Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[ANKIETA] DACH DWU-CZY CZTEROSPADOWY ??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 5 months później...
  • 3 weeks później...

niestety czterospadowy.

mam nadzieje ze bedzie mi dane zbudowac nowy dom, wtedy na pewno dwa spady.

wszystko głównie przez finanse - czlowiek podpalil sie na poczatku bezmyslnie, potem musial oprozniac kieszenie, teraz codziennie gapi sie na ta wielka czape i klnie, zamiast jechac na dobre wakacje z rodzina.....

Dwuspadowy, z dwoma gibelkami :) Także nie przypomina stodoły :wink:

Nie będę powtarzać się w kwestii argumentacji, wszystko już zostało napisane 8)

Poza tym chyba od zawsze takie domki podobały mi się najbardziej... Co nie znaczy, że nie doceniam kopertówek - widziałam wiele naprawdę ładnych domów z dachem czterospadowym.

Nasz dom to jak widać obok (<---) dom typu stodoła z dostawką. :D Lub jak mawia moja żona: "psia buda" :lol: .

Dach ma prawie 240m2, w stosunku do projektu Archonu został powiększony (wydłużony) wraz z całym domem o 0,9m i uproszczony o zlikwidowaną lukarnę dachową. Oryginalnie dach miał 213,3m2.

Dlaczego taki dach? Bo prosty i relatywnie tani. Mało gąsiorów, zakończeń i innych nietypowych=drogich elementów dachowych. Lukarna to też wyzwanie dla cieśli i dekarzy i często potrafią to spaprać co przeżył mój znajomy na swoich, czterech zapadających się lukarnach. Wszystkie kosze i inne cuda na dachu to kolejne miejsca możliwych przecieków i kłopotów. Dlatego u nas prosto i siermiężnie... :wink:

Dwuspadowy z lukarną.

Najbardziej podobają mi się takie symetryczne przedwojenne domki z dwuspadowym dachem (często naczółkowym) z lukarną pośrodku, gdzie elewacja przypomina odwróconą literę T.

Chcieliśmy dom z garażem, więc taka symetryczna bryła nie wchodziła w grę, niemniej jednak daliśmy się zainspirować :wink: . Dzięki temu dom ładnie wkomponowuje się w otoczenie podszczecińskiej wioski z poniemieckimi domkami.