Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

jestem nowy w sensie zadawania pytan i wlasciwie to powiem to tak.

razem z moja piekniejsza polowa mamy w posiadaniu dzialke na wsi w klasie przeznaczenia (chyba tak sie to nazywa) "B-R". na dzialce tej juz istnieja zabudowania a nawet ktos mieszka. jest to miejsce ktore nie posiada planu zagospodarowania przestrzennego oraz nie ma wydanej decyzji o warukach zabudowy. planujemy wybudowac dom w miejscu w ktorym na rysunkach geodezji figuruje stodola (miesci sie to w granicach zabudowy dzialki budowlanej rolnej). faktycznie ta stodola zostala tak mocno nadszarpnieta zebem czasu ze jeszcze troszeczke drewna na opal z niej zostalo. Choc staralem sie zrozumiec dzial prawny to niestety sie poddalem i jesli mozecie mi powiedziec co po kolei powinienem zrobic i jakich kosztow sie spodziewac to bede wdzieczny

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/73230-formalnosci-ale-jakie/

witam,

jestem nowy w sensie zadawania pytan i wlasciwie to powiem to tak.

razem z moja piekniejsza polowa mamy w posiadaniu dzialke na wsi w klasie przeznaczenia (chyba tak sie to nazywa) "B-R". na dzialce tej juz istnieja zabudowania a nawet ktos mieszka. jest to miejsce ktore nie posiada planu zagospodarowania przestrzennego oraz nie ma wydanej decyzji o warukach zabudowy. planujemy wybudowac dom w miejscu w ktorym na rysunkach geodezji figuruje stodola (miesci sie to w granicach zabudowy dzialki budowlanej rolnej). faktycznie ta stodola zostala tak mocno nadszarpnieta zebem czasu ze jeszcze troszeczke drewna na opal z niej zostalo. Choc staralem sie zrozumiec dzial prawny to niestety sie poddalem i jesli mozecie mi powiedziec co po kolei powinienem zrobic i jakich kosztow sie spodziewac to bede wdzieczny

pozdrawiam

Ja bym zrobił tak:

1. Wizyta w gminie - z zapytaniem o mozliwości wybudowania się na tej nieruchomości

2. Jezeli jesteście zdecydowani , a jeszcze nie kupiliście działki - wyjść do gminy o wydanie warunków zabudowy - wtedy będziesz wiedział jaki projekt wybrać i gdzie możesz go posadowić

Czytam często forum, ale zawsze jestem za osobistą rozmową inwestora

w Gminie czy Starostwie, bo nie każdy przypadek stanowi regułę

https://forum.murator.pl/topic/73230-formalnosci-ale-jakie/#findComment-1640385