Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nośn ściana między pokojami - czy da się zrobić otwór?

Recommended Posts

Witam

Na początku bardzo dziękuję. Spróbuję odpowiedzieć na Wasze odpowiedzi.

1. Jestem kobietą więc sama tej belki nie zamontuję :lol: Mąż jest absolutnie "nietechniczny" Jeśli o to chodzi to ja tu noszę spodnie w rodzinie :D Zatem jeśli KTOŚ to będzie robił to napewno nie my sami tylko kogoś znajdziemy. I mam nadzieję, że trafię na kogoś kto tego nie spartaczy :-?

2. Ściany są z cegły pełnej na oko 30cm (jutro zmierzę, bo będziemy się dogadywać z właścicielem)

3. wątek zaproponowany przejrzę. Dziękuję za podpowiedź.

4. Koszty interesują mnie dlatego, że już na kupno domu bierzemy wysoki kredyt i zastanawialiśmy się co "jest najbardziej potrzebne" na początek. Wiadomo : łazienka, kuchnia, pomalowane pokoje no i czy ta dziura w ścianie w stosunku do kosztów jest nam potrzebna od razu czy też nie.

5. Z tego co piszecie jeśli wezmę architekta (czy to konstruktor?) i on obejrzy ścianę i zleci co potrzeba to to będzie koszt od 500zł do 3000zł :D

No cóż o takie rady mi chodziło dzięki jeszcze raz

P.S. Może znacie tak przypadkiem kogoś z Łodzi kto by się tego mógł ewentualnie podjąć?

5. Z tego co piszecie jeśli wezmę architekta (czy to konstruktor?) i on obejrzy ścianę i zleci co potrzeba to to będzie koszt od 500zł do 3000zł :D

Nie przesadzaj z tymi kosztami. Szkoda, że daleko, bo u nas takie cóś to ok. 200 zł. (projekt). Może go zrobić budowlaniec z ograniczonymi uprawnieniami.