KrzysiekMarusza 06.06.2003 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Dzięki Jasiu - zupełnie się z Tobą zgadzam. Pow. scian mam ok. 106 m2, i przy takim ukladzie (U=0.4) zapotrzebowanie na moc cieplna jest ok, 8.2 kW. Jak sobie zasymuluje U=0.3 , to mi wychodzi 7.7 kW (bo przeciez sa jeszcze: podloga na gruncie, ocieplony strop (bez uzytkowego poddasza - parterowy dom), okna i drzwi - tez robilem pelny bilans cieplny. Tak, ze (oczywiscie TEORETYCZNIE) przyrost zapotrzebowania na cieplo jest dosc niewielki. Dlatego pytalem tez o to, czemu domy/sciany z U=1 nie przemarzaja bo nie mam pomyslu, jak to wyliczyc ( Do mnie ekipa w poniedzialek przychodzi zeby cos zaczas - zyczcie mi powodzenia Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.06.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 dlaczego przemarzł ... 1. pierwszy lub drugi sezon. W domu ( ścianch ) jest więcej wilgoci, chodźby w tynkach, wylewkach itd.2. ściany jednego domu postawione na zaprawę a innego na klej, stąd więcej wilgoci w zaprawie,3. dom słabo lub w ogóle nie ogrzewany, a ponieważ ( patrz wyżej - mamy wilgoć ), ściany premarzły.4. źle wykonane ściany ze szparami między bloczkami i przykryte tynkiem, coby inwestor nie zauważył,5. nie ocieplone nadproża i wieńce - partactwo, Jeśli robota jest dobrze zrobiona, to nieważne z czego jest budynek.Współczynnik U ( dawniej k ) dla wszystkich materiałów jest jeden i liczy się tak samo. Wniosek :Potrzeban dobra ekipa.Po zamknięciu budynku oknami, w zimę dobrze grzać ! Odpowiadam :Stare domy ze ścianami o wsp. U=1,0 nie przemarzają, gdyż ściany są suche, a dom dobrze wentylowany. Jeśli byłyby wilgotne dodatkowo byłby obecny grzyb np. w postaci czarnego nalotu.A ponieważ U=1,0 to na ogrzewanie wydajesz trochę więcej kasy, ale nie 3x więcej, bo masz jeszcze strop, podłogę, okna i wentylację, o której nie piszesz. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 07.06.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Gdzieś tam wyczytałem, że dla uproszczenia można przyjąć, że straty ciepła przez: 1. Podłogę 2. Ściany 3. Otwory (okna, bramy, drzwi) 4. Dach 5. Wentylacja są podobne - czyli około 20% Oczywiście im lepiej dobierzesz, któryś z elementów tym udział pozostałych wzrasta. Np: w dobrze ocieplonym domu ponad 30% ciepła ucieka przez wentylacje (wzrasta opłacalność stosowania rekuperatorów ) Ja tak kombinuje, żeby podłoga, ściany i dach miały U<=0,25 Okna, drzwi i brama mają 1,1 i (na razie) mniej sie nie da (nie opłaca się) Gdybym jeszcze zastosował wentylacje z odzyskiem ciepła byłoby (prawie) idealnie A z tym przemarzaniem to ewidentnie coś nie tak - nawet namiot da się ogrzać zimą - tyle że straty energii będą kosmiczne U tego człowieka coś musiałobyć nie tak - może źle dobrany system grzewczy (za małe grzejniki ? za rzadko rurki od podłogówki ? za słaby kocioł ?) albo kupa wilgoci w ścianach - U=0,3 W/m2K BK odm.400 o grubości 36cm ma jeśli jest prawie suchy - jeśli jest mokry to bryndza. Ściana JW jest b.nietolerancyjna na błędy Już dawałem namiary na te strony, ale dla tych co nie uważali na poprzednich lekcjach podam jeszcze raz: http://www.betonkomorkowy.com.pl/katalog/z1/z1323_f.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.06.2003 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 U mnie straty przez : ściany BK 400 - 31 %drzwi i okna - 27 %podłoga, 16 cm FS20 - 13 %strop - 13 %wentylacja - rekuperator - 11 %inne - 13 % to teoria, wpraktyce zobaczę jak skończę budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.06.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 te dane powyżej o %, to mój post CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.06.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Ja zbudowalem z BK 500 24 cm + 10 cm styropian na zaklad + po zewnetrzenej BK 400 12 cm. Mowili, ze to bedzie jakis termos, w ktorym sciany nie oddachaja. A tymczasem trzeci sezon jest: cieplo, sucho i bardzo, bardzo milo. Czego i Wam zycze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts