jaro71 27.10.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Temat przerabiałem w tym roku. Stanęło na dechach 32 mm, dlaczego? Deski calowki sa zbty cienkie. Deski 32 są optymalne. Płyty OSB w przypadku podłogi na stryszku nieuzytkowym np. nad jętkami nie są odpowiedznie. Płyty OSB sa zbyt szczelne a juz szczególnie 2 warstwy układane na mijanke. W warstwie ocieplenia z wełny zawsze znajdzie sie troche wilgoci. Aby była mozliwosc przewietrzenia trzeba nabic dechy - jak b. suche to z 1 mm odstepem a jak wigotne - mogą być na styk, po wyschnięciu sie skurcza i powstana 1-2 mm szczeliny. A co stoi na przeszkodzie ułożyć OSB ze szczelinami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawiejakinzynier 27.10.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Wg mnie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 27.10.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 A poza tym mam OSB 18 mm na jętkach 70-90 cm i musi wytrzymać. Taki kompromis, by nie obciążać już zbytnio konstrukcji dachu, na którym jest dachówka i deskowanie, nie mówiąc o stelażu i płytach KG... A łazić codziennie po strychu nie planuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 27.10.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Znajomy dał też 18mm, miałe co prawda szerzej jętki (ok. 100cm), ale też musiało wytrzymać.Efekt taki, że jak robił porządki na strychu i coś przenosił, wpadł do pokoju poniżej, razem z ociepleniem i z kawałkiem sufitu GK. Ja tam bym na muszeniu za bardzo nie polegał - to trochę rosyjska ruletka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 27.10.2008 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Aż tak przytyć nie planuję Ale niestety tak też może być, szczególnie jak płyty z czasem złapią wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 22.12.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Temat przerabiałem w tym roku. Stanęło na dechach 32 mm, dlaczego? Deski calowki sa zbty cienkie. Deski 32 są optymalne. Płyty OSB w przypadku podłogi na stryszku nieuzytkowym np. nad jętkami nie są odpowiedznie. Płyty OSB sa zbyt szczelne a juz szczególnie 2 warstwy układane na mijanke. W warstwie ocieplenia z wełny zawsze znajdzie sie troche wilgoci. Aby była mozliwosc przewietrzenia trzeba nabic dechy - jak b. suche to z 1 mm odstepem a jak wigotne - mogą być na styk, po wyschnięciu sie skurcza i powstana 1-2 mm szczeliny. A co stoi na przeszkodzie ułożyć OSB ze szczelinami?Wg mnie nic. Wg mnie też nic, może tylko z wyjątkiem tego, że łączna powierzchnia szczelin po ułożeniu OSB będzie pewnie dużo mniejsza niż przy dechach. Dodatkowo szczeliny te będą rozmieszczone mniej równomiernie. I na koniec pojawiają się głosy, jak choćby ten: (...)jeżeli zamierzasz częściej używać to daj 20mm, ale koniecznie z frezem! (...) frezowane brzegi powodują że pracuje cała powierzchnia a nie tylko pojedyncza płyta. - tutaj szczelin nie będzie chyba zbyt wiele... http://forum.muratordom.pl/stryszek-nad-poddaszem-uzytkowym,t120993.htm http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=72307&highlight= http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98340 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.12.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Temat przerabiałem w tym roku. Stanęło na dechach 32 mm, dlaczego? Deski calowki sa zbty cienkie. Deski 32 są optymalne. Płyty OSB w przypadku podłogi na stryszku nieuzytkowym np. nad jętkami nie są odpowiedznie. Płyty OSB sa zbyt szczelne a juz szczególnie 2 warstwy układane na mijanke. W warstwie ocieplenia z wełny zawsze znajdzie sie troche wilgoci. Aby była mozliwosc przewietrzenia trzeba nabic dechy - jak b. suche to z 1 mm odstepem a jak wigotne - mogą być na styk, po wyschnięciu sie skurcza i powstana 1-2 mm szczeliny. A co stoi na przeszkodzie ułożyć OSB ze szczelinami? Płyty można też nawiercić małym wiertłem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts