Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolory - elewacja, okna, dach... (jako ca?o??)

Ivo

Recommended Posts

Nie jestem pewna, czy był ten temat poruszany w "Muratorze" - a jeżeli tak, to proszę o info o numerze, w którym to było..

Super by było, gdyby była możliwość przygotowania programu (płytka CD) z możliwością doboru koloru elewacji, okien, dachówki itp do danego projektu domku...

Np. chciałbym żółtą elewację to jaki kolor dachówki najlepiej pasuje + jakie wówczas okna (białe, brązowe..) i odwrotnie.

Pozdrawiam!

Dla mnie to kiepska sprawa.

Nie dalej jak wczoraj kupiłem cegłę (1 sztuka) kalahari z CRH. Bardzo nam się spodobała w katalogu. Niestety rzeczywisty odcień jest różny od tego na zdjęciach (może także atrakcyjny, ale musimy to jeszcze przemyśleć), a co gorsza różne cegły maja różne odcienie i dopiero analiza "uśrednionego" koloru całej palety może dać nam przewidywany kolor naszej elewacji.

Konkluzja:

Kolory na jakichkolwiek zdjęciach, tym bardziej w komputerze, tak się mają do rzeczywistości jak:

- teatr w telewizji do teatru

- mecz w telewizji z meczem na trybunach;

- przeglądanie albumu o Puszczy Kampinoskiej ze spacerem po leśnych szlakach;

- jazda symulatorem na komputrze z jazdą samochodem autostradą czy, zwłaszcza, offroad;

- itd...

Masz zbyt dużo czasu - to możesz się bawić komputerem, ale jak myślisz o kolorach swojego domu - szukaj czegoś więcej!

Jeśli chcesz sprawdzić, czy dane kolory pasują do siebie - lepiej poszukaj w okolicy podobnego zestawienia, poszperaj na placach składów budowlanych i zestaw komponenty do siebie, czy cokolwiek innego ale w rzeczywistej rzeczywistości a nie wirtualnej.

Zrobiłem kiedyś mapę swojego ogrodu z wykorzystaniem programu z muratora - powstał koszmar - w porównaniu z tym, do czego byłem przyzwyczajony w rzeczywistości.

Ale oczywiście - jeśli chcesz się pobawić - to można ale nie wyciągaj z tej zabawy zadnych istotnych wniosków (no może poza szybkością operacji wykonywanych myszką).

Chyba, że pokażesz mi choć jeden kolor lub jeszcze lepiej kompozycję kolorów na komputerze, które później odnajdę w składzie budowlanym lub na rzeczywistej elewacji.

Sorry za męczenie tematu, ale wczoraj zauważyłem jedną ciekawą rzecz:

Jeśli macie dostęp do książki z wyd.Murator: "Szkoła budowania" zobaczcie zdjęcia z 26 i 27 strony. Są tam zdjęcia z elewacją z jednego z domów. Na 26 jest front, 27 - od strony ogrodu. I co, który dach bardziej się podoba. Jasna czewień z 26, czy ciemniejszy wpadający niemal w brąz z 27.

A to ten sam dach!!!

Ach te zdjęcia.

• 3 weeks później...

Witam

mnie sie wydaje, ze cos takiego bylo w Muratorze. Chyba w zeszlym roku mozna bylo dobrac kolor dachu, elewacji, stolarki. Ja marzylam o zielonym dachu i bialym tynku. Sprawdzalam to w komputerze, jednak w rzeczywistosci to zupelnie cos innego. nadal marze o bialych scianach, bo zielona blachodachówka juz lezy. Wlasnie wybiaram rodzaj tynków. Mysle o akrylowym, ale waham sie, czy nie wybrac silikonowego... Nie pamietam numeru muratora, w którym byla ta plytka. Moge sprawdzic w domu :D

• 2 weeks później...

I naprawdę to zrobili!

Duże brawa dla Muratora za szybkość reakcji na potrzeby forumowiczów :D .

Natomiast trochę mniejsze za realizację pomysłu. Nie wiem jak u Was, ale u mnie kolory na palecie mają się nijak do kolorów wychodzących na elewacji przykładowego domku... :( Mimo to jakiś obraz sytuacji mi to daje...