Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie w domu wszystkie włączniki zamontowałem tak, że żeby zapalić światło naciskam górną część przycisku, a żeby zgasić - dolną. Tak miałem w starym mieszkaniu, wszyscy się przyzwyczaili i nie widziałem powodu, żeby to robić teraz inaczej.

Niestety - sąsiad wczoraj mnie zasmucił :( twierdząc, że mogę mieć problem przy odbiorze technicznym budynku.

Czy to prawda? Czy jakaś norma jednoznacznie określa, jak musi być, czy tylko zaleca, jak być powinno?

https://forum.murator.pl/topic/73284-w%C5%82aczniki-o%C5%9Bwietlenia-w-quotkt%C3%B3r%C4%85-stron%C4%99quot/

Dla mnie naturalne jest montowanie dokładnie odwrotne.

Włączamy światło naciskają na dół.

Ale to też kwestia tego ze tak było w mieszkaniu rodziców gdzie żyłem parenascie lat.

Nie wiem co na to normy.

Pewnie nic

Sąsiadowi coś się pomyliło.

Niepisane prawo mówi ,że ma byc tak jak u ciebie jest czyli wyłącz to łapa w dół. Ale to jest tylko przyjete zwyczajowo i jak ktoś chce odwrotnie to też może.

Wazniejsze aby w całym domu było jednakowo a nie losowo.

O tym sie wspomina w literaturze fachowej a więc może to być brane pod uwagę przy odbiorach.

To mnie pocieszacie ;)

W życiu nie chciałoby mi się przekładać tego "do góry nogami" - szczególnie w przypadku włączników podwójnych, w których musiałbym przekładać przewody, żeby dodatkowo zamienić stronę "lewą" z "prawą".

Bigbeat,

nie popre tego zadna norma ukazem itp, ale wlaczenie powinno byc do gory a wylaczanie do dolu - zeby przypadkowo spadajacy przedmiot wylaczal urzadzenia pod napieciem niz je wlaczal.

Mozesz odplacic sie sasiadowi - niech teraz on po forach lata i pyta ;)

Y

Zastanawiałem się nad tym.

W Twoim przypadku kurz zbiera się tylko wieczorem (w nocy śpisz a więc gasisz, w dzień nie zapalasz).

W moim zbiera się przez cały dzień i w nocy - poza wieczorami. A więc będziesz miał kurzu mniej, niż ja ;)

Tak to przedstawiałem żonie, ale nie chciała o tym słyszeć ;) Ma być tak jak było w starym mieszkaniu i już.

Ja pewnie zamontuję tak, żeby światło się włączało kiedy naciśniemy u dołu. Dlaczego? Żeby na wystającej u góry wychylonej części przycisku nie zbierał sie kurz.

Kurz i tak się zbiera.

Na ramce.