el-ka 05.03.2007 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Wszystko zależy od proporcji i wielkości domu oraz przeznaczenia poddasza. Ja wolę małe domki z dachem dwuspadowym, przy czterospadowym wyglądają trochę jak altana lub sklepik osiedlowy, a poddasze jest wtedy bardzo ciasne i nieustawne. Zbyt wielka czapa dachu stanowi trochę "przerost formy nad treścią" i przytłacza niewilekie ściany. Z kolei podniesienie ścianki kolankowej powoduje efekt "czapki na czubku głowy". Dwuspadowe dają przy małych domkach lepsze proporcje i lepsze wykorzystanie powierzchni poddasza. Na wielkich domach, wysokich dach dwuspadowy rzeczywiście wygląda jak stodoła. Wybrałam Sosenkę w wersji C - z garażem dobudowanym w literę L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 06.03.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Mam średni dom, dach zrobiłam 4-spadowy, ale teraz myślę że 2-spadowy byłby praktyczniejszy i wyglądałby równie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 09.04.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 dach...wielospadowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.04.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 wybralem czterospadowy i takie mi sie nabardziej podobaja, choc przyznaje, ze gdybym spotkal dwuspadowka odpowiadajaca moim oczekiwaniom, to moze rezlizowalby wlasnie taki budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raydenstream 10.04.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 od samego początku tylko dwuspadowy po pierwsze tylko taki mnie interesował a przy okazji jest tańszy a co ważne większa powierchnia poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusik 12.04.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Dwuspadowy - gdyż taki zakładał Plan Zagospodarowania Przestrzennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 14.04.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 No tak, jak zwykle zdania podzielone, każdy swoje chwali Jak robiliśmy projekt, to bardzo nie podobały mi się dachy kopertowe (mężowi tak). Architekt tłumaczyła nam, że w przypadku naszego domu nie dałoby się zrobić kopertowego dachu bez dodatkowych słupów na poddaszu (czego ja nie lubię). Poza tym właśnie te dodatkowe koszty, czyli droższa, bardziej skomplikowana więźba, te wszystkie gąsiory (nie wiem jaka jest teraz cena za sztukę, ale nie da się ukryć, że taki dach jest napewno droższy, bo chyba sama powierzchnia dachu jest większa). Właśnie będą nam robić dach (przez zimę stał pod deskowaniem z papą), i teraz jestem bardzo zadowolona, że jednak mamy dach dwuspadowy. Niestety na naszym etapie każdy grosz się liczy Tak więc jesli nie masz dużo pieniędzy, to spróbuj zdobyć wyceny dachu w wersji kopertowej i w wersji dwuspadowej. Żebys później nie została z papą na dachu przez kilka lat (tak jak jeden z domów w mojej okolicy - wielki, skomplikowany dach, a docelowego pokrycia nie ma do tej pory - ja mieszkam tu ponad 3 lata, a dom był już zamieszkany jak się wprowadzaliśmy). Aha - teraz bardzo mi się podobają dachy kopertowe, baaaardzo. jednak tylko takie, gdzie ścianka kolankowa jest niziutko (inaczej to głupio wygląda), a wiadomo, miejsca na poddaszu ubywa w takim przypadku. No i bądź tu człowieku mądry i wybierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 12.06.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Dwuspadowa stodółka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beotia 13.06.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Zdecydowanie dwuspadowy.Nie jest to jedyny, jaki mi się podoba, oczywiście, ale postawiłam na rozwiązania jak najprostsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 13.06.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 W wz mam notatke ze dach 2 spadowy..I tak by był 2 spadowy bo tańszy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 13.06.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Dwuspadowy bo "nasz" i bardziej tradycyjny. Do tego tańszy , praktyczniejszy, ładniejszy z ganeczkiem i naczółkami. Żadne tam wynalazki czterospadowe rodem ze zgniłego moralnie zachodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agunia0911 14.06.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Dwuspadowy.Tani w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 14.06.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Jak dla nas czterospadowe. Są najładniejsze, ale nie mogą mieć zbyt wysokiego kata nachylenia dachu. Do max 30 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 14.06.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Dwuspadowy.Tani w budowie. potwierdzam i bardziej funkcjonalny w uzytkowaniu. Zawsze masz jakos sciane a tak same spady po zewnatrz. kolega ma manuele i klnie bo jak sie wprowadzil to kiepsko bylo ustawic graty a u mnie dwuspadowy byl luzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loki138 20.06.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Dwuspadowy kombinowany.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof_o 20.06.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Dwuspadowy jest dla mnie zdecydowanie praktyczniejszy i mój taki będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 20.06.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 DACH DWU-CZY CZTEROSPADOWY ??Baaardzo dziwne pytanie..., Przecież dach jest funkcją bryły domu i zastosowania poddasza, a nie odwrotnie. Albo inaczej: Czy dom buduje się dla dachu czy dach dla domu? U mnie bryła domu w kształt litery L, to co mam odpowiedzieć, że dwuspadowy sobie wybiorę? ...baaardzo dziwne pytanie. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 21.06.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Dwuspadowy bo taki nam się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 24.06.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 U mnie będzie wielospadowy, ale dlatego, że .. Żona lubi skosy.. Dla mnie obojetne.. Dwuspadowy rzeczywiście i tańszy i praktyczniejszy, ale .. czasami estetyka wygrywa.. Dach bardzie "pokopany" jest ładniejszy, ale .. o gustach nie sykutuje się. Jak ktoś ma mniej kasy to zdecydowanie dwuspadowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek 25.06.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Ja mam projekt z prostym, dwuspadowym.Gdybym mial miec dom wylacznie parterowy ( a taki mialem zamiar miec)..to moglbym sie zastanawiac nad kopertowym, bez żadnych scianek kolankowych itp. Ponieważ dzialka (dluga ale wąska)wymusila na nas poddasze użytkowe, to dwuspadowy jak znalazł.Jest praktyczniejszy, mniej skosow.Jeśli chodzi o urodę , to parterowa koperta jest urodziwa, ale nie mniej urodziwy jak dla mnie jest także klasyczny dwuspad...a że praktyczniejszy, tanszy itd. to tylko dodatkowa zaleta))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts