Slawek 1719499182 04.06.2003 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Hey, czy ktoś z Was spróbował już podobnego patentu? W całym domu zamierzam zamontować normalne grzejniki, ale w łazience chciałbym podarowaź sobie odrobinę luksusu i założyć ogrzewanie podłogowe. Gdzieś słyszałem, że w przypadku małych powierzchni (do 9 m2) można wykonać podłogówkę bez mieszalnika, tylko podłączając ją bezpośrednio do znajdującego się w pomieszczeniu grzejnika wstawiwszy pomiędzy zawór-termostat ograniczajcy tempreaturę na "wejściu". Czy ktoś z Was mógłby podzielić się doświadczeniami!?! Pozdrowienia Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 04.06.2003 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Nazywa się toto RTL i kosztuje około 300,- pln Reszta się zgadza jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 04.06.2003 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 tak, u mnie w łazience tak zrobią instalatorzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 04.06.2003 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 U mojego wujka jest właśnie tak (tylko w łazience) i nawet działa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 04.06.2003 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 jutro u mnie zalewaja wylewka ten patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 05.06.2003 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 czy wszystko jest identycznie jak przy zwyklej podlogowce? (np dlugosc rur, srednica, czy potrzebny jest baypass tej podlogowki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.06.2003 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Z tego co mi instalator namalował (na pięterku będę miał w łazience wysuniętą placówkę podłogową - zrobienie tego po bożemu byłoby trochę kłopotliwe - więc będzie uproszczone) to robi się zwyczajną rurę do podłogówki z podejścia do grzejnika - dalej normalna petelka (może być mniej gęsta - to ma tylko sprawić że podłoa nie będzie zimna) i połaczenie z powrotem z grzejnika. Na tym rysuneczku RTL był zamontowany przed powrotem, ale nie jestem tego pewien. Żadnych cudów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 05.06.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Jest jeszcze inny patent. Można zrobić takie ogrzewanie łącząc je do powrotu z grzejnika łazienkowego. Woda powracająca z grzejnika ma na tyle wysoką temperaturę, że efekt podgrzewanej podłogi jest dobry. Odpada dodatkowy zawór termostatyczny i rozgałęzienia których w instalacji CO powinno być jak najmniej. Pamiętać należy o dodaniu plastyfikatora do betonu wylewanego na takie ogrzewanie.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trebor 05.06.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Tak jest rozwiązane ogrzewanie łazienki na poddaszu mojego domku. Ogrzewanie podłogowe jest wpięte przez zawór termostatyczny. Oprócz tego jest na ścianie grzejnik suszarkowy. wg intalatora ma byc ciepło i funkcjonalnie. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 05.06.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Jest jeszcze inny patent. Można zrobić takie ogrzewanie łącząc je do powrotu z grzejnika łazienkowego. Woda powracająca z grzejnika ma na tyle wysoką temperaturę, że efekt podgrzewanej podłogi jest dobry. Odpada dodatkowy zawór termostatyczny i rozgałęzienia których w instalacji CO powinno być jak najmniej. Pamiętać należy o dodaniu plastyfikatora do betonu wylewanego na takie ogrzewanie. Pozdr wlasnie o tym myslalem. jednak chyba nie mozna sie wystrzec zaworu RTL bo powrot z grzejnika tez moze miec nawet 50°. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 05.06.2003 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Następne pytanko lajkonika:a jeśli do grzejnika-suszarki włoży się grzałkę elektryczną na okres poza sezonem grzewczym, to można nią podgrzewać także podłogę? Czy też trzeba wpierw wygrać 6 w lotto?Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.06.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Teoretycznie można. Tylko co ci wymusi obieg wody ? Musiałbyś zainwestować w jakąś pompkę. Znam takich patenciarzy co to drabinke w łazience włączają w cyrkulacje i mają ciepłe ręczniki cały rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts