roberttro 28.02.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Witam wszystkich.Jestem w trakcie załatwiania kredytu na budowę domu systemem gospodarczym i mam pewien problem. Bank zakwestionował mój kosztorys budowlany twierdząc, że są złe proporcje między stanem surowym zamkniętym a pozostałą częścią tj. instalacje + wykończenie. Twierdzi, że stan surowy zamknięty to 30-40% kosztów a wykończenie to 60-70 %. Mój kierownik zszedł do 53,8, twierdząc, że to co proponuje bank może być owszem ale przy budowie apartamentowców o wysokim standardzie a nie przy oszczędnej budowie systemem gospodarczym.Może ktoś brał w ostatnim czasie kredyt w BZWBK i wie na ile są w stanie odstąpić od tych wymagań. Nie uśmiecha mi się trzeci raz zmieniać kosztorys i harmonogram.Jakie proporcje mieliście w swoim kosztorysie? pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 02.03.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Przejrzałam swoje kalkulacje i wyszło, że na etapie planowania stan surowy zamknięty (z projektem i przyłączami) stanowił ok 56% kosztów całkowitych, a już po budowie okazało się, że było to 45%. Ale finanse mi się w międzyczasie poprawiły i wydałam na urządzenie więcej niż mogłam - chociaż nadal nie jest to urządzenie komfortowe. Np nie planowałam wykończenia drugiej łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 02.03.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Zapomniałam dodać, że kredyt brałam w BOŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts