gosciu01 25.02.2007 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Witam, Padło kilka pytań w innym wątku o PC mojego pomysłu zastosowania.Ponieważ koresponduję również nt. temat z kilkoma osobami, postanowiłem upublicznić w końcu przemyślenia i poddać je waszej konstruktywnej ocenie. Cena całości 20-22 tys. zł brutto z instalacją urządzeń. Zamierzam zrobić tak : Zakupić PC typu scroll, typową gruntówkę. Gotową PC.Nie bardzo mam czas i wiedzę aby zbudować taką od podstaw.Chcę też mieć urządzenie solidne.Ale,Będzie to TYLKO sama pompa bez zasobników, kolektorów, podlogówki i tylko konieczna elektronika. Np. Ochser GMSW 6 : http://www.ochsner.pl/ Dlaczego ta ?Bo mają moc 5 kW, dopasowana do moich potrzeb ( nawet za duża ),jest typu scroll ( trwałość ),ale może być każdy inny producent. Do tego np. taki lub podobny wymiennik powietrza : http://www.juwent.com.pl/pliki/chw.pdf zamiast kolektora ziemnego. Wszystko pracuje na czynniku np. R407 PC z instalacją wymiennika ( całość ) 15-16 tys. zł,Wymiennik 3-4 tys. zł ( nie wiem czy ten model ),Zasobnik 300-400 litrów – 2,5-3 tys. zł,Wychodzi taka powietrzna PC, ale sporo taniej i dopasowana do potrzeb. Mam również pomysł aby wykorzystać zbiornik wody deszczowej 12 m3,( ogród, trawnik, podlewanie latem ) do którego wprowadzę ok. 30 mb rury fi 32. do tego zwykła pompa c.o. i kolejny wymiennik ciepła na drodze tych wentylatorów, lub połączenie tegoż obwodu poprzez sprzęgło hydrauliczne z obwodem R407 PC+Wymiennik juventu. Całość załączana prostym termostatem w zimne dni/noce.Całość 700-900 zł. Dostanę tym samym dodatkowe 1,5 kW. Ale nie ciągle przez całą zimę. Za mały zbiornik. Wystarczy jednak na kilka dni nawet przy -15-18C aby PC załączała się i pracowała w miarę wydajnie. Taki układ będzie dobrze pracował ( z zadawalającym COP ) do temp. -10C na zewnątrz.W najzimniejsze dni, a jest ich statystycznie kilka-kilkanaście w roku, pozostaje spora grzałka w zasobniku i ewentualnie kominek. Policzyłem, opłaca się i na TAKIEGO łyskacza jeszcze zostaje. Jak to będzie pracowało. PC będzie robić swoje, nie muszę tego tłumaczyć.Wymiennik dostanie powietrze ; ok. 180 m3 z rekuperatora+GWC.Temp. powietrza nie spadnie poniżej +4C i zawsze będzie większa od temp. zewnętrznej o 2-4K. Ale to mało, gdyż wymiennik potrzebuje 800-1200 m3 powietrza.Pozostała ilość powietrza - z zewnątrz, a jeśli będzie za zimne, to prosty termostat załączy dodatkowy wymiennik pobierający energię ze zbiornika na deszczówkę.PC będzie pracować w kotłowni, wymienniki umieszczę na nieużytkowym poddaszu garażu, gdzie tym samym ograniczę spadek temp. i wykorzystam dach do podgrzania powietrza w dzień. Nie można zapomnieć o odpływie skroplin. Najbardziej będę chciał aby układ pracował w taniej taryfie. Co zostało zrobione ( na papierze ); Bilans budynku – wiem ile energii będę potrzebował i ile będzie kosztowało ogrzewanie instalacja i amortyzacja,Porównanie z innymi instalacjami ; GZ-50, prąd, PC z kolektorem ziemnym.Dopasowana konstrukcja domu ; o dużej akumulacyjności, i bardzo niskim zapotrzebowaniu na energię – dom 3 litrowy.Zebrane informacje i oferty. Podobny układ pracuje i można go obejrzeć. Oczywiście mimo wielu analiz mogę się też mylić.Chętnie poznam Wasze uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 25.02.2007 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Jeśli zarabiasz 20 000 na miesiąc to tak zrób jak piszesz, albo poodkładaj ze 4 miesiace i kup gotową z instalacją. Jeśli zarabiasz 5000 albo mniej - to weź miesiąc urlopu, poczytaj tą dyskusję: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=110203&start=0&sid=15bfa5218742ca8f652a19397011b71ci zrób sobie pompę z porządnym dolnym źródłem, za 10 000 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 25.02.2007 23:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 dzieki za szybką odpowiedź rzecz w tym, że ; 1. miejsce na działce... działka spora ale są inne aspekty, 2. dom bedzie 3 litrowy, wpierw zamierzałem go ogrzewać prądem, a PC/kolektor zastosować głównie do cwu, skoro już poszedłem w kierunku PC, to chciałbym aby zaparacowała na siebie, również służąc do c.o. 3. znam zalety i wady powietrznych PC, wskazany wątek na elektroda.pl przeczytałem od deski, do deski, 4. zarabiam na tyle dużo, że mogę poeksperymentować, ale na tyle mało, ze nie zapłacę 65 kzł za PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 26.02.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 brawo gosciusuper sprawaw sumie pompa powietrzna jest pewniejszazawsze wiadomo jakie sa parametra itdjesli jescze uwzglednisz ze w sumie ciezkich zim u nas nie mato wychodzi na to ze pomys nie jest glupi gdybys ta pompa ladowal dom ciezki o duzej bezwladnosci i trobil to w drugiej strefiea pompa dawalaby sprawnosc 2 to byloby to calkiem niezle rozwiazaniezaptrzebowanie masz na cieplo niewielkiewiec tragedii na pewno nie bedzie pompa ciepla glebowa ma pare wadi lepiej ich unikacjak jest cos noweto jest zawsze superale jak ci zacznie to badziewie przeciekac(gruntowe PC) itd to bedzie nieprzyjemnie popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.02.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Leon albo miałeś słabszy dzień, albo typowy "kanał". Rozwiazanie takiej kombinacji, moim zdaniem, jest pozbawione sensu 1. Aby ta PC z tego typu wymiennikiem uzyskała 6kW, potrzebuje od 20.000 do 70.000m3/h powietrza 2. Aby "przepchać" taka ilość powietrza w tym wymienniku potrzeba około 3 kW mocy wentylatorów. 3. Sama idea: powietrze-wymiennik-woda-pompa-wymiennik-czynnik chłodzący PC, juz na wstepie powoduje straty co najmniej 20% Biorąc tylko to pod uwage sprawność takiego "urzadzenia" nie przekroczy 1,3 i to w bardzo optymalnych warunkach. A nie jest prościej kupić gotowa PC typu powietrze/woda. Ceny od 20.000,- dla mocy około 5 kW. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 28.02.2007 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 1. Aby ta PC z tego typu wymiennikiem uzyskała 6kW, potrzebuje od 20.000 do 70.000m3/h powietrza dzięki za opinie, może i racja ... ale w kwestii ilości powietrza potrzebnego do uzyskania 6 kW, raczej nie masz racji. 1 m3 powietrza przenosi 0,34 W/m3*K od wiosny do jesieni można "wycisnąć" nawet 15K do zmiany temp. czynnika w obiegu PC ( R407 ), Tym samym przepuszczając 1200 m3 Q=0,34*15*1200 = 6120 [ W/m3K x K x m3 ] = 6120 W . ( dla wybranego modelu PC, potrzebuję ok. 5 kW ) Mój dom statystycznie w sezonie grzewczym do c.o+cwu potrzebuje 22,5 kW na dobę. Taką enegię PC może "zorganizować" więc w 3,7-4 godz. a mamy do dyspozycji 10 godzin w taniej taryfie. Możemy ; Primo. wydłużyć czas prawie 2,5-3-krotnie i przepuszczać 2,5-3x mniej powietrza czyli ok. 400-450 m3/h. Taki wentylator pobiera 0,1-0,2 kW Secundo obniżyć deltęT przeplywającego powietrza 3-krotnie do 5K i utrzymywać czas pracy pompy ok. 10 godzin przy przepływie powietrza 1200 m3/h Tercio. możemy korzystać z drogiej taryfy, dalej zmniejszając deltęT przepływającego powietrza. itp. warianty. szczerze powiem, na tym etapie nie wiem, który jest najbardziej ekonomiczny w określonych warunkach pogodowych. No i w zapasie mam dodatke źródło ciepła ( kolektor w zbiorniku deszczowym ) a całkiem w rezerwie grzałkę w zasobniku cwu i kominek ( ale to zupełnie chyba przy -30C ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.03.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Nie zrozum mnie źle, ale:- ilość potrzebnego powietrza była podana dla wymiennika wskazanego przez Ciebie,- liczysz dobrze, ale nie uwzgledniasz strat na wymiennikach, a w opisywanym układzie bedą dwa - przy czym, praktycznie zaden nie jest przystosowany do tego typu wymiany,- nie uwzgleniaż również możliwości oszronienia i "zamarzniecia" wymiennika lub nawet obu. Moim zdaniem ekonomiczniej jest oprzeć sie na sprawdonym rozwiazaniu, czyli powietrznej PC i dopiero na takiej bazie dostosować ją do opisywanych przez Ciebie warunków. Niewatpliwym plusem takiego rozwiazania jest dostarczana z PC automatyka (sterowniki). Jak dobrze poszukasz to znajdziesz powietrzne PC w cenie takiej jak za "gruntową" o tej samej mocy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 02.03.2007 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Nie zrozum mnie źle, ale: - ilość potrzebnego powietrza była podana dla wymiennika wskazanego przez Ciebie, OK, ale tak jak napisałem wskazałem tylko sposób rozwiązania. Teraz lepiej się przygotowałem. Można z tej strony : http://www.conbest.pl/1DK/Of_Lu-Ve/Ch_Pow_Glik/default.asp?show=pop ściągnąć sobie .pdf urządzeń np. serii S3HCW, dla wentylatora 350 mm z lamelami 6,5 mm - modelu 108-65A przy temp. powietrza zewnętrznego 2,5C oraz dletT 10K w stosunku do glikolu-30%, uzyskujesz wydajność Q=5,1 kW, a dla tej samej deltyT i temp. powietrza 12C, Q=6,45 kW. Są to skraplacze firmy Lu-Ve. Z oryginalnej strony Lu-Ve, można się dowiedzieć, że wentylatory zbliżonych modeli pobierają przy przepływie 1500-1800 m3/h ok. 130-135W. przy tym samym Q. Tam o ile pamiętam podają w tabelach Q przy deltaT 15K, ale są podawane też współczynniki korekcyjne. - liczysz dobrze, ale nie uwzgledniasz strat na wymiennikach, a w opisywanym układzie bedą dwa - przy czym, praktycznie zaden nie jest przystosowany do tego typu wymiany, straty i sprawności należy uwzględnić, ale ciepło wydzielane z wentylatorów ( a mocy pobierają niewiele ), jest częściowo odzyskiwane przez przepływający glikol. Podawane Q przez producenta i dostawcę jest rzeczywiste. Podobnie zresztą, nawet bardzo podobnie działają powietrzne PC. Te oryginalnej produkcji. - nie uwzgleniaż również możliwości oszronienia i "zamarzniecia" wymiennika lub nawet obu. To prosta sprawa do rozwiązania na odszranianie. Moim zdaniem ekonomiczniej jest oprzeć sie na sprawdonym rozwiazaniu, czyli powietrznej PC i dopiero na takiej bazie dostosować ją do opisywanych przez Ciebie warunków. Niewatpliwym plusem takiego rozwiazania jest dostarczana z PC automatyka (sterowniki). Jak dobrze poszukasz to znajdziesz powietrzne PC w cenie takiej jak za "gruntową" o tej samej mocy. Pozdrawiam OK, ale w takim razie po co jest ten rozdział na forum ? dlaczego ludzie "własnymi rencami" budują rekuperatory, GWC itp. ? W mojej opinii ; można w ten sposób osiągnąć lepszy efekt za niższą kwotę. Dzięki za podjęcie dyskusji Gdybym wiedział wszystko na ten temat, to założylbym firmę i napełniał konto, sprzedając takie rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts