Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aromat identyczny z naturalnym?


Bełatka

Recommended Posts

No tak,, to smak może i ci pozostał ale nic wiecej.Myslałem ,że wiesz na czym polega roznica w zrobieniu kaszanki i jej smaku a fantastycznie wypieczonej szynki w piecu chlebowym bez konserwantow.W sumie nie napisałeś co zrobiłes, dlatego chyba nie wiesz jak smakują oba te wyroby zrobione domowym sposobem.

 

Zjadłem, :oops: i trochę "obsobaczyłem". Mięso to nie moja specjalność, ale jak osiądę w "komturii" to będę eksperymentował. Wędzarnię z kamieni zamierzam wybudować w tym roku. Surowca mam dość. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

E to chyba nie dotyczy polskich bazarow, gdzie sie kupuje np jablka "od baby ze wsi".

Taaakk. Tylko, ze najczęściej baba ze wsi nie jest właścicielka ani straganu ani tych jabłek. A jabłka, które sprzedaje pochodzą z giełdy ogrodniczej. Pokaz mi która "baba ze wsi" uprawia współczesne odmiany jabłek hi hi hi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

E to chyba nie dotyczy polskich bazarow, gdzie sie kupuje np jablka "od baby ze wsi".

Taaakk. Tylko, ze najczęściej baba ze wsi nie jest właścicielka ani straganu ani tych jabłek. A jabłka, które sprzedaje pochodzą z giełdy ogrodniczej. Pokaz mi która "baba ze wsi" uprawia współczesne odmiany jabłek hi hi hi.

 

Moje baby ze wsi uprawiaja kilka rodzajow jabłek.Nie opłaca im się jeździć po giełdach jak swoich maja w huk.Acha .Babe ze wsi handlujaca jabłkami mozna rozróżnic od tej ,która handluje jabłkami z giełdy po samych jabłkach.Jak się świeca to są z giełdy a jak wygladają nieciekawie to są od niej z sadu.Zresztą handlary giełdowe mają inny rodzaj pomadki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musi do peklowania mięsa dodać saletry i soli, o przyprawach nie wspomnę.

Natomiast nie doda środków wiążących wodę przy pomocy których z jednego kilograma mięsa surowego można otrzymać 1,7 kg "szynki" z hipermarketu w cenie 12 zł/kg. W normalnych warunkach, bez nastrzykiwania, z kilograma mięsa otrzymuje się zaledwie 0,7 kg wędzonej, gotowanej szyneczki. :D

Smacznego :D

Pracowałem w masarni 1,5roku i najlepszy wynik jaki udało się osiągnąć to z 1kg mięsa 1,9 kg gotowego wyrobu. :oops:

Co do tego co jeść, to po prostu nie popadać w paranoję i wszystkiego po trochu.

Ja osobiście unikam produktów podejrzanie tanich, ale na tych "lepszych" też zerkam na etykietę.

Ostatnio jadłem kupny pasztet zajęczy, a w składzie tylko wieprzowina, bułka,przyprawy i subst. konserwujące :lol:

I śmieszą mnie ludzie, którzy w sklepie wybierają jogurty tylko takie, które mają płaskie denka w przekonanie, że te z wydętymi są zepsute. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mariucha, gratulacje za świetny wynik :wink: :D

Zgadzam się, że złoty środek jest najlepszy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

E to chyba nie dotyczy polskich bazarow, gdzie sie kupuje np jablka "od baby ze wsi".

Taaakk. Tylko, ze najczęściej baba ze wsi nie jest właścicielka ani straganu ani tych jabłek. A jabłka, które sprzedaje pochodzą z giełdy ogrodniczej. Pokaz mi która "baba ze wsi" uprawia współczesne odmiany jabłek hi hi hi.

A czy ja cos pisalam o gatunkach jablek? U mnie na wsi sprzedaje sie glownie papierowki :p i sprzedaja je "baby", ale ciesze sie ze sobie porechotalas.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rekord to ja chyba jadłem z dużego zakładu mięsnego niedaleko Warszawy, a zaczyna sie na literę ł. Skład białej kiełbasy w hermetycznym opakowaniu to: 29,9% mięsa wieprzowego, 10% mięsa wołowego oraz .... błonnik pszenny, soja, przyprawy i co jeszcze ? Smacznego by się chciało rzec.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
A co na Mazurach? Byłem dzis w sklepie gdzie był salceson sołtysa, zacne wedzonki, kiełbasa z koniny (pyszna) i parę innych wyrobów. Sklep prywatny. Na półkach, hakach i ladach chłodniczych, same znane marki. Ceny niskie, więc miejscowa uboga ludność kupuje. Cena się liczy. To naważniejszy parametr wyboru. Inną sprawą jest świadomość, co akpcetujemy jako składnik pożywienia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...