Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzajemna niechec miedzy miastami w PL.

TOMI1975

Recommended Posts

A Szczecin i Poznań dlaczego?

Coś mi się o uszy obiło, ze też nie pałają wzajemną sympatią :roll: :wink:

Choć dla mnie to ogólnie głupota - ja tam wszystkich lubię :D :wink:

I masz rację :D

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A Wloszczowa ? Tez lubiana ?

:D Zależy przez kogo :wink: :D

Włoszczowa OK, a Warszawa, hmmm Warszawa.... no tak już sobie przypomniałem, pierwsza stacja za Włoszczową jadać od Krakowa.. :D :D :D

A tak na poważnie, nie można generalizować, że jak ktoś jest z Wa-wy to że od razu buc, choć i mi co niektórzy mieszkańcy stolicy nieźle zaleźli za skórę, pamiętam jak swego czasu dzwoniłem do MSWiA, chodziło o komputerową obsługę któryś z kolei wyborów (już nie pamietam o które chodziło), miałem bardzo dwa bardzo konkretne pytania odnośnie konfiguracji serwera do przesyłania danych, a tam panienka z którą mnie połączono, była tak inteligenta inaczej że aż mnie skręciło.

Zadałem pytanie, a ona mnie sie pyta czy wiem jak się włacza komputer, no to jej tłumacze, że chyba wiem skoro pracuje jako informatyk w urzędzie 75tysiecznego miasta, a ona mi na to że 'bo u nas w Warszawie to nikt nie zadaje takich banalnych pytań', zapytałem że skoro we Warszawie wszystko wiedzą to co szkodzi żeby mi odpowiedziała, a ona mi znowu swoje, że 'u nas w Warszawie....', no to tak mi podniosła ciśnienie, że powiedziałem jest że 'na chwilę przepraszam, bo musze wygonić z biura krowy na pastwisko, bo wlazly nie proszone', no i się oczywiście rozłączyłem. No i myslę że wobec postaw takich własnie ludzi biorą się uprzedzenia do warszawiaków. Aczkolwiek znam kilku baaaaaaardzo fajnych ludzi z W-wy i dlatego daleki jestem od generalizowania.

pozdrawiam

m.

ps. zeby nie było tak różowo, to znam też kilku 'nie fajnych', ale nie o tym chciałem teraz napisać

A Wloszczowa ? Tez lubiana ?

Włoszczowej wszyscy po prostu zazdroszczą:):):) Czy ktoś w ciagu ostatnich 17 lat demokracji zna polityka który spełnił swoją obietnicę??? A Włoszczowa to jedyny przykład spełnionej obietnicy....

Wracając do wawy, mam takie osobiste odczucia że zawsze tam przyjeżdzając czułem sie jak u siebie, a w Krakowie zawsze dawano często niezbyt kulturalnie odczuć wyższośc, bo przecież ja jestem Krakus...., inne dziwne przeżycie z liceum Ci którzy poszli do wawy na studia do dziś mam z nimi kontakt, Ci którzy poszli na studia do Krakowa szybko urwali kontakt, niektórzy nawet przestali na ulicy poznawac, jakoś szybko poczuli sie lepsi...., to dziwne w zyciu bym nie spodziewał że będe bronił Stolycy, ale to miasto zawsze było przyjazne wszystkim....., nawet prowincjuszom.....

A Szczecin i Poznań dlaczego?

Coś mi się o uszy obiło, ze też nie pałają wzajemną sympatią :roll: :wink:

Choć dla mnie to ogólnie głupota - ja tam wszystkich lubię :D :wink:

Szczecin to ze Stargardem, świeta wojna od zawsze, nawet swego czasu bodajże w XV wieku była prawdziwa wojna :D

teraz też nie jest różowo, Stargard odwalił czarną robotę ściągając dużego inwestora, a Szczecinowi to nie pasuje i co chwilę podkłada świnie :D

No ale co tam, grunt żebyśmy zdrowi byli :D :D

pozdrawiam

m.

Sądziłem, że wątek będzie trudny, a jest bardzo sympatyczny :D

Duże antagonizmy są między Łodzią i Warszawą oraz Kielcami i Krakowem. w pierwszym przypadku to tzw wojna footbolowa a w drugim to krakusy od zawsze uważały kielczan za ćwoków i odwrotnie.

Tak nawiasem mówiąc to centrala mojej firmy znajduje się we Włoszczowej i nie bardzo autochtoni wiedzą po co wybudowano im taki wielki dworzec kolejowy.

Pozdrawiam

Ja , i moi Rodzice z Warszawy, a urodziłem się w Łodzi. Na Piotrkowskiej. :D

Ojciec był członkiem sekcji motowewej ŁKS-u. Bardzo dawno temu.

Tomek,skoro mieszkasz "prawie" na Mazurach to jest ci zapewne znany stary zadawniony ale nadal aktualny antagonizm pomiedzy Elkiem i Suwalkami o prymat na Mazurach i Suwalszczyznie.

Dzisiaj natomiast w naszym wojewodztwie trwa aktualnie "swieta wojna" olsztynsko-elblaska w zasadzie o przynaleznosc terytorialna Elblaga.

Dla jednych jest to przejaw lokalnego patriotyzmu,dla innych cala sprawa jest groteskowa i tak juz chyba pozostanie.

Pozdrawiam

Ja , i moi Rodzice z Warszawy

Domyślam się, że tak miły :lol: człowiek nie odczuł niechęci ludności Warmii i Mazur wobec "warszawki".

Ostatnio nawet w lokalnej Wyborczej była dyskusja na ten temat. Chodzilo o turystów, którzy zostawiają bałagan nad jeziorami, a na zwrócenie uwagi reagują wybuchem złości: "ja tu wam kasę zostawiam, a wy mi każecie sprzątać... ja jestem z Warszawy, co mi tu będziesz buraku...."

No i druga sprawa: są wokół Olsztyna miejscowości, gdzie ceny gruntów są już rzeczywiście warszawskie i towarzystwo też :wink:

Ktoś "przyprawia gębę" Warszawiakom na tych terenach... :roll:

Sądziłem, że wątek będzie trudny, a jest bardzo sympatyczny :D

I wlasnie o to chodzi !

To ze, roznice miedzy miastami sa jest rzecza naturalna i wartosciowa, chodzi tylko o to zeby nie powodowaly agresji.

Co do W-wy to faktycznie jest mnostwo nowych ludzi z calej Polski, w mojej "kamienicy" na ponad 60 mieszkan jest przynajmniej polowa ludzi z poza wwy, wiekszosc jest na prawde spoko.

Zawsze w gronie osob z jakiegos miasta znajdziesz kilku burakow, ktorzy psuja opinie ( i atmosfere) reszcie - to niezalezne od miejsca pochodzenia. Na Mazury i Warmie warszawiacy maja najblizej - stad jest ich tam sila rzeczy najwiecej, najbardziej tez rzucaja sie w oczy chamskie zachowania. Swego czasu jezdzilem duzo w skalki na Jure Krakowsko-Czestochowska, bylo tam sporo ludzi z w-wy ale wiecej bylo slazakow i ich nie zawsze kulturalne zachowanie rzucalo sie w oczy, bardziej niz ludzi z w-wy, ale to oczywiscie nie oznacza, ze mozna z tego wyciagnac jakis niekorzystny dla slaska wniosek...

Tak wiec powinnismy sobie nawzajem okazac po prostu wiecej sympatii i trzymac sie razem jako polacy, ot i patetycznie sie zrobilo :wink:

PS. Warmia i Mazury to raj na ziemi ( dopisalbym jeszcze Podlasie), super ludzie, krajobrazy, kultura :p

Wszędzie sie trafi cham i ćwok i wszędzie jest sporo mądrych ludzi.

Dlatego nie dzielę ludzi na warsiawiaków, warszawiaków, warszawianów i innych tylko na mądrych i głupich (sorry - mądrych inaczej).

A skąd sie biorą wzajemne animozje ?

Z braku mądrzejszego pomysłu na rozładowanie własnych kompleksów.

PS. Warsiawiak - to rodowity mieszkaniec stolycy.

Na Mazury i Warmie warszawiacy maja najblizej - stad jest ich tam sila rzeczy najwiecej, najbardziej tez rzucaja sie w oczy chamskie zachowania.

PS. Warmia i Mazury to raj na ziemi ( dopisalbym jeszcze Podlasie), super ludzie, krajobrazy, kultura :p

Masz Waćpan rację :)

Nic nie mam przeciwko warszawiakom.

Ale w Warszawie to rzeczywiście się czuję jak burak ... z Warmi...

Ja , i moi Rodzice z Warszawy, a urodziłem się w Łodzi.

nie bardzo kumam. byliście przejazdem? :o

Nie mieli gdzie zamieszkać w Warszawie. Dom był spalony. W Łodzi dostali "przydział" na duże mieszkanie. Wrócili do Warszawy zaraz po moim urodzeniu.