Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy może ktoś stosował takie rozwiązanie dla bezpieczeństwa na budowie, tym bardziej że prąd chcę narazie pożyczyć od sąsiada ,jeżeli tak to jaki bezpiecznik kupić , betoniarka na 220v , 1,1kw silnik ,noi może jakaś mała instrukcia pdłączenia ,wyłącznik przykręcił bym w skrzynce betoniarki - czy to dobry pomysł , dzięki za porady :
https://forum.murator.pl/topic/73168-zamontowanie-bezpiecznika-r%C3%B3%C5%BCnicowego-w-betoniarce/

tylko nie przy betoniarce a w rozdzielnicy budowlanej trzeba ją zamontować.

Np P302 25/0,03 AC

I to trzeba duzymi literami: tylko nie przy betoniarce a w rozdzielnicy budowlanej

Żeby franca nie kopała.

wystarczy uziemic

A jak po uziemieniu nie chce się kręcić, za to ziemia paruje? :lol:

Słyszałem kiedyś o takiej śmiesznej sytuacji na budowie z b etoniarką

Goście szli na przerw obiadową. Jednemu z nich coś do filcaka wpadło wiec mijając betoniarkę postanowił jakoś wykorzystać ja do oczyszczenia buta.

Założył wic nogę na betoniarę aby kamień sam wypadł. Jednocześnie chwyciłsię ręką betoniarki aby nie fiknąć.

Aby kamień wypadł zaczął poddrygowac, podskakiwac ,ogólnie trząść się. Przy tym coś charczał bo był zły a fajke miał w zebach.

Jak go kumple zobaczyli to od razu pomyśleli ,ze oraziłgo prad i gość nie może sie oderwać od betoniarki. Nie wiedzieli na szybko gdzie ja się wylącza więc postanowił jeden z nich jakoś go oderwac od betoniarki.

Sam się bał porażenia więc nie mógł podejść i go odciągać. Więc złapał jakiegoś drąga i jak przypieprzy nim gościowi po kulasach to twn faktycznie odpadł. Tylko ,że zadnego rażenia nie było a gość tylko z filcaka kamyk wyganiał. :D