Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Refinansowanie - a pozwyższenie wysokości kredytu (uzyskani

moreti

Recommended Posts

Witam, czy ktos z Was spotkał się z refinansowaniem kredytu wraz z podwyższeniem jego wartosci? Zakladamy, ze mam kredyt 150 tys na mieszkanie. jest ono teraz warte 350 tys - refinansujac 150 tys chcialbym podwyzszyc do np. 300 tys (oczywiscie operat szacunkowy wyjchodzi OK i zdolnosc jest) - jeden bank mi powiedzial, ze refinansuja tylko faktyczni eponiesione koszty - czyli kredyt refinansowany + ew. koszty jego splaty....

Ktoś spotkał sie z czyms takim w praktyce?

Chciałem dzieki wzrostowi wartosci mieszkania wyjąc te pieniadze, ktore zainwestuje w rozpoczecie budowy domu...

Witam

Z pewnością jest to możliwe.

Ja w ubiegłym roku refinansowałam kredyt i na pewno w PKO BP oraz w Multibanku, gdzie wzięłam kredyt, proponowano taką opcję. Ja ostatecznie wzięłam tylko 5 tys. więcej, niż potrzebowałam na spłatę poprzedniego kredytu, ale możliwości były dużo większe.

Popytaj w bankach.

• 2 weeks później...

Możliwe prawie wszędzie, z tym, że tylko w niektórych bankach nie zapłacisz prowizji, która jest standardowo przy kredycie mieszkaniowym jeśli podwyższenie kwoty będzie o ponad 50%.

Sory źle zrozumiałem. Myślałem, że chodzi o refinansowanie nie tylko obecnego salda kredytu, ale kredytu w pierwotnej wysokości. Nie wiem - to pewnie ten męczący dzień... Napisz czy masz (i interesuje Cię nadal) kredyt w PLN czy CHF?

No wlasnie od tego czasu rozmawialem w kilku bankach i nigdzie to nie jest mozliwe - refinansuja tylko PONIESIONE koszty (czyli tyle, ile wtedy kosztowalo + ew. naklady poniesione - nie refinansuja wzrostu wartosci mieszkania na rynku) i nic wiecej.

Oczywiscie zostaje pozyczka hipoteczna, ale to z uwagi na oprocentowanie mnie nie interesuje.