Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy od razu kryć dach dachówką ???

Recommended Posts

Właśnie stawiam więźbe dachu. Wybralem pelne deskowanie, następnie papa,łaty kontrłaty i dachówka. Czy po deskowaniu i papie kryć od razu dachowka czy odczekac troche aby konstrukcja sie trochę odstala i ustabilizowala. Podobno sa dwie szkoly na ten temat . Jakie są wasze opinie na ten temat Pozdrawiam Michalus

istnieja dwie szkoly budowy wiezby: albo z drewna sezonowanego, odrzywiczonego, wysuszonego, albo z takiego prawie "prosto z lasu".

wiezba musi byc konstrukcyjnie i nieco sprezysta i nieco sztywna ale powinna byc tak zrobiona ze naprezenia miedzy niesezonowanymi belkami powinny wplywac na zwiekszenie jej sztywnosci i raczej nie powinno miec to wplywu na koniecznosc czekania z kladzeniem dachowki. Deskowanie tez dodatkowo usztywnia wiezbe. Natomiast wiezba z drewna sezonowanego nie powinny juz silnie pracowac.

Jeżeli masz dach z tzw. mokrego drewna to dachówkę trzeba położyć w miarę szybko, aby więźba wysychała pod obciążeniem.

bedi

drewno nie wyschnie ci w dwa miesiace a wiezba sama w sobie powinna przenosic naprezenia wynikajace z wysychania. wg mnie polozenie dachowki moze zapobiec ewentualnym wybrzuszeniom krokwi na zewnatrz. Osobiscie tez nie widze argumentow aby zwlekac z kladzeniem dachowki jesli juz stoi na palecie pod domem.

michalus

powodzenia

Ja tez chyba zdecyduje sie na krycie od razu dachowką. Mam już zakupioną, odejdzie problem ponownego zaladunku i rozladunku.Jaki bedzie efekt przekonamy sie za jakis czas. Odnośnie deskowania przegladajac posty doszedlem do wniosku ze bedzie to dla mnie lepsze rozwiązanie. Mam mały dach ok 170m2

Dysponuję tak zwanym "mokrym drzewem" i od razu po ułożeniu więźby będę krył dach dachówką cementową. Takie było zdanie dekarza i ekipy układającej więźbę. Lepiej będzie jak drewno wyschnie pod docelowym obciążeniem, a nie ma problemu z trwałością folii.

Marian