Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Latarnia ogrodowa

Recommended Posts

Witam,

Powoli przymierzam się do najbardziej męczącego etapu budowy: wykończeniówki. Zastanawiam się m.in. nad oświetleniem terenu wokół domu. Przed frontem, w pobliżu drogi dojazdowej, chciałem zamontować dwie latarnie, które w założeniu świeciłyby się całą noc. Mam więc pytanie: czy istnieją jakieś rodzaje oświetlenia preferowane w takich przypadkach? Chciałbym, żeby w miarę sensownie to świeciło, ale z drugiej strony, żeby rachunki za prąd nie porażały. Myślałem o zwykłych żarówkach energooszczędnych, ale możę są inne rozwiązania (np. takie jak wykorzystywane w latarniach ulicznych)?

pozdr.

Witam,

Powoli przymierzam się do najbardziej męczącego etapu budowy: wykończeniówki. Zastanawiam się m.in. nad oświetleniem terenu wokół domu. Przed frontem, w pobliżu drogi dojazdowej, chciałem zamontować dwie latarnie, które w założeniu świeciłyby się całą noc. Mam więc pytanie: czy istnieją jakieś rodzaje oświetlenia preferowane w takich przypadkach? Chciałbym, żeby w miarę sensownie to świeciło, ale z drugiej strony, żeby rachunki za prąd nie porażały. Myślałem o zwykłych żarówkach energooszczędnych, ale możę są inne rozwiązania (np. takie jak wykorzystywane w latarniach ulicznych)?

pozdr.

Żarówki energooszczędne kiepsko świecą w niższych niż pokojowa temperaturach :( Nie wiem, czy wszystkie, ale do tej pory nie spotkałem takiej, która np. w 10st.C świeciłaby pełnym światłem.

Witam,

Niech Cie czasem nie pokusi kupienie tych "fajnych" z telezakupy MANGO :D. Takie co to sie niby ładują przez dzien a świecą w nocy (bez kabla wbijane w ziemie). Zawsze jak ide do znajomego wieczorem to pękam ze smiechu - najmniejszy znicz daje wiecej swiatla niz te swietliki :D:D:D.

Piszesz o lampach solarnych? Kupowałem podobne po ok. 12zł/szt. w Praktikerze albo innym Obi ;) i nie sądzę, żeby ktokolwiek chciał ich używać do oświetlania czegokolwiek. Mają raczej dawać ciekawy efekt po zmroku... Choć z drugiej strony przez jakieś 4 godziny po zachodzie i po słonecznym dniu dookoła takiej lampki zadziwiająco dużo widać :o Żeby spełniały funkcje oświetlenia np. kawałka chodnika, musiałyby być rozstawione co 1m

Nie chodzi mi o takie na baterie słoneczne - równie dobrze można wbijać zapałki w ziemię. Chodzi mi o latarnie wysokości coś ok. 2 metrów, która w miarę sensownie oświetlałaby najbliższą okolicę (czyli w promieniu kilku-kilkunastu metrów).

Krisker: zmartwiłeś mnie tą informacją o temperaturze i żarówkach energooszczędnych. Myślałem, że jak się rozgrzeją, to jest ok :-?. Czyli jak nie energooszczędne to jakie? Ma to działać też i przy -20`C.

Powoli wchodzą przecież białe, jasne diody LED. W nocy potrafią niezle

zaświecić, a oszczędniejszego żródła nie ma. I zimno im nie szkodzi.

Pewną wadą może być to, że świecą, przez to że mają soczewkę,

skupionym światlem. Przerabiałem je w ten sposób, że odcinałem

ich wierzchołki, i wtedy świeciły światłem rozproszonym . Polecam.

ich wierzchołki, i wtedy świeciły światłem rozproszonym . Polecam.

Ja również skłaniam się do LED-ów. A przekonała mnie parę lat temu jakaś chińska latarka z 4 diodami (ale już tymi na nowej technologii), kupiona na rynku za parę złotych. Światło faktycznie niezłe.

Trzeba przyznać, że fajna sprawa, cena przystępna i posiada trwałość 8000h. Powinna 3 lata wytrzymać. Jeśli chodzi o jasność świecenia, to faktycznie świetlówki (czytaj też żarówki energooszczędne ) dają słabsze światło w temperaturze ujemnej , ale ostatecznie: lepszy rydz niż nic :D

Trzeba przyznać, że fajna sprawa, cena przystępna i posiada trwałość 8000h. Powinna 3 lata wytrzymać. Jeśli chodzi o jasność świecenia, to faktycznie świetlówki (czytaj też żarówki energooszczędne ) dają słabsze światło w temperaturze ujemnej , ale ostatecznie: lepszy rydz niż nic :D

Szczerze mówiąc w zimie mi świecenie w ogrodzie malo potrzebne, bo ziemniaki na ogrodzie pieczemy z sąsiadkami tylko od maja do listopada :lol:

Witam,

Do oświetlenia ulic stosowane są lampy rtęciowe oraz sodowe.

Lampy rtęciowe dają światło z przewagą niebieskiego (sinego),

natomiast lampy sodowe z przewagą żółtego.

W małych rozmiarach (E27) do kupienia również w marketach budowlanych.

A jak wygląda energożerność takich żarówek sodowych (E27)? Faktycznie dają dużo światła?

Te w latarniach ulicznych są raczej mało oszczędne.

Są bardzo oszczędne. Mają bardzo wysoką skuteczność świetlną 120-150 lm/W.

ich wierzchołki, i wtedy świeciły światłem rozproszonym .

Diody LED wcale nie są tak bardzo energooszczędne, jak się wszystkim wydaje. Na razie przeciętna dioda LED nie dorównuje nawet zwykłym świetlówkom energooszczędnym o lampach metalohalogenowych, czy sodowych nie wspominając. Rynek ten bardzo silnie "idzie jednak do przodu" i gdy ta dyskusja odbywałaby się za 5-10 lat to może okazać się, że diody LED biją na głowę konkurencję pod każdym względem.

Trzeba przyznać, że fajna sprawa, cena przystępna i posiada trwałość 8000h. Powinna 3 lata wytrzymać. Jeśli chodzi o jasność świecenia, to faktycznie świetlówki (czytaj też żarówki energooszczędne ) dają słabsze światło w temperaturze ujemnej , ale ostatecznie: lepszy rydz niż nic .

W mnie przy dużych mrozach świetlówki energooszczędne (takie zwykłe made in china) uległy uszkodzeniu.

Pozdrawiam

Te w latarniach ulicznych są raczej mało oszczędne.

Są bardzo oszczędne. Mają bardzo wysoką skuteczność świetlną 120-150 lm/W.

Obiektywnie rzecz biorąc masz rację. Mnie chodziło o to, że te dobre dają dużo swiatła, ale i stosunkowo dużo "palą". Więc nie bardzo widzę ich w ogrodzie. Poza tym ich charakterystyka kołowa pewnie nie bardzo się nadaje do niskich lamp, ale pewny nie jestem.