 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2003 Dysponuję tak zwanym "mokrym drzewem" i od razu po ułożeniu więźby będę krył dach dachówką cementową. Takie było zdanie dekarza i ekipy układającej więźbę. Lepiej będzie jak drewno wyschnie pod docelowym obciążeniem, a nie ma problemu z trwałością folii.Marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts