Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brudna blachodachówka

Becik

Recommended Posts

W ubiegłym roku sąsiedzi moich rodziców pokryli sobie dach nowiutką blachodachówką w naszym ulubionym jasnobrązowym kolorze. Wyglądało to bardzo ładnie - przez kilka pierwszych miesięcy. W okolicach komina blachodachówka zaczęła zmieniać kolor na coraz to ciemniejszy - nie wiem, czy tam komin jest wadliwy, czy palą oni jakieś paskudztwa - nie pytałam o to tych sąsiadów i chyba nie będę pytać - nawet nie znamm ich osobiście. W każdym razie na takim jasnym dachu te okopcenia wyglądają okropnie!!! Mamy na swoim domku blachodachówkę w tym samym kolorze i w związku z tym proszę o rady czego unikać albo na co uważać żeby nie mieć też takiej "ozdoby". Wiem że to tylko takie gdybanie, ale może ktoś spotkał się z podobną sytuacją i da mi radę typu: " Nie dla kotłów węglowych!" itp.

• 3 years później...

Tynkarze tak zamaszyście szprycowali ściany na poddaszu, że w jednym miejscu przerzucili szpryc ponad ścianą kolankową na dach nad garażem. Niestety zauważyłem to dopiero po dwóch tygodniach i teraz jest to dosyć mocno przyczepione do powierzchi blachy.

Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakiś środek na usunięcie przyschniętej zaprawy tak aby nie zniszczyć powłoki, ktoś mi mówił o wodzie z octem, a może są jeszcze jakieś sposoby?

Znalazłem dwa środki Oxyban e4 i Brick cleaner, które rozpuszczają zaprawę z tym, że po kontakcie z dostawcami dowiedziałem się, iż Brick cleaner oczyści blachę razem z powłoką. Oxyban podobno nie powinien uszkodzić powoki.

Ostatecznie zaprawa schodzi przez delikatne pocieranie szmatą z wodą ale nie chce mi się tak bawić. Wolałbym czymś polać i zetrzeć.

• 3 months później...

Posiadam piec na ekogroszek, komin zakończony obróbka z blachy.

Zauważyłem że na blachodacówce zaczeły sie robić ciemne smugi.]

Po ogledzinach komina stwierdziłem że blacha którą obrobiony był komin jest już zardzewniała i cała czarna, czyli prawdopodobnie dym osadza sie na oróbce a gdy pada deszcz robi sie jakiś kwas(pewnie siarkowy) i żre blachę. Część wody miesza się z z sadzą i skapuje dalej na dach i pozostawia smugi. Myśle żeby założyć jakąś przedłużkę z kwasówki lub zakończenie typu "strażak", może pomoże. Zastanawiam sie tylko jak wyczyścic blachodachówkę z tych smug. Czy ktoś miał taki przypadek ?

• 9 months później...

Mam pytanie?

Czy ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć czym wyczyścić blachodachówkę z tynku akrylowego.Fachowcy położyli mi tynk akrylowy, przy okazji zostawiając na blasze sporo tynku. Wymyłem wodą ale pozostaly siwe plamy. Blchodachówka jest w kolorze brązowy mat, z plamami na powierzchni ok.1,2 mkw. wygląda nie najlepiej:(

Bardzo proszę o podpowiedź

• 1 month później...
No właśnie...jak w temacie. Ekipa zostawiła mi w niektórych miejscach paskudne ślady na dachu po kleju, cemencie i innych tego typu paskudztwach. Czym to domyć? Czy są jakieś środki chemiczne nadające się do tego. Dodam że dachówkę mam matową i będzie widać na niej każde mocniejsze zarysowanie tzn. zejdzie kolor.

• 2 years później...
  • 9 years później...