Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BK 500-36,5 na ?ciany zewn?trzne jednowarstwowe ?

Recommended Posts

Dzięki Jasiu - zupełnie się z Tobą zgadzam. Pow. scian mam ok. 106 m2, i

przy takim ukladzie (U=0.4) zapotrzebowanie na moc cieplna jest ok, 8.2 kW.

Jak sobie zasymuluje U=0.3 , to mi wychodzi 7.7 kW (bo przeciez sa jeszcze:

podloga na gruncie, ocieplony strop (bez uzytkowego poddasza - parterowy dom),

okna i drzwi - tez robilem pelny bilans cieplny.

Tak, ze (oczywiscie TEORETYCZNIE) przyrost zapotrzebowania na cieplo jest

dosc niewielki. Dlatego pytalem tez o to, czemu domy/sciany z U=1 nie

przemarzaja bo nie mam pomyslu, jak to wyliczyc :-((

Do mnie ekipa w poniedzialek przychodzi zeby cos zaczas - zyczcie mi powodzenia

Krzysiek

dlaczego przemarzł ...

1. pierwszy lub drugi sezon. W domu ( ścianch ) jest więcej wilgoci, chodźby w tynkach, wylewkach itd.

2. ściany jednego domu postawione na zaprawę a innego na klej, stąd więcej wilgoci w zaprawie,

3. dom słabo lub w ogóle nie ogrzewany, a ponieważ ( patrz wyżej - mamy wilgoć ), ściany premarzły.

4. źle wykonane ściany ze szparami między bloczkami i przykryte tynkiem, coby inwestor nie zauważył,

5. nie ocieplone nadproża i wieńce - partactwo,

Jeśli robota jest dobrze zrobiona, to nieważne z czego jest budynek.

Współczynnik U ( dawniej k ) dla wszystkich materiałów jest jeden i liczy się tak samo.

Wniosek :

Potrzeban dobra ekipa.

Po zamknięciu budynku oknami, w zimę dobrze grzać !

Odpowiadam :

Stare domy ze ścianami o wsp. U=1,0 nie przemarzają, gdyż ściany są suche, a dom dobrze wentylowany. Jeśli byłyby wilgotne dodatkowo byłby obecny grzyb np. w postaci czarnego nalotu.

A ponieważ U=1,0 to na ogrzewanie wydajesz trochę więcej kasy, ale nie 3x więcej, bo masz jeszcze strop, podłogę, okna i wentylację, o której nie piszesz.

CZ.

Gdzieś tam wyczytałem, że dla uproszczenia można przyjąć, że straty ciepła przez:

1. Podłogę

2. Ściany

3. Otwory (okna, bramy, drzwi)

4. Dach

5. Wentylacja

są podobne - czyli około 20%

Oczywiście im lepiej dobierzesz, któryś z elementów tym udział pozostałych wzrasta. Np: w dobrze ocieplonym domu ponad 30% ciepła ucieka przez wentylacje (wzrasta opłacalność stosowania rekuperatorów :))

Ja tak kombinuje, żeby podłoga, ściany i dach miały U<=0,25

Okna, drzwi i brama mają 1,1 i (na razie) mniej sie nie da (nie opłaca się)

Gdybym jeszcze zastosował wentylacje z odzyskiem ciepła byłoby (prawie) idealnie :)

A z tym przemarzaniem to ewidentnie coś nie tak - nawet namiot da się ogrzać zimą - tyle że straty energii będą kosmiczne :) U tego człowieka coś musiałobyć nie tak - może źle dobrany system grzewczy (za małe grzejniki ? za rzadko rurki od podłogówki ? za słaby kocioł ?) albo kupa wilgoci w ścianach - U=0,3 W/m2K BK odm.400 o grubości 36cm ma jeśli jest prawie suchy - jeśli jest mokry to bryndza. Ściana JW jest b.nietolerancyjna na błędy :(

Już dawałem namiary na te strony, ale dla tych co nie uważali na poprzednich lekcjach podam jeszcze raz:

http://www.betonkomorkowy.com.pl/katalog/z1/z1323_f.htm

Ja zbudowalem z BK 500 24 cm + 10 cm styropian na zaklad + po zewnetrzenej BK 400 12 cm. Mowili, ze to bedzie jakis termos, w ktorym sciany nie oddachaja. A tymczasem trzeci sezon jest: cieplo, sucho i bardzo, bardzo milo. Czego i Wam zycze!