agnieszkakusi 28.02.2007 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Symfonia, przyzwyczaj się do kpiny w postach co niektórych. Ale to mniejszość, na forum jest bardzo dużo osób, które pomogą jak będzie potrzeba. Nie zniechęcaj się Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73167-strop-drewniany-a-betonowy/page/2/#findComment-1638910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 28.02.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Co zaś o praktyczne zastosowanie. Głównym, ale nie jedynym powodem była i jest chęć wytępienia gryzoni, które się rewelacyjnie czują po wełną i folią latając po regipsie. Druga to wytrzymałość - trzecia to wbrew waszym zapewnieniom też oszczędność. Polega ona na tym, że dach nie jest ocieplony miał być robiony w tym roku razem z całym poddaszem. Zamiast więc kupować wełnę na dach mogę wykorzystać tę która leży teraz na podłodze. Wymiana tego np. na jastrych na podłogę a kupno wełny na dach to podobne koszta ze wstępnych obliczeń. Nie wiem czy wiesz ale te gryzonie przeniosą się po prostu do ocieplonych wełną skosów (mam tak u siebie i często je słyszę. Co do oszczędności to po pierwsze w miejsce wełny będziesz musiała położyć przynajmniej 5cm styropianu albo twardej wełny (jeżeli chcesz zachować komfort akustyczny) - przy założeniu, że poddasze będzie użytkowane (ogrzewane) w przeciwnym wypadku czeka Cię niemiła niespodzianka (też tak miałem u siebie - mimo, że dach był dobrze docieplony to przez to, że na stropie nic nie było - pomieszczenia poniżej dało się dogrzać maksymalnie do 15st. - teraz jest 20cm styropianu na stropie i ciepełko w domu). Ale myślę, że cała ta operacja się opłaci bo jednak co strop betonowy to betonowy - cały dom nie będzie tak akustyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73167-strop-drewniany-a-betonowy/page/2/#findComment-1638959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.02.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Symfonia, przyzwyczaj się do kpiny w postach co niektórych. Ale to mniejszość, na forum jest bardzo dużo osób, które pomogą jak będzie potrzeba. Nie zniechęcaj się a co tutaj można pomóc ? jedyna rada - strop od nowa 1.nie ma czystej technologii związanez z betonem, tak żeby nie usyfić wykończonego domu 2. pierwsze słyszę, że beton będzie trzymał ciepło i to chyba nawet Ty wiesz 3. nie widziałem dworków, gdzie pomiędzy belkami drewnianymi jest beton 4. Ale po kilku telefonach do hurtownii ze stalą okazało się, że mogę zamówić belki z takim hakiem (stopniem). Tzn. ten stopień zamiast leżeć bezpośrednio na murze leżalby na tych belkach murłaty natomiast sama belka stalowa lezałaby na pozostałych ścianach nośnych na równi z belkami w hurtownii to mają gdzieś co Ty chcesz zrobić i wcisną wszystko bez brania odpowiedzialności za pomysł 5. niewiele mnie interesuje aspekt finansowy autora wątku, mam to .... (wpisać właściwe) 6. Na dzień dzisiejszy strop drewniany jest ocieplony wełną 20 cm. Sufity zrobione są z regipsów. Wiem, że to standard. a teraz piętnujesz tych co Ci to doradzili 7. co do tego ma wytrzymałość - nie wiem 8. muszę wybrać się na zakupy p.s. w tym wypadku zależy mi na byciu w mniejszości Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73167-strop-drewniany-a-betonowy/page/2/#findComment-1639082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symfonia 28.02.2007 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Widzisz barbossa różnimy się tym, że tam gdzie Ty widzisz bezsens ja widzę możliwości. Tam gdzie Ty kończysz ja dopiero zaczynam. Powoli po lekturach krystalizuje mi się pewien pomysł i prosiłabym Geno o ocenę tego jeżeli to możliwe, bo wczytując się w forum widzę, iż należysz do osób, które z niejednego już pieca (budowy) jadły. 1) Zostawiam regipsy, zgodnie z sugestią wyżej montuję imitację belek wyglądają całkiem nieźle - oglądałam. Czyli sufitu nie ruszam od strony parteru -nic się nie zmienia oprócz zamontowany belek imitujących.2) Wyciągam wełnę3) Montuję zamówione stalowe belki z tym stopniem. Belki będą na równi z belkami drewnianymi, do których przymocowany jest regips. Końce belki będą miały stopień z otworem umożliwiający zamocowanie ich na belkach leżących na murłacie. Mocowane będą w podobny sposób jak same belki do murłaty. Czyli na śruby. Średnio wychodzą dwie stalowe belki między te drewniane, co prawie zakryje całą powierzchnię (szer. przerwy wynosi ok. 60 cm.). Szczeliny między belkami a regipsem chcę czymś uszczelnić nie wiem czego użyć. Coś co uniemożliwi gryzoniom latanie po regipsie. 4) Na same belki kładę docięty odpowiednio jastrych, który także czymś uszczelniam. Jastrych będzie na równi z belkami.5) Teraz belki i jastrych przykrywam folią, kładę 10 cm styropian (mam zapas duży), na to znow folia i robię wylewkę pod płytki. Nie wiem jakiej grubości, ale mam zapas nawet 10 cm. W ten sposób wg. mnie uzyskam stabilną podłogę, wytrzymalsza od standardowego stropu jaki mam aktualne, co pozwoli mi np. zamontować na poddaszu nieduży kominek nr 2 bądź piecyk. Ogrzewane poddasze jest (będzie) za pomocą DGP z kominka z parteru + rezerwowy grzejnik. Czy takie rozwiązanie będzie OK?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73167-strop-drewniany-a-betonowy/page/2/#findComment-1639129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.02.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 z pewną dozą nieśmiałości wspomnę , że Kobieta oczekuje odpowiedzi Geno nie wypada... no co Ty... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73167-strop-drewniany-a-betonowy/page/2/#findComment-1640644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts