Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzajemna niechec miedzy miastami w PL.

TOMI1975

Recommended Posts

Witam,

ostatnio grzebiac w internecie coraz czescie natykam sie na rozne nieprzychylne komentarze dotyczace miast, z ktorych pochodza piszacy. Wzajemne obrzucanie sie blotem jest na porzadku dziennym. Konflikt na linii W-wa kontra reszta kraju jest najsilniejszy, przy czym nie koniecznie warszawiacy sa strona najbardziej agresywna, choc tak tez sie zdarza.

To dla mnie dosc przykre, sam bedac rodowitym warszawiakiem kibicuje pozostalym miastom widzac jak sie rozwijaja, bylem wielokrotnie w Krakowie, Wroclawiu, Gdansku, Lodzi, itd... i bardzo te miasta lubie i cenie za atmosfere, ludzi, kulture, itp.. Zastanawiam sie skad bierze sie w nas taka wzajemna niechec, lubimy warczec na siebie, dlaczego nie mozemy sobie na wzajem kibicowac i wspierac sie, to nie wyklucza przeciez zdrowej konkurencji i nie zabije roznic miedzy miastami, ktore sa tak atrakcyjne przeciez. Ciekawi mnie czy tez te konflikty zauwazyliscie, a moze zauwarzyliscie je takze poza internetem?

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chodzi o zazdrość..., swoją drogą nie jestem z Warszawy, ale nigdzie nie jeżdzi mi się tak dobrze choć jestem z prowincji jak po Warszawie, ludzie umieją jeżdzić, ustępują, świetnie oznaczone ulice, kiedyś kichnałem a obcy ludzie powiedzieli mi "na zdrowie".....

a Krakusy.... wiele złego bym powiedział ale po co....

To prawda, ze gowniazeria przekrzykuje sie epitetami. Jest jakies jednak podloze tego, glebsze, zawisc? historia?kompleksy?

Jestem w w-wie raz na pol roku ostatnio i musze z zadowoleniem stwierdzic, ze jezdzi sie coraz lepiej - mam na mysli kulture - korki sa i beda, jak rowniez intansywnosc ruchu, jest jednak jakby mniej agresji w stosunku do tego co bylo jakis czas temu.

Z ta kultura to w miastach takich jak Krakow, Wroclaw itd. jest przeciez bardzo dobrze, nie sadze, zeby Warszawa byla lepsza czy gorsza od nich. A administracja to porazka zupelna wszedzie chyba.

W sumie w-wa ma dlugie tradycje wielokulturowosci, tak wiec wspolczesna migracja do miasta jest czyms naturalnym. Osobiscie uwazam, ze to niezwykle wzbogaca miasto.

Z ta kultura to w miastach takich jak Krakow, Wroclaw itd. jest przeciez bardzo dobrze, nie sadze, zeby Warszawa byla lepsza czy gorsza od nich. A administracja to porazka zupelna wszedzie chyba.

W sumie w-wa ma dlugie tradycje wielokulturowosci, tak wiec wspolczesna migracja do miasta jest czyms naturalnym. Osobiscie uwazam, ze to niezwykle wzbogaca miasto.

Zgadzam się z Tobą Tomku, Warszawa była i jest wielokulturowa, ale... mało w niej "warszawiaków". Przeważają "warszawianie" wyrażający się często o mieście wktórym mieszkają "warszawka". Oczywiście nie wszyscy.

No i powszechnie nie lubi sie Wachocka .

Wręcz przeciwnie, lubi się bo o Wąchocku jest cała masa dowcipów :D

A Wloszczowa ? Tez lubiana ?

:D Zależy przez kogo :wink: :D

Masz na myśli pewnie "mistrzów jazdy po prostej". :D

U nas w górach trzeba uważać na każdą opcą rejestrację (najbardziej na PO.)

bo jakoś jeżdżenie po górach im nie wychodzi :lol:

No co ty? A może to wasze a nie "opce" ?

Np. U mnie we wsi (na mazowshu) połowa aut ma rejstr. PO a to dlatego że największa w okolicy firma korzysta z usług leasingodawcy z Poznania. :D

Wszystko zależy od ludzi i kibiców, niezależnie gdzie mieszkają.