czypion78 26.02.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witam użytkownikówProszę wszystkich użytkowników systemu wentylacji mechanicznej wykonanej przez firmę Global-Tech oraz Rekuperatory Kraków (ASK) o opnię:- o działenie sysetmu- jakości wykonania itdProszę również o wyrażenie opini wszystkich tych którzy nie maja isntalacji w/w firm ale mieli choć minimalny kontak z nimi Co sądzicie o rekuperatorach firmy BRINK : http://www.rekuperatory.krakow.pl/index.php?id=wentylacja pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekk 26.02.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 też jesten zainteresowany opiniami n w/w temat. Póki co mam od nich projekt wentylacji z tym urządzeniem, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 27.02.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 WitamTo ja juzjestem na trochę bardziej zaawansowanym etapie, mam mianowicie od nich wstępna wycenę systemu opracowaną na podstawie rzutów i przekroju budynku, gdyż w naturze on jeszcze nie występuje.Kontakt z nimi byłmily i fachowy, na razie telefoniczny, musze się tam niedługo pofatygować osobiście. Człowiek z ktorym rozmawiałem byl kompetentny o otraafil odpowiedziec na nurtujące mnie problemy, a czołowym z nich jest wykorzystanie kominka do ogrzania powietrza już po wymianie w reku w taki sposób aby się nie mieszało ze świeżym nawiewanym do pomieszczeń a jedynie podnosiło jego temp. O szczegółach będę z nimi rozmawiał osobiście. Z wstepnęj wyceny wygląda to nawet, nawet, co będzie dalej zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czypion78 27.02.2007 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Witaj PrzemiPiszesz o firmie Global Tech czy Rekuperatory Kraków???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Witam To ja juzjestem na trochę bardziej zaawansowanym etapie, mam mianowicie od nich wstępna wycenę systemu opracowaną na podstawie rzutów i przekroju budynku, gdyż w naturze on jeszcze nie występuje. Kontakt z nimi byłmily i fachowy, na razie telefoniczny, musze się tam niedługo pofatygować osobiście. Człowiek z ktorym rozmawiałem byl kompetentny o otraafil odpowiedziec na nurtujące mnie problemy, a czołowym z nich jest wykorzystanie kominka do ogrzania powietrza już po wymianie w reku w taki sposób aby się nie mieszało ze świeżym nawiewanym do pomieszczeń a jedynie podnosiło jego temp. O szczegółach będę z nimi rozmawiał osobiście. Z wstepnęj wyceny wygląda to nawet, nawet, co będzie dalej zobaczymy. Witaj. Kożesz coś więcej powiedzieć o tym połączeniu kominka z reku? Chcę zrobić DGP, ale boję się kurzu w domu i brudnych ścian. Czyżby to był jakiś sposób? Acha, ile masz kondygnacji, bo ja 4, a kominek na drugiej. Reku tylko na poddasze do nawiewania trzeciej (tak to sobie wyobrażam). Jaki komine kupujesz i czy masz dobrego wykonawcę? Pozdr. przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokowal 27.02.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Witam ! CZYPION78: Co sądzicie o rekuperatorach firmy BRINK Też będę montował rekuperator firmy BRINK (Large) w połączeniu z piecem gazowym (Allure) do ogrzewania nadmuchowego tejże firmy. Poleciła mi ten zestaw firma FGN ze Szczecina. Twierdzą, że o wiele szybciej można liczyć na części serwisowe (tfu, tfu...) od Brinka (do Holandii sami mogą pojechać) niż do amerykańskich urządzeń. Wcześniej montowali Carrier'a. Próbowałem przekopać net pod kątem informacji o tym urządzeniu, ale natrafiłem tylko na reklamy ASK, na ogłoszenie w Allegro o sprzedaży - zresztą chyba kogoś z ASK i na garść informacji technicznych na holenderskiej stronie Brink'a. Strona ma co prawda wersję angielska i niemiecką, niestety te ostatnie dane były tylko w nieludzkim języku, ale mnie głównie interesowały możliwości ewentualnego wpięcia się w najprostsze funkcje sterowania urządzeniem, a do tego wystarczą obrazki. Wygląda na to, że można tam parę kabelków ekstra dopiąć. Osobiste opinie użytkownika dopiero jesienią ..., właśnie kończymy uzgadniać projekt. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 28.02.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Witaj Przemi Piszesz o firmie Global Tech czy Rekuperatory Kraków???? Mówię o nich: http://www.rekuperatory.krakow.pl/index.php?id=kontakt Przemo - kilka pomysłów jest, jeszcze gotowego rozwiązania nie mam, ale myślę nad tym, żeby kanałem z nad kominka pociągnąc powietrze na strych / mam jedynie parter i użytkowe poddasze i nad tym strych gdzie będzie reku/ gdzie będzie rekuperator, i następnie zmontować wymiennik ciepła typu rura w rurze gdzie wewnętrzną rurą - bez jakichkolwiek dodatkowych oporów płynie powietrze już z reku do pomieszczeń, natomiast w przestrzeni wynikającej z różnicy srednic przeciwprądowo puściłbym powietrze zebrane z przestrzeni nad wkładem kominkowym i po jego wykorzystaniu wprowadziłbym je ponownie w obręb kominka z tym że jako chłodne pod wkład, po jego nagrzaniu znowu rurą z górnej części na strych, niewątpliwie będzie trzeba zastosować tu dodatkowy wenylator pchający to powietrze z kominka. Bądź odwrotna koncepcja, czyli powietrze po wyjściu z reku w kanałach izolowanych po ścianie do przestrzeni nad wkładem, tam taka petelka z rury jak w przypadku legalettu i dopiero rozdział nawiewu na pomieszczenia, tu będzie zapewne konieczny bądź drugi wentylator bądź jesli tomożliwe zwiększenie mocy tego na wyjściu z reku. Takie kombinacje oczywiście po to, aby nie mieszać powietrza nawiewanego z tym zebranym z nad kominka. Jak będę palił będzie się ogrzewało, a jak nie to tylko tyle ile da reku. Inna koncepcję przedstawił Pan z ASK a mianowicie podobna do przedstawionej mojej 1-szej, ale wymiennik ciepła zrobic na kominie dymowym wykorzystując temp, spalin. Cały czas jeszce dumam nad dopracowaniem systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 21.03.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Hej. Czy może rozmawiałeś coś na temat GWC i rekuperatora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 21.03.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 witam chce zamontowac reku firmy mistral 400 geo z gwc, jestem po pierwszych rozmowach z firmą z Cieszyna,"Sferawent",taka powierzchowna wycena to koszt ok 20 000,00 zł reku +montaz,+ gwc+ materiał+robociznawszystko na gotowo,gwc chce zrobic rurowy z rur firmy rehau.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 26.03.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 No to jestem po pierwszych oględzinach rekuperatora RenoVent w firmie ASK z Krakowa. Cały kontakt z przedstawicielem przebiegł sprawnie i terminowo. W firmie znajdował się rozkręcony rekuperator podpięty do licznika prądu stałego. Oto co zaobserwowałem: - ma programowane 3 stopnie pracy. Na wyświetlaczu cyfrowym ustalamy ilość wymienianego powietrza dla każdego stopnia,- ustawione stopnie są dostępne z panelu na obudowie lub ze zdalnego przełącznika 3-pozycyjnego,- rekuperator reguluje prędkość obrotową w zależności od oporu w kanale. Gdy przysłonimy kanały wylotowe wentylatory zwiększają obroty,- ma by-pass otwierany automatycznie gdy temperatura w kanale wlotowym przekroczy zadaną wartość,- zużywana moc ( bez oporów kanałów ) przy wymianie 80m3/h to 13W- ma blokade by-passu: zawsze otwarty/ zawsze zamkniety- ma łatwo wyjmowany wymiennik zrobiony z takich plastykowych tacek. Wydaje się że łatwo można to wymyć ale podobno nie trzeba - w instrukcji jest obrazek że można myć- obudowa metalowa ale wymiennik i cały osprzęt umocowany na takiej jakby styropianowej konstrukcji tak że jest to izolowane termicznie i akustycznie.- ma zwykłe filtry -jakiś materiał ( wiskoza filtracyjna) na metalowej ramce- ma odprowadzenie skroplin Firma proponuje montaż sztywnymi rurami izolowanymi wełną i w chwili obecnej czekam na wycenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 28.03.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Właśnie sobie uświadomiłem. Te 13W to było przy otwartej obudowie no i oczywiście bez rur. Musze zatem popędzić tam jeszcze raz i zobaczyć ile to będzie jak się doda opory wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 29.08.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Mam prośbę do wszystkich odzywających się w tym temacie.Ponieważ trochę czasu minęło od ostatnich wypowiedzi i pewnie wiecie już coś więcej - proszę o nowe info! Jestem tym tematem bardzo zainteresowany. Też chcę zastosować to urządzenie tej firmy. Koszt to ok. 14.500 zł. Wykonawcą byłaby firma z Bydgoszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 15.12.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 No więc wybór padł na Brinka i firmę ASK z KRakowa, ze współpracy z nią jestem zadowolony, fachowo, miło i solidnie. Urządzonko jest już na strychu, zdjęcie zamieściłem m. innymi w wątku grupy budujące - na grupie wielickiej i krakowskiej, jeszcze nie pracuje na co dzień, przepływy są wyregulowane i wszystko gotowe do codziennej eksploatacji. Na razie jedyna obserwacja, to że jest faktycznie ciche, na wymianie rzędu 150m3/h praktycznie bezszelestne, przy maks ok. 300m3/h to go już słychać, ale kto będzie robił przeciągi w domu? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 17.12.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Napisz coś jeszcze o tym reku. Jakie wybrałeś sterowanie ? Czy regulacje masz na anemostatach czy zrobili jakieś przepustnice w rurach ? Instalator namawia mnie na Viessmana ale on ma max 260m3/h i nie wiem czy to nie za mało. Konstrukcyjnie jest taki sam jak Brink tyle że w standardzie ma troszkę lepsze sterowanie. http://czerni.w.interia.pl/dom/vitovent.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 17.12.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 to nasz rekuperator mistral 600 geohttp://images31.fotosik.pl/57/9517c90fac4f1d9fmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 17.12.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 sorry bede pisal bez polskich liter bo moj komp cosik zwariowal. Wlasnie przegladalem ostatniego muratora jest tam artykol o wentylacji mechanicznej i myslalem ze pokazuja zdjecia brinka dopiero po dokladniejszej analizie na jednym ze zdjec zauwazylem znaczek viessmana - reku wygladaja na bardzo zblizone badz identyczne konstrukcje - pytanie kto od kogo zciagal w lawce , czy tez kto dla kogo to robi . Zamontowany system mam na sztywnych rurach, wszystko ocieplone i owiniete folia, jedynie same koncowki rur sa z grubszej folii na spiralnie zwinietym drucie cos w rodzaju sprezyny, aby mozna je bylo lekko naciagnac do montazu anemostatow. Co do sterowania to na razie wybralem standardowy przelacznik - trzy biegowy, nad bardziej rozbudowanym systemem bede zastanawial sie juz mieszkajac po sprawdzeniu jak sie to wszystko spisuje i czy jest potrzeba jego rozbudowania. Na razie mam zamiar ustawic wymiane na 1 biegu taka minimalna powiedzmy rzedu okolo 50/60m3/h jako prace nocna, drugi bieg to normalna praca dzienna ok. 100-120m3/h i 3 bieg w przypadku intensywnego gotowania, czy jakis innych prac mokrych na poziomie 180-190m3/h. W przypdaku duzych wydarzen kulturalnych organizowanych w domu / czytaj swieta imieninu / gdzie zapotrzebowanie na powietrze moze byc spore to moge te 2, 3 razy do roku wyskoczyc na strych i z reki go ustawic nawet na maksa. Nie wiem jak cenowo przedstawia sie viessman, ale porownujac do kotlow, czy kolektorow slonecznych to niezla kase placi sie za te dwa "s" w srodku nazwy . Rozbudowany sterownik to wydatek rzedu ok. 400zl, ale jest szansa z czasem upolowac go np na allegro za ok. 100zl. A to moje cudo http://images23.fotosik.pl/123/48a0c1de648f0093m.jpg rury ida jak widac po dlugosci domu z obu stron bo tak sa usytuowane pomieszczenia,a trzy piony schodza na parter. Chrzest bojowy przejdzie po tynkach, gdzy trzeba bedzie odporwadzic troche wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekk7 03.01.2008 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Witam ! Ponawiam pytanie na temat firmy GlobalTech i EMKA (rekuperatory.pl).Mam projekt zrobiony przez GlobalTech - na etapie projektu współpraca OK.Teraz zaczynam etap wykonawczy i już są pierwsze zgrzyty. Obiecali gościa, który miał podjechać i w stanie surowym podać lokalizację i rodzaj przejść dla przewodów i trwa to ponad miesiąc. Chyba nie zdąży dojechać.Dostałem ofertę cenową i z tego co posprawdzałem jest dość droga (ceny materiałów).Zastanaiwiam się czy nie zmienić na rekuprator StokAir podobno są lepsze. Co na ten temat sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 29.01.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 czy ktoś jeszcze mógłby się podzielić swoją opinią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 29.01.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Wentylację z rekuperatorem mistral 600 geo i gwc płytowym provent-geo wykonała mi firma Global-Tech. Ogólnie jestem zadowolony, chociaż na etapie wykonawstwa wyglądało na to, że przyjęli zbyt dużo zleceń i nie potrafią równolegle prowadzić tak wielu robót i były lekkie poślizgi. Jak dotąd serwis szybki i sprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 29.01.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Witam firma Global Tech montowała mi system wentylacji mechanicznej + GWC REHAU. centrala mistral 300, domek mały, parterowy, bez poddasza użytkowego GL 315 Bursztyn Studio Atrium. Projekt, wycena, uzgodnienia - było OK. Wykonanie - również. System mam od 7 miesięcy. To moja pierwsza zima. Zauważyłem, że bardzo skuteczny ale tylko w duże mrozy, których w ostatnim czasie jak na lekarstwo. Najniższa zanotowana temperatura to -15st. a na wylotach anemostatów w pokojach +12!!! Super! W okresach kiedy temperatura jest +/- 5 stopni - zbyteczny. czekam na lato i faktyczną sprawność GWC w upały. Nie biorąc pod uwagę faktu oszczędności na ogrzewaniu, niewątpliwym plusem jest doskonała wentylacja całego domu. Tu dla przykładu wychodzi sprawność całego układu na poziomie 75% przy założeniu że w domu było utrzymywane 21 stopni. Centrala Mistral 300 według danych producenta ma sprawność 74-65%. co wskazuje że na wyjściu z GWC musiało być coś w granicach od -4 do -13 stopni w zależności od właściwej sprawności rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts