Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Największe pnącze ...

Recommended Posts

To nie tak. Sama poniosłam wiele ogrodniczych porażek mieszkam bowiem w skrajnych warunkach- bardzo zimna tatrzańska dolina więc Ci radzę : Najpierw zbadaj jaki rodzaj ziemi masz (piach,glina) etc czy jest urodzajna itd, jaką stronę świata chcesz obsadzić. Pnącza urosną wszędzie tylko kwestia - jakie? Nie jestem zawodowcem, ale trochę mogę Ci doradzić. Co do ciężaru na żadnym stryropianie nic nie uwisi poza jednorocznym pnączem typu kobea czy nasturcja. Ja mam ścianę drewnianą więc wymyśliłam następujący patent - w ścianę wbity jest ogromiasty gwóźdź ma tak 12- 15 cm, więc nie do deseczki a do belki. Na sporo wystającym ze ściany gwoździu powiesiłam za jedno oczko łańcuch - może być cacany nierdzewny lub stary od pasienia krów jaki chcesz, no i dostatecznie długi, aby pnącze małe na początku go dosięgło. Może być więcej łańcuchów....

Zaleta - proste jak cep i bardzo tanie - profesjonalne podpory, które nie runą razem z rośliną kosztują majątek

Polecam glicynię (kwiat jasny fiolet, przypominający kształtem kiście winogron) i milin (kwiat podobny do frezji kol czerwony). To są bardzo "zaradne" pnącza, gdy im się skończy podpora będą rosły po murze.

Absolutnie nie polecam rdestu. Miałam, sprawdziłam na sobie. Wsadziłam go dlatego , ze bardzo szybko rośnie, ale to taki "śmieć".

Bardzo ciekawy pomysł z zastosowaniem łańcucha jako podpory pnącza.

winobluszcz zaroślowy, dławisz (dwupienny). Trzeba zawczasu myśleć o odpowiednich podporach, bo pnącza czepiają się różną "techniką" i wielkość zamiast zaletą może stać się udręką.

Wielkość pnącza może stać się PROBLEMEM. O pnącze trzeba dbać, w rzeczywistości nie jest tak jak na obrazku fajnej elewacji z pnączem. Bardzo lubie ogrody i dużo roślin, ale nie zdecydowałabym się na 9 m pnącze.

Chyba , że mieszkasz w bloku na 3 piętrze i z dołu chcesz doprowadzić na balkon roślinkę.

• 1 month później...