Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga odsetkowa - praktyczne wyliczenia

Recommended Posts

Droga Redakcjo,

oto moja rozpaczliwa prośba zamieszczona w forum "Prawo i pieniądze". Może warto zająć się tym tematem na łamach Muratora? Tego tematu jeszcze nikt w szczegółach nie poruszył:

Usiadłam dzisiaj do wyliczenia rocznego PIT-u i poległam na wyliczeniu ulgi odsetkowej.

Mam zaświadczenie banku o odsetkach zapłaconych w latach 2004, 2005 i 2006 (dla każdego roku osobno, ale za każdy rok tylko jedna kwota) i mogę policzyć tak:

zapłacone odsetki x 189.000 / kwota kredytu

Ale mam wątpliwości z logicznego puntku widzenia, bo:

1. Część kredytu dotyczy zakupu działki (przy czym kwota kredytu na samą budowę jest i tak większa od tych magicznych 189 tysięcy złotych, więc mogę się upierać, że kwota na działkę nie jest w tym limicie),

2. Kredyt był wypłacany w transzach, więc:

- w roku 2004 odsetki dotyczyły samego kredytu na działkę,

- w roku 2005 kwota kredytu zwiększała się 3 razy w związku z wypłacaniem transz, więc proporcja kredytu na działkę i budowę zmieniała się w ciągu roku,

- w roku 2006 zaczęliśmy od sierpnia spłacać kapitał, więc znowu kwota kapitału zmieniała się.

Tak więc mam wątpliwości czy ten prosty wzór mogę zastosować? Może za bardzo wnikam w szczegóły i nikt nie sprawdza transz? Ale jak zaczną analizować umowę, to przecież widać to na pierwszy rzut oka.

Czy ktoś z was miał taki przypadek? Jak urząd skarbowy podchodzi do tej sprawy?

Jakbym miała zaświadczenie z banku za każdy miesiąc (ale znowu kosztowałoby mnie to 20 złotych) to mogłabym "aptekarsko" wszystko policzyć, ale po pierwsze nie mam takiego zestawienia, a po drugie nie wiem czy jest sens liczyć aż tak dokładnie.

Przejrzałam już różne źródła w internecie i wszystkie mądre serwisy podają ten ogólny wzór i nie wchodzą w bardziej skomplikowane przypadki. Może natrafiliście na coś bardziej szczegółowego?

HELP!!!

• 11 months później...
Ja także długie godziny spedziłem w sieci na poszukiwaniu wyjaśnienia tego problemu, bez efektów.W moim przypadku niby jest prościej, ale jednak: umowa kredytowa z 2006 na 200tys, kilka transz w tym ostatnia w VI.2007 dopiero przekraczająca kwote limitu. Od tego czasu z każdą ratą kwota kredytu jest mniejsza. Mam co prawda wyszczególnienie miesieczne, ale żeby przeliczać miesiąc po miesiącu każdą ratę i znowu to sumować to chyba mało prawdopodobne.Ciekawe jak US interpretują sytuację w której spłaca się odsetki od teoretycznie np 200tyś kredytu, a faktycznie dopiero od jego części nie przekraczającej jeszcze limitu ulgi. Wcale nie zdziwiłoby mnie bardzo gdyby brłyi pod uwagę kwotę zawartą w umowie, a nie faktycznie pobraną część kredytu.

• 7 months później...