Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki aparat cyfrowy?

Małgoś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sony H5 nie polecam - szumi dużo mocniej niż model H2 - dodatkowo duży LCD zajmuje tyle miejsca na tylnej sciance aparatu, ze nie ma gdzie oprzeć kciuka (no i zżera przez to baterie ok 30% szybciej niz H2). Obiektyw jest ten sam, procesor obrazu też.

Moim zdaniem zdecydowanie lepiej kupić tańszy model H2.

Dzięki za poradę... wiedziałem że h5 musi szumić bardziej ale nie wiedziałem że z dużym wyświetlaczem jest problem ergonomiczny... a że prądożerny no cóż... komplet aku w kieszeni i po problemie...mam nad czym się zastanowić...

I pytanko o h2... jakie ma szumy na wyższych ISO? i przy jakim ISO mozna jeszcze je strawić?

A Z6 widziałem w działaniu! Duże szumy ale czytałem że można to trochę zredukować np. nie mieć stale włączonej stabilizacji obrazu... grzeje matrycę.

I pytanko o h2... jakie ma szumy na wyższych ISO? i przy jakim ISO mozna jeszcze je strawić?

ISO 100 i 200 bardzo dobre.

ISO 320 (takie max ustawia aparat w trybie Auto) jest akceptowalne.

ISO 400 - tu juz trzeba w ok. 60% zdjęć uzyć softu pokroju NeatImage.

Wyzsze wartości ISO sa IMHO bezuzyteczne.

Tutaj jest kilka testów różnych ISO w H2 : http://www.dpreview.com/reviews/sonyh2/page8.asp

No to mnie Bikerus i Last Rico pocieszyliście:((( i moją minoltę Z6 do śmieci wywalić?!

Tak to jest jak się człowieczyna nie zna na aparatach.

Nie na śmieci wywalić, tylko dobrze poznać słabe miejsca aparatu i je omijać.

Dobrze jest wiedzieć, że nie ma aparatu idealnego :) Jak ma dobry obiektyw np. 28 - 420 mm

to znowu nie ma stabilizacji :(, jak ma stabilizację, to ma 10 megapikseli i małą matrycę,

jak ma dużą matrycę, to przeważnie jest nieporęczny i bardzo drogi itd.

Przede wszystkim tam gdzie się tylko da, unikaj wyższych ISO, jeśli chcesz robić zdjęcia

w gorszych warunkach oświetleniowych, to dokup sobie prawdziwą lampę oświetlającą

(lampy błyskowe wbudowane w aparat = lampy DOświetlające) i dalej na niskim ISO.

Oczywiście Księżyca lampą nie doświetlisz, ale ludzi przy stole na pewno.

ISO 100 i 200 bardzo dobre.

ISO 320 (takie max ustawia aparat w trybie Auto) jest akceptowalne.

ISO 400 - tu juz trzeba w ok. 60% zdjęć uzyć softu pokroju NeatImage.

Wyzsze wartości ISO sa IMHO bezuzyteczne.

Faktycznie 400 ISO granica dla H2 ale H5 znacznie gorzej :-?

Nie myślałem że ten 1MPix tak mocno zaszumi... i jeszcze jedna wada jak dla mnie... brak sanek do lampy zew. szkoda bo mam dobrą od lustrzanki... może by się nadała...:(

Wielkie dzięki za tą stronkę!!!

Od jesieni śledzę co na rynku cyfraków się dzieje... mam zamiar przesiąść się z lustrzanki więc aparat typu "idiotcamera" odpada... ale na profesionala mnie nie stać więc coś pośredniego :p Lubię trochę pokręcić tu i ówdzie :wink:

ja może przypomnę temat wątku bo się bardzo rozwinął:

Zamierzam kupić pierwszą w życiu cyfrówkę w cenie do 1000 zł. Będzie wykorzystywana na potrzeby wyjazdów wakacyjnych, imprezy itp

do tych celów /głównie podejrzewam grupy osób przy stole, na plaży/ to wystarczy Ci każdy aparat o połowę tańszy....

Jaki aparat za 1000 zł

Dobrze że mamy określony pułap cenowy ale oprócz tego dobrze było by określić indywidualne wymagania i oczekiwania od takiego cacka

- wielkość aparatu jedni chcą aby był on wielkości karty kredytowej , inni wielkości telefonu komórkowego a dla innych aparat musi wyglądać

- kolor obudowy

- polskie menu (może okazać się przydatne, chyba że w sklepie ustawią nam tryb auto)

- obracany lub stały wyświetlacz

- stabilizacja obrazu

- wielkość zoom-u

- zasilanie od zwykłych paluszków do specjalnych akumulatorków

- rodzaj kart pamięci

- programy tematyczne

- możliwość nastaw wszystkich parametrów łącznie z siła światła lampy błyskowej

- filmy video

- dodatkowy osprzęt

Lista jest bardzo długa jak i możliwości aparatu cyfrowego

Przed rokiem sam stałem przed takim wyborem kupiłem Canona S 2 jestem bardzo zadowolony a wady jakie ewentualnie posiada myślę że są po prostu wynikiem nie doczytania instrukcji obsługi

Przed kupnem tak jak większość czytałem fora fotograficzne niestety często tam ludzie piszą głupoty wynikające z nieznajomości instrukcji obsługi lub z wymagań od aparatu rzeczy niemożliwych lub funkcji z których i tak nie będziemy korzystać

Każdy aparat za 1000zł będzie robił zdjęcia na wycieczce lub u cioci na imieninach

stukpuk

Odpowiada Ci jakość zdjęć, które robisz z6-ką? Odpowiada Ci obsługa tego aparatu?

Myślę, że tak. Podejdź do swojego wyboru od tej strony. :)

Obsługa bardzo mi się podoba :D Jakoś zdjęć to róznie, robie głównie na auto, bo nie znam się na ręcznych ustawieniach :(

Stuk puk - jak bedziesz wywalał to powiedz mi gdzie..:)

A tak od Minoltowskiej strony to kilka uwag na które zwróć uwage

1. Ustawienia maualne (ćwicz - bo tu dopiero z zetek da się cos pstryknąc)

Zacznij od recznego bobierania czas lub p[rzesłony (funkcja A lub S)

2. Stabilizaja OFF (prądożerna)

3. przy pochmurnej pogodzie stosuj doświetlenie EV +0,3-+0,6 przy słonecznje pogodzie zeruj -

4. zaiwestuj w filterek UV (pozbędziesz się blików)

6. http://www.dcresource.com/reviews/minolta/dimage_z3-review/index.shtml Z3-Z6 tez można zrobić fajne fotki - wystarczy trochę wiedzięc jak - tak więc cierpliwości a efekty przyjdą same.

7. Próbowałes keidyś wykonać zdjęcia z Twojej Z-tki w formaicie 10x15 w najnormalniejszym laboratorium??? - wywoałaj parę zdjęć a zdziwisz sie ogromnie :wink:

Sebo8877

Uważam sie za przeciętnego "pstrykacza". Przez wiele lat posługiwałem się prosta lustrzanką Yashica 35. Lubię fotografować przyrodę. Podejście np. do pary tańczących zurawi z obiektywem o stosunkowo krótkiej ogniskowej jest prawie niemożliwe. Teraz mam Lumixa FZ 30 z ogniskową 420 mm, a przy obniżonej rozdzielczości do 3 Mpxl około 700 mm. Nie muszę się skradać. :D

No to ja się czuję już zwolniony, bo Tomek1950 odpowiedział :)

Last Rico, a co lubisz "pstrykać"?

Poluję na czarnego bociana. Ma gniazdo w okolicy. Płoszyć go nie mam najmniejszego zamiaru. Widziałem go 2 razy. Nie miałem aparatu :evil:

tomku1950, polujesz na czarnego bociana? :o

chcesz, żeby Ci czarne dziecko przyniósł? :roll: :wink: :D

Mnie to już chyba nie grozi :D No chyba, żeby :wink: :oops:

A jeśli chodzi o czarnego bociana to... kwestia czasu. Dorwę go. :D