2xG 26.02.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witam wszystkich, niezależnie od stopnia zaawansowania budowy własnego domku . My zaczynamy, więc chętnie skorzystamy z dobrych rad. Jeżeli chodzi o budownictwo to zielony nie jestem, ale też za eksperta uwazać się nie mogę. Kupiliśmy działkę na przetargu w Obornikach i tam zamierzamy postawić domek. Padło na Oborniki bo: - Aż 25 km od Wrocławia - Tylko 25 km od Wrocławia - w perspektywie budowa szybkiej drogi i jest naprawdę pięknie i zielono, a obecnie z okien widze identyczny blok po drugiej stronie ulicy i czasami własne auto - jak uda mi się pod blokiem zaparkować. Za sobą już mamy : - Wygrany przetarg - Wzięty na to kredyt - Wizytę u notariusza - Wybór i zakup projektu "Karmina" B.P. Archipelag : http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=463 - Przemyślane zmiany Parteru i Poddasza - Pracującego już nad mapką geodetę - Wstępnie ugadanego wykonawcę - Czekającego na pierwsze spotkanie kierownika budowy i architekta w jednym (piątek). Przed sobą ................... i wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania-darek 27.02.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Witaj, w którym miejscu będziecie się budować? My jesteśmy w trakcie kupowania domu do wykończenia w Obornikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karin_b 28.02.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Witam!! Ladny domek 2xG My dopiero poszukujemy dzialeczki troszke pozno sie za to wzielismy I doszlismy do wniosku z mezem ze Oborniki slaskie beda tym wlasnie miejscem. Mam pytanie ile zaplaciliscie za swoja dzialke tzn za 1m2, my poszukujemy jakies malutkiej dzialki o pow ok 400-600 m2, czy w ogole jest mozliwosc kupienia tak malej dzialki - wszystkie ogloszenia jakie widzialam przekraczaja 1000m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2xG 01.03.2007 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Nasza działeczka znajduje się tu : Kliknij. Braliśmy udział w przetargu w październiku i z 76, dzięki "uprzejmości" sąsiada dojechaliśmy do 109+VAT. Działka ma 1040 m2, więc to będzie jakieś 128,5 za m2. Pociesza mnie tylko fakt że on, dzięki "uprzejmości" innych sąsiadów dojechał na 122+VAT za mniejszą działkę.Działeczka w pełni uzbrojona, ale nie ma jeszcze utwardzonej drogi. Jutro jadę w sprawie projektu, więc przypomnę się w urzedzie. Jeden taki miły pan obiecał rozpisać przetarg na utwardzenie drogi do końca lutego (z płyt betonowych).Teren jest dość żyzny więc dojazd koparką czy wywrotką bez drogi w czasie deszczu trochę utrudniony. Poszukam zdjęć tego terenu i podeślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2xG 01.03.2007 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 W którymś z rozporządzeń gminnych jest prikaz by działki miały minimum 9 arów, więc nowo wydzielonej mniejszej nie kupisz. Podziałem terenu na przetarg zajmuje się pani Ośnicka, ale obecnie jest na zwolnieniu lekarskim - rehabilitacja po złamaniu nogi Tutaj Kliknij znajdziesz oferty przetargów, ale z uwagi na powyższe nic sie nowego narazie nie pojawi. Według planu zagospodarowania przestrzennego Kliknij będzie jeszcze trochę nowych działek. W pierwszej kolejności przy ulicy Królowej Jadwigi (za stacją PKP). Teren już podzielony na działki. Następnie na "moim" osiedlu, a w terminie późniejszym po lewej stronie od wjazdu z Wrocka. Będzie to duże osiedle, widoczne już na Planie Zag.Przest. Zwróćcie uwagę na drogę oznaczoną KDZg wychodzącą z tego osiedla. Będzie się kończyć na "Milenijnym" Tylko nie wiadomo kiedy Gmina O-Ś ma wykupiony teren i kase, ale Wrocek ma to gdzieś i swojego odcinka narazie nie planuje bo nie radzi sobie z obwodnicami. Narazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2xG 01.03.2007 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Widok w stronę ulicy Paderewskiego http://www.guzowscy.wroclaw.pl/images/DSCN5167.jpg To już Piastów Śląskich. U góry widać druty, ale one już są w tym dołku który widać poniżej http://www.guzowscy.wroclaw.pl/images/DSCN5168.jpg http://www.guzowscy.wroclaw.pl/images/DSCN5169.jpg http://www.guzowscy.wroclaw.pl/images/DSCN5170.jpg A to w stronę H.Brodatego http://www.guzowscy.wroclaw.pl/images/DSCN5171.jpg Bardzo deszczowo było, więc droga trochę be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2xG 05.03.2007 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Sie naczekałem. Umówiony byłem na 9:00 .... ale, nie tylko ja. Razem ze mną czekało jeszcze kilka osób. Ale jak już się dobiłem to siedziałem prawie 2 godziny, a i tak zapomniałem o kilku istotnych rzeczach. Po drodze zajechałem do Energi-PRO zostawić podanie o przyłączenie do sieci(przesłane przez nich wraz z warunkami) i zostałem z uśmiechem poinformowany .... od 10 do 16 miesięcy Pociesza mnie fakt, że w sprawie prądu dogadałem się już z dwoma przyszłymi sąsiadami - jednym jeszcze "w budowie", a drugi to "tubylec. Pan z gminy zapewniał, że przetarg na drogę jest już rozpisany, jakoś mu nie wierzę bo nigdzie informacji o tym nie znalazłem. Jutro zadzwonimy sobie prosto do burmistrza, dzisiaj się dowiedziałem, że to mój przyszły sąsiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 06.03.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witamteż budujemy się w tym roku w waszej okolicy, niestety nie możemy znaleźć materiałów budowlanych bo ceny poleciały ostro w górę i nie wiem czy to jakieś szaleństwo wiosny i czy poźniej bedzie taniej czy drożej nie wiem ... Może ktoś ma namiary na tańsze materiały budowlane. Potrzebujemy je na lipiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2xG 06.03.2007 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam też budujemy się w tym roku w waszej okolicy, niestety nie możemy znaleźć materiałów budowlanych bo ceny poleciały ostro w górę i nie wiem czy to jakieś szaleństwo wiosny i czy poźniej bedzie taniej czy drożej nie wiem ... Może ktoś ma namiary na tańsze materiały budowlane. Potrzebujemy je na lipiec. Hej Powiem szczerze, że dotychczas o tym nie myślałem. Niejaki Szostak ma w Obornikach i Trzebnicy swoje hurtownie mat. bud. Nie miałbym zbytnio gdzie trzymać przedkupionych materiałów, więc niestety jak rusze z robotą to wtedy bedę się martwił. Wybieram sie za jakiś czas na objazd okolicznych hurtowni i wtedy będę porównywał. Dam znać jak to wypada w rzeczywistości - obawiam sie, że na wzrost cen wpływu nie mamy, nie kupisz to nie zbudujesz. Można szukać też na Allegro - czasami komuś coś zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adriae 10.03.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 My takze szukamy dzialki w polnocny okolicach Wroclawia, gminie Oborniki Slaskie. Szukamy dzialki duzej, pare tysiecy m.kw., moze z kawalkiem pola. Najlepiej przed albo za Obornikami. Przegladalismy oferte przetargowa gminy, ale ceny sa po prostu zwiarowane (mozna za nie kupic dwa razy a nieraz trzy razy tyle) wiec szukamy na wlasna reke A mieszkancy, ku naszemu zdumieniu sa naprawde przemili. Zycze powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2xG 10.03.2007 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 My takze szukamy dzialki w polnocny okolicach Wroclawia, gminie Oborniki Slaskie. Szukamy dzialki duzej, pare tysiecy m.kw., moze z kawalkiem pola. Najlepiej przed albo za Obornikami. Przegladalismy oferte przetargowa gminy, ale ceny sa po prostu zwiarowane (mozna za nie kupic dwa razy a nieraz trzy razy tyle) wiec szukamy na wlasna reke A mieszkancy, ku naszemu zdumieniu sa naprawde przemili. Zycze powodzenia w budowie Witam kolejnych "skandynawów" Każdy szuka swojego miejsca. Nam zależało przede wszystkim na niewielkiej odległości do szkoły, przedszkola, dojazdu do Wrocka, przychodni, sklepu a jednocześnie na ciszy i spokoju - ale bez przesady. Szkoła - 300m Przychodnia - 350m Przedszkole - 1km Wyjazd na Wrocek 200m PKP - 700m Szukaliśmy w mniejszych miejscowościach, ale mimo niższej ceny działki nie wyobrażam sobie: Odwożenia (odprowadzania) dziecka do szkoły 3-5 km, a młodszego nawet dalej do przedszkola; Zakupów uzależnionych od jednego czasami czynnego sklepu; Oczekiwania aż w zimie obudzą sie drogowcy; Energetyka naprawi zerwaną wiatrem linie; Przyjadą wypompować szambo, itd. Każdy zwraca uwagę na pewien zakres "walorów" miejsca w którym chce mieszkać i to jest jego bardziej lub mniej świadomy wybów. Dla nas ważne były w/w czynnki i dlatego padło na to miejsce, choć najchętniej to mieszkałbym w swoim rodzinnym mieście, ale niestety problem jest z pracą. Pozdrawiam i polecam Osole, Osolin i Bagno, jest tam przepięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adriae 10.03.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 To o czym wspomniales czyli walory lokalizacyjne sa wazne. Wszystkie minusy dalszej lokalizacji biore pod uwage. Wiem jednoczesnie, ze bedziemy dowozic dzieci do szkoly czy przedszkola (choc to kwestia przyszlosci). Poniewaz pracuje na uniwerku moj czas pracy wyglada tak a nie inaczej, podobnie z organizacja tygodnia. Przy takim trybie pracy, zdecydowanie wieksze jest pole manewru i elastycznosc rozkladu innych zajec. Jesli chodzi o wskanania lokalizacyjne bardzo trafne, widac dobrze rozpoznales teren Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2xG 20.03.2007 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Witam Wczoraj rozmawiałem z kilkowa urzędnikami w gminie i dzisiaj ma to być jeden z tematów poruszany na zebraniu u Burmistrza. Zobaczymy co da się zrobić. Bez drogi nie ma możliwości dojechania ciężkim sprzętem (beton, bloczki itd), bo ciągle pada i na odcinku drogi w pobliżu mojej działki jest małe bajorko. Wprawdzie jest dojazd po działce sąsiada od strony Piastów, ale sam bym nie chciał aby mi działkę ryli na całej długości. Rozmawiałem też w kilku sklepach/hurtowniach z materiałami niezbędnymi na budowie. Poza brakiem silikatów (a z nich chcę stawiać) to praktycznie wszystko jest. No może jeszcze dachówki, ale to może poczekać. No i odebrałem mapki od geodety : 700 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2xG 26.03.2007 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osola 05.04.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Witam Budowlancow z okolic Obornik. My planujemy zastartowac w czerwcu w Osolinie (ostatnio sie dowiedzielismy ze to juz Morzecin Maly - ale w geodezji i ksiegach wiecz. pisze Osolin . Aktulne "gorace" tematy to: - wykonanie ogrodzenia (wybralismy siatke PLAST MET z Trzebnicy) - szukamy fachowca - szukamy baraczku na narzedzia - zamawiamy material Pozdrawiam! Piotrek PS. O perespektywie jakiej szybkiej drogi Wro-Oborniki bylo wspomniane w malu na samym poczatku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2xG 12.04.2007 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Właśnie siedze nad obliczaniem ile mnie pYTONG kosztował bedzie. Właśnie zakończyłem kalkulacje i ..... 34.570,26 PLN !!!Z uwzględnieniem ścian zewnętrznych i wszystkich wewnetrznych (nośnych i działowych), nadproży i zaprawy.Nie wiem z czego Wy będziecie budować, ja zdecydowałem się na komórkowca ze względu na szybkość budowania i łatwość obróbki. Znajomi pojechali na porothermie i teraz w brodę sobie plują. Wcześniej myślałem o silikatach ale jest problem z ich dostępnością (z Ytong'iem też) oraz zmieniającą się ceną styropianu (oczywiście w górę).Wy z czego stawiacie ? A'propos drogi. Wejdź sobie na stronę http://oborniki-slaskie.ibip.wroc.pl/public/?id=38926 i poogladaj to co kryje się pod nazwami np MPZP City. Zwróć uwagę, że po drugiej stronie lini kolejowej Wrocek-Poznań (zachodniej) biegnie droga oznaczona KDZg Gmina już wykupiła tereny pod jej budowę, ale Wrocek się ze swojej strony ociąga i kiedy to ruszy (zważywszy na problemy z obwodnicą) to nie wiadomo. Droga od strony Wrocka ma być przedłużeniem Milenijnego. Oborniki mają kasę na jej budowę, ale nic nie zrobią póki nie będą mieli pewności że bedzie biegła dalej niż do granicy gmin. Odnośnie ogrodzenia, podali Wam ceny ? Z tego co ja wiem to materiał bierzesz z 7% VAT'em jak zrobią Ci oni. Koszt robocizny to ok 25 PLN/mb (z własnym betonem pod słupki przyjeżdzają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 19.04.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Witam Ratunku nie mogę załatwić materiałów na ściany Miałam zamówiony poroton w cenie 72zł za m2 a teraz cena sięga 120 zł a mnie mój dostawca wykiwał!!!! Czy ktoś może w naszych okolicach może mi polecić skład gdzie dostanę pustaki ceramiczne ?? Przy takim wzroście cen materiałów niedługo wybudowanie domu w stanie surowym otwartym będzie kosztowało 350 tys za 130 m2 prostego domku!!! *Ps płace od ręki mam też halę do przechowywania materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2xG 23.04.2007 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 A co Cię interesuje ? (producent, wymiary itd.)Już trochę poznałem okoliczne hurtownie i m.w. wiem co mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 24.04.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Hej dzięki za odpowiedź. Byłam w hurtowni w obornikach śląskich ale mieli za drogo bo 102 zł za m2 ściany z pustaka ceramicznego poroton. Wymogliśmy na naszym dostawcy materiałów fakturę na określoną sumę przy czym ma dostarczyć materiały w połowie maja.. za 86 zł za m2 ściany cena z klejem poroton. Z moich informacji materiały tzreba zamiawiać z pół rocznym wyprzedzeniem brakuje : pustaków, dachówek bloczków fundamentowych. Warunek trzeba mieć gdzie to składować.... Pozdrowienia dla zakłądu energetycznego : czas oczekiwania na podłączenie prądu 16 miesięcy w Obornikach śląskich bez znajomości czekać będziemy w kolejkach jeszcze 5 lat zanim dostaniemy pozwolenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2xG 28.04.2007 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Ja umowę podpisałem 2 marca, więc jeszcze tylko nieco ponad 13 miesięcy. Ale na czas budowy można się za ich zgodą podłączyc do sieci "tymczasowo", dopuki nie załatwi się tego papierowo. Najlepiej zadzwonić do osoby która wydaje warunki przyłączenia i wypełnić papiery, a jak się już ma pozwolenie na "prowizorkę" to ciągniemy kabelek z wyznaczonego miejsca na teren budowy - na własny koszt. Zawsze to coś W dalszym ciągu czekam na wykonania tunelu melioracyjnego pod drogą na której mają leżeć obiecane przez Pana ......... płyty betonowe. Jak nie będzie tunelu, to nie położą płyt Nie będzie płyt, to będzie problem z dojazdem ciężkim sprzętem. Ma ktoś namiary na "importerów" mat. budowlanych z południa lub zachodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts