Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[ANKIETA] DACH DWU-CZY CZTEROSPADOWY ??

Recommended Posts

A to chyba sobie to wyobrazam.W takim ukladzie jak u Ciebie to rzeczywiscie pokoje wyjda pore bo sa na calej szerokosci domu.ja chcialam tam wcisnac 3 sypailnie dlatego jedna strona domu musialaby byc podzielona na poł(stad moje wyobrazenie o dlugim a waskim pokoju)A jak masz zrobione wejscie na ten stryszek?-pewnie bezposrednio z garazu?Jezeli mialbys to w formie elektronicznej moglbys mi wyslac na maila :oops:

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdy szukaliśmy dla siebie projektu, mieliśmy kilka priorytetów. Akurat rodzaj dachu nim nie był. Wszystko co było nam potrzebne, znaleźliśmy w "Klementynce" z Archipelagu. Oczywiście sam dom (bryła) też musiał nam się podobać. I tak też jest. Dach jest dwuspadowy, ale dom jest w kształcie litery "L", gdzie ogonek, to garaż. Tak więc "stodołowość" :lol: została przełamana tym elementem.

BTW nigdy nie patrzyliśmy na projekty czy też gotowe realizacje przez pryzmat dachu... Wg mnie, nie jest tak, że któryś jest ładniejszy. Dach jest tylko jednym z elementów układanki. Musi pasować do reszty. Podoba/nie podoba mi się cały dom a nie ten z ...spadowym.

BTW II O tym że dwuspadowy jest tańszy, wiedzieliśmy. Ale gdy przyszło zapłacić za 280m dachówki, a wcześniej za drewno na więźbę :o :evil: :cry:

Trudno-moze kiedys pochwalisz sie fotkami z budowy :D Mniej wiecej sobie to wyobrazam .Ten dom z 2 spadowym dachem tez ma garaz wysuniety do przodu i dodatkowo frontowa czesc dachu jest bardziej opuszczona i podparta przed wejsciem 2 filarkami.Bardzo ladnie to wyglada zwlaszcza ze drzwi wejsciwoe sa szerokie (po bokach naswietlenia) i nieco cofniete w stosunku do elewacji.Szkoda ze jest on taki waski bo z tymi pokojami na poddaszu jest problem.Mozna byloby go poszezac ale metraz domu w tym momencie jest juz dla nas za duzy.

• 2 weeks później...
Ja zmieniam dach z dwuspadowego na czterospadowy. Dom jest dość pokaźnych rozmiarów (15x10 + doczepiony garaż). Do tej pory wyglądał nieciekawie, trochę jak budynek gospodarczy, więc mam nadzieję że czterospadowy dach poprawi jego wygląd. Dodatkowo 3 lukarny z trzech stron domu - każda 3m szerokości :D