Becik 13.01.2003 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 W ubiegłym roku sąsiedzi moich rodziców pokryli sobie dach nowiutką blachodachówką w naszym ulubionym jasnobrązowym kolorze. Wyglądało to bardzo ładnie - przez kilka pierwszych miesięcy. W okolicach komina blachodachówka zaczęła zmieniać kolor na coraz to ciemniejszy - nie wiem, czy tam komin jest wadliwy, czy palą oni jakieś paskudztwa - nie pytałam o to tych sąsiadów i chyba nie będę pytać - nawet nie znamm ich osobiście. W każdym razie na takim jasnym dachu te okopcenia wyglądają okropnie!!! Mamy na swoim domku blachodachówkę w tym samym kolorze i w związku z tym proszę o rady czego unikać albo na co uważać żeby nie mieć też takiej "ozdoby". Wiem że to tylko takie gdybanie, ale może ktoś spotkał się z podobną sytuacją i da mi radę typu: " Nie dla kotłów węglowych!" itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 13.01.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Tak już jest gdzie sie pali tam się dymi, a tak na poważnie to może u sąsiadów są kominy za niskie i zamiast w górę to kręci w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arozo 20.11.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Tynkarze tak zamaszyście szprycowali ściany na poddaszu, że w jednym miejscu przerzucili szpryc ponad ścianą kolankową na dach nad garażem. Niestety zauważyłem to dopiero po dwóch tygodniach i teraz jest to dosyć mocno przyczepione do powierzchi blachy. Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakiś środek na usunięcie przyschniętej zaprawy tak aby nie zniszczyć powłoki, ktoś mi mówił o wodzie z octem, a może są jeszcze jakieś sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ecik 20.11.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 przykro mi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 20.11.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 moim zdaniem musisz pokochac ... ewentualne czyszczenie, zrywanie, lazenie po dachu moga narobic wiecej zlego niz ta szpryca. Poza tym - przygotuj sie psychicznie na o wiele wieksze zabrudzenia przy robieniu elewacji wtedy to dopiero zabrudza - przynajmniej u mnie nakitowali strasznie. Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 20.11.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Da radę po zimie zejdzie samo oby nie razem z powłoką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arozo 21.11.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Znalazłem dwa środki Oxyban e4 i Brick cleaner, które rozpuszczają zaprawę z tym, że po kontakcie z dostawcami dowiedziałem się, iż Brick cleaner oczyści blachę razem z powłoką. Oxyban podobno nie powinien uszkodzić powoki.Ostatecznie zaprawa schodzi przez delikatne pocieranie szmatą z wodą ale nie chce mi się tak bawić. Wolałbym czymś polać i zetrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romano 26.02.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Posiadam piec na ekogroszek, komin zakończony obróbka z blachy.Zauważyłem że na blachodacówce zaczeły sie robić ciemne smugi.]Po ogledzinach komina stwierdziłem że blacha którą obrobiony był komin jest już zardzewniała i cała czarna, czyli prawdopodobnie dym osadza sie na oróbce a gdy pada deszcz robi sie jakiś kwas(pewnie siarkowy) i żre blachę. Część wody miesza się z z sadzą i skapuje dalej na dach i pozostawia smugi. Myśle żeby założyć jakąś przedłużkę z kwasówki lub zakończenie typu "strażak", może pomoże. Zastanawiam sie tylko jak wyczyścic blachodachówkę z tych smug. Czy ktoś miał taki przypadek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 26.02.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 BRUDNA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 27.02.2007 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 BRUDNA taka czyści sie bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akryl 08.12.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Mam pytanie?Czy ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć czym wyczyścić blachodachówkę z tynku akrylowego.Fachowcy położyli mi tynk akrylowy, przy okazji zostawiając na blasze sporo tynku. Wymyłem wodą ale pozostaly siwe plamy. Blchodachówka jest w kolorze brązowy mat, z plamami na powierzchni ok.1,2 mkw. wygląda nie najlepiej:(Bardzo proszę o podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 10.12.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Nie wiem jak z Akrylu ale z betonu (cement + piasek +woda) (pofajdałem sobie blachę ja obkładałem komin kamieniami) to trzeba poczekać i po zimie zeszło u mnie samo. Treaz nie ma ani śladu. Oczywiście mówię o zimie poprzedniej bo teraz jeszcze nie było zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokakulka 09.02.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 No właśnie...jak w temacie. Ekipa zostawiła mi w niektórych miejscach paskudne ślady na dachu po kleju, cemencie i innych tego typu paskudztwach. Czym to domyć? Czy są jakieś środki chemiczne nadające się do tego. Dodam że dachówkę mam matową i będzie widać na niej każde mocniejsze zarysowanie tzn. zejdzie kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markus 2 09.02.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 mysilę że niema takiego środka, który by usunoł to paskudztwo a zarazem nie uszkodził lakieru.Ja bym na twoim miejscu kupił farbe w spreju o tym koloże co blacha i pomalowałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnePa 31.10.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Witam, w czasie robienia elewacji ekipa ubrudziła blachodachówkę ( Ruukki, ciemnobrązowa, matowa ) w jasnej strukturze i gruncie. Proszę o pomoc czym to odczyścić, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwent 31.10.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Mało szczegółów. Jaki tynk, grunt i skala problemu - zdjęcia. Na szybko i z odrobiną ironii to poczekać na deszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik98xf 19.06.2020 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Ja skorzystałem z usług firmy zajmującej się czyszczeniem dachów Dachbart. Bardzo ładnie wyczyścili dach, sam takiego efektu bym nie osiągnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 19.06.2020 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Ile płacą za takiego posta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts