Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika yagularki

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Bardzo sie cieszę , że jednak ktoś odpisał :D

Dzięki wielkie podniosłaś mnie na duchu :D

Domek malutki ale to i tak dla nas bardzo dużo.Mam nadzieję ze podołamy :roll: Zaczynamy faktycznie już niedługo no i zbieramy siły do targowania sie o ceny materiałów. Mam nadzieję że będzie dobrze...

• 1 month później...

Ha Ha ! Witamy w Klubie :)

No cieszymy się niezmiernie, że jest jeszcze ktoś szalony tak jak my :) oczywiscie w pozytywnym słowa znaczeniu :)

Ja mam good newsa: dostalismy pozytywną decyzję kredytową, wiec zielone światło !

pozdrawiamy serdeczenie !

Luiza i Maciek

MAMY POZWOLENIE NA BUDOWĘ

wczoraj je bardzo szczegółowo studiowałam i wszystko jak narazie jest O.K.

Można teraz iśc do elektrowni i podpisać umoę na podłączenie pądu ale to za jakieś dwa tygodnie dopiero.

Gratulacje!!!!

Spóźnione :oops: ..., ale szczere :wink: :lol: ...

Odezwę się po weekendzie jak będę w stanie ( w sobotę idę na weselicho ale z dala od domku więc czeka mnie długa podróż)

Udanej imprezki!! :lol: :lol: :lol:

cześć

gdzieś na forum o POŚiach przeczytałam że masz zamiar brać Wobet-Hydret- chciałam się sytać czy coś się w tej kwesti zmieniło i czy 7 tyś to za tą do 5 osób? może gdzieś na żywca widiałaś te cudo - w jakimś składzie ?

sorry że tak bezpośrednio ale w końcu po to jest to forum coby se pomagać

a jeżeli chodzi o twój domek to może wielkością nie grzeszy ale ma wszystko to co potrzeba, prosty, zgrabny tzw. "stodoła" ale daje szanse na szybką realizację i nie straszy tysiącem kukawek itp.

jeśli chodzi o wieźbę -co prawda już po fakcie - to mój cieśla stwierdził że z drzewa mokrego zawsze łatwiej jest cieśli zrobić więźbę, bo zawsze coś można naciagnąć, nagiąć.

a jeśli ma teraz poleżeć gotowe przycięte - to musicie sie trochę nagimnastykować coby się nie skreciło - no i folia by się przydała jeśli nie ma gdzie pod dach włożyć

życzę powodzenia i jeśli mozesz to odezwij się w temacie POŚa

Do Ma Emi - tak nadal jesteśmy zgodni z mężem że będzie to ta oczyszczalnia bo i na drenażową nie mamy odpowiedniego gruntu i za małą działkę . Niestetu na żywo nie widziałam jak wygląda tylko na zdjęciach i necie. :oops: Facet , który robił nam projekt (narazie nic jeszcze nie płaciliśmy) :) ,który załączaliśmy do wniosku o pozwolenie na budowę dołączył tam oczywiście rysunki techniczne i kolorowe zdjęcia POś . Koszt jednak będzie chyba ok. 8tyś . Narazie temat wisi w niebycie bo jutro wylewamy fundamenty i dopiero za jakiś czas będziemy zamawiać to cudo, (jak dostaniemy kredyt na budowę , bo na to już nie wystarczy z kupki zaoszczędzonego grosza) :roll:

do monikach

niestety moja Jagódka się rozchorowała w piątek i mimo zakupionych prezentów, kreacji itp. nie pojechaliśmy - szkoda dziecka. :cry: Dzisiaj jak mówi to ledwo ją słychać. Szkoda bo miałam ochotę trochę potańczyć, trudno.

Dzięki za miłe słowa. :lol:

Jutro kopiemy fundamenty/niezalewamy - pomyliłam się w poprzednim poście - sorry :oops: / i coś wreszcie zaczyna się dziać. :)

• 1 month później...
  • 5 months później...

w mnie w domku 120 m2 bedzie ogrzewanie pradem (piec aku na dole i konwektory na górze) + kominek z DGP grawitacyjnie. Ciepła woda do prysznica - boiler. Zastanawialiście się jak duży dla docelowo 4 osób ( u nas dzieci już będą prawie "na wylocie" z domu, ale 4 trzeba liczyć). Woda ciepła w kuchni i umywali - ogrzewacze przepływowe. Może w przyszłości solary.

Pytam, bo koncepcję co do powyższego mamy chyba podobną

Nie wiem ile będą kosztowac grzejniki do naszego domku. Myślimy o wysłaniu zapytania do firmy http://www.elektra.pl, która chyba zrobi projekt, obliczy zapotrzebowanie naszego domku na ciepło, rozrysuje co trzeba.

Parter ( 70 m2) - wiatrołap - mata grzejna

Łazienka dolna - grzejnik drabinkowy

Dół ( w zasadzie otwarty ) - 1 wiekszy piec aku dynamiczny lub 2 mniejsze lub podłogówka w holu.

Góra ; trzy sypialnie - konwektory

Łazienka górna - grzejnik drabinkowy

Do tego wszystkiego DOBRY kominek z DGP do każdego pomieszczenia.

Nie wiemy jeszcze czy nasze założenia są słuszne.

Nie wiem jak to będzie z łazienkami. Wyobrażam sobie, że koś obliczy zapotrzebowanie na ciepło i zwymiaruje jakie grzejniki o jakiej mocy gdzie.

Jesli dobrze rozumiem, to sądziesz, że drabinka + nadmuch z kominka nie wystarczy w łazienlach ( u mnie dolna 4,5 m2, górna 9m2 po podłodze.)

Czyli wg Ciebie trzeba tak : drabinka + mata + nadmuch .

No oczywiście można założyć , że palanie w kominku nie będzie miało miejsca zawsze. Więc może wówczas sama drabinka to za mało.

Tym bardziej, że nasz domek stoi w górach niskich co prawda, ale zimy bywają srogie.

Nie , nie mówię , że to za mało. Chodziło mi raczej o to , że podłoga z płytek jest w odczuciu - zimna i fajnie jest mieć ciepełko pod stopami jak wyjdzie się z pod prysznica. Takie kable dla efektu ciepłej podłogi są okładane w większych odstępach niż kable które mają ogrzewać.