olatomek 31.03.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 ten podpis z"zręczny" pozostał z poprzedniego pomysłu juz nieaktualny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 06.04.2007 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Hej Jakiś czas nie zaglądałam bo straciłam wenę Ale już wszstko rusza do przodu My dokładnie mamy 117aL czyli wersję lustrzaną projektu. Budujemy się w Rogoźniku, 20 km ok Katowic w stronę Warszawy, na działce 900mkw. Zaczynamy kopać pod koniec kwietnia. Mamy umówioną ekipę na stan surpwy otwarty. We wtorek architekt w spawie adaptacji, robię trochę zmian. A jak u Was? Mamy plan ambitny - w pierwszej wersji chcialiśmy się wprowadzić na Boże Narodzenie 2008, ale mamy nadzieję że uda się to nam już na wrzesień - nasze córka idzie do 4 klasy i chcielibyśmy posłać ją od razu do nowej szkoły a nie przenosić w ciągu roku Teraz już będę zaglądać tu częściej ) jak tam ploblemy z maeriałami budolawnymi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 06.04.2007 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 W wielu dyskusjach spotykam się z ideą podwyższania ściany kolankowej w różnych projektach. Niestety moim zdaniem zawsze psuje to bryłę budynku. Zmieniam natomiast układ pomieszczeń na górze aby wygospodarowac pralnię za łazienką. Zobaczę co po spotkaniu z Panem Architektem we wtorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 07.04.2007 05:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 A może faktycznie warto tą ściankę podnieść ? sylwia&marek, mirakrzys - Wy się na to zdecydowaliście, powiedzcie coś bo zgłupiałam Ale się nie mogę doczekać rozpoczęcia robót! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 16.04.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Cześć.Budujemy Codzienny w wersji podstawowej. Zdecydowaliśmy się na podniesienie ścianki kolankowej o jednego maxa. Powód był jeden: chcemy mieć na poddaszu nad głową sufit a nie konstrukcje dachu. Gdybyśmy podwiesili sufit na jętkach to pomieszczenie byłoby za niskie. Podniesienie o jeden bloczek spowoduje, że pokoje będą miały odpowiednią wysokość a domek nie straci proporcji [tym bardziej, że poszerzyliśmy garaż o 60 cm, czyli będzie taki jak w Waszym projekcie].Moja rada jest taka: jeżeli nie zależy Wam na zwiększeniu powierzchni poddasza i nie ma innych przesłanek np. jak u nas, to nie podnoście ścianki kolankowej.Pozdrawiam, Krzysiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 17.04.2007 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Dzięki za info. Ja już się jednak zdecydowałam na podniesienie ścianki o 1 bloczek - w weekend byłam u znajomych w prawie identycznym domu i ścianka jaką uzyskam (94 cm) jest optymalna - można jeszcze coś pod nią postawić. A poza tym pani architekt odwiodła mnie od jednej większej zmiany - przeniesienie łazienki wiązałoby się z powiększeniem komina i niskim wejściem do pralni... Mam więc nową wersję poddasza Wszytko idzie u mnie naprzód - powinniśmy ruszyć za ok 6 tyg, mamy już wstepnie umówioną ekipę (z dobrymi cenami materiałów ) z gór, wczoraj się dogadaliśmy z kierownikiem budowy - czyli na razie zgodnie z naszymi planami... A wokół naszej działki domy rozpoczęte rok temu rosną jak grzyby po deszczu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BRZEZKA 03.06.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 witammy też będziemy budować c117a wczesniej było duzo innych projektów już prawie naszych takich z dachami czterospadowymi ale ze względów finansowych zdecydowaliśmy się na dach dwuspadowy taki jak jest w tym projekciena początku zachwyciliśmy się wykuszem jest ekstra wiem że okna bedą drogie ale napewno warto mam prośbę jeśli ktoś posiada rzuty bardzo był prosiła o przysłanie [email protected]będę wdzięcznaPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 04.06.2007 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Witam, ja mam rzuty (robiłam je dla instalatora kominków do wyceny), prześlę popołudniu.Co do wykusza - jeśli planujecie w salonie ogrzewanie podłogowe to ok, jeśli nie, to wykusz będzie niedogrzany. My nie planujemy tam podłogówki ze względu na psy, dlatego po konsuktacji z instalatorem ogrzewania robimy małą zmianę - wykusz od podłogi i od sufitu będzie miał 50cm murki, aby zaintalować pod oknami grzejniki (na górze po to by zachować symetrię).Podłogówkę instalujemy w kuchni i łazienkach.Gdzie będziecie budować? Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 04.06.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 witam my budujemy się 15 km od katowic w stronę wisły i również mamy plan wprowadzić się do końca 2008 roku. rozpoczynamy kopanie w sierpniu a ekipę mamy umówioną na stan surowy zamknięty. mam pytanie czy nie znacie jakiegoś miejsca z możliwie przyzwoitymi cenami materiałów budowlanych? pozdrowienia dla wszystkich codziennych:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 04.06.2007 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 My ekipę mamy też na stan surowy zamknięty, ale z możliwością rozszerzenia prac dalej. Na jaką kwotę jesteście umówieni? Nasza ekipa jest ze Stryszawy i też stamtąd będziemy przywozić materiał, nie wiem jeszcze jaka będzie cena przy dostawie, ale bieżące ceny mieli zawsze trochę niższe niż nasz rynek lokalny.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 04.06.2007 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Rzuty poszły już na maila, góra jest z moimi zmianami w pomieszczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BRZEZKA 04.06.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Bardzo dziękuję za rzuty już mamy wydrukowane. Zawsze podobały mi się duże salony niestety w tym projekcie nie ma takiego ale myslimy z mężem intensywnie jak ten salon powiekszyć Czy ktoś z Was budujących ten domek zastanawiał się nad tym Może zmniejszyć trochę pokój nr 4 i tym sposobem zwiekszyć salon Co o tym myślicie Zależy mi jednak na tym aby był jeden pokój na dole. Czy wejście do spiżarni zostawiacie takie jak jest w projekcie czy planujcie jakieś zmiany Będziemy budować w okolicach Leszna woj . Wielkopolskie Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 04.06.2007 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Mnie taki salon nie przeszkadza, pokój zostawiam, natomiast ściankę między kuchnią a salonem obniżam - mam ogromne akwarium i plan jest taki, żeby stanęło ono koło kominka, wówczas ścianka będzie tylko do wysokości akwarium - jakieś 1,5m będzie obudowywana równocześnie z kominkiem (z płaszczem wodnym zresztą), tak aby tworzyły całość. Wejście do spiżarni zostawiam jak jest, to jedno z bardziej potrzebnych pomieszczeń Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 05.06.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 witam nasza ekipa jest z nowego sącza a materiały jeszcze nie wiem skąd będe brał narazie się rozglądam zobacze też na czechach jak sie kształtują ceny i zamówie tam gdzie najtańsze gdyż sam załatwiam sobie wszystkie materiały:)będzie trochę latania mam nadzieję że uda nam się wszystko zgrać w czasie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 12.07.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Ja już się jednak zdecydowałam na podniesienie ścianki o 1 bloczek - w weekend byłam u znajomych w prawie identycznym domu i ścianka jaką uzyskam (94 cm) jest optymalna - można jeszcze coś pod nią postawić. Informacja dla budujących, podnoszących ściankę kolankową. Zmiana taka pociąga za sobą szereg innych zmian, szczególnie jeżeli chodzi o więźbę dachową. Należy bardzo skrupulatnie przeanalizować długości zamawianej więźby [krokwie, a zwłaszcza słupy podpierające]. Dwie osoby spośród budujących codziennego w wersji podstawowej musiało obniżyć daszki w stosunku do samego dachu. Nie wygląda to tragicznie, a nawet ma swój urok - jest to już jednak zdecydowanie inny "codzienny". Pozdrawiam, Krzysiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BRZEZKA 18.07.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 WitamJak budowa , nic nie piszecie jestem ciekawa co dalej , my ciagle czekamy na kasę Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZuzOla 28.07.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Witam,takze przymierzam sie do C117a. Zastanawia mnie jednak jaka jest szerokosc schodow w projekcie i do jakiej szerokosci mozna ja powiekszyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jelonek72 29.07.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Witajcie Codzienni my na 99% będziemy budowac C117a, start wiosna 2008 . Poczytałam trochę waszych postów, podłapałam kilka Waszych pomysłów i nasz codzienny będzie wyglądał tak: 1 - przesuwamy drzwi wejściowe do pokoju na dole , tak by wejście była z salonu, i w pokoiku zmieniamy drzwi balkonowe na okno 2 - powiększamy jak się da max łazienkę na dole tak ,żeby mi się tam zmieściła szafa na ręczniki:) i zapasy kosmetyczne 3 - ścianka dzieląca kuchnię z salonem zostanie zmniejszona 4 - wykusz straci swoje gigantyczne okna , zmniejszymy je do bardziej "ludzkich" rozmiarów chociaż wiem ,że przez to stracą na urodzie:( 5 - zastanawiam się nad małymi okienkami przy drzwiach - jedno wypadłoby w spiżarni , z drugim które powinno być symetryczne względem drzwi mam problem - może doradzi mi coś nasz architekt no i zmiany na górze: 6- 14 łączę z 15 w jeden pokój z garderobą , nieco na przeszkodzie stoi komin, ale coś wymyślimy , jak powiedział nasz architekt - to będzie sypialnia małżonków Jelonków 7 - pokoiki 13 i 16 mają być pokoikami dzieciowymi , więc mają przede wszystkim zostać bardzo zbliżoną powierzchnię, żeby w przyszłości nie było kłótni, w pokoju 16 drzwi balkonowe zamienimy na okno + pojedyncze drzwi 8- garderoba nr 8 stanie się suszarnią - wejście do niej będzie chyba z lazienki no i koniecznie trzeba tam będzie jakąś minimalną połaciówkę wsadzić i na razie tyle - jak będzie ostatecznie czas pokaże ! Widze że ostatnio słabo się odzywaliście na grupce budujących C117a ! Czy to wakacje ? czy budowanie jest aż tak absorbujące ???? Swoją drogą chętnie zobaczyłabym na żywo Codziennego - czy ktoś ma juz wystawione to cacko i zgodziłby się przeżyć najazd Jelonków ???? p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 31.07.2007 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 No widzę że się trochę "codziennych "pojawiło Na dobą ekipę w rozsądnej cenie trzeba czekać... nasza wchodzi dopiero za tydzień -6.08.07 Działka ogrodzona, bloczek leży, materiał na ściany przyjeżdża w piątek, jest prąd, woda, gaz właśnie wkopali w drogę mimo że miał być w 2008... A my czekamy na decyzję kredytową (nie miałam pojęcia że działalność gospodarcza tak komplikuje - czytaj wydłuża- sprawę ) Ale dzięki temu beton komórkowy 24cm mamy po 9,20 a nie po 14,50 jak mój teść 2 miesiące temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirakrzys 01.08.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Witajcie po przerwie. trochę nas nie było bo nam nie działa komp, a w pracy nie bardzo się da.otóż. my mamy prawie stan surowy zamknięty. Jeszcze tylko dachówki i wstawienie okien i drzwi. a propos drzwi to na razie oczywiście tymczasowe a te drugie już się robią.Słuchajcie doszliśmy do schodów i jak by nam kto w łeb dał. Napiszcie jakie robicie z czego i jak dzielicie ścianki koło wiatrołapu. Może ktoś już ma schody to bardzo proszę o zdjęcie na e-mail [email protected] . One na prawde będą nad moją głową jak będę chciasła wejść na górę czy może coś zmieniliście??Ściankę kolankową podnieśliśmy o jeden bloczek i dach jest okpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts