Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY GMINA MOŻE ZABRAĆ GRUNT

Recommended Posts

A dokładniej, gmina jest w trakcie projektowania kanału sanitarnego i powiedzieli mi że muszę się odsunąć od drogi z ogrodzeniem. Tylko że przy wydaniu zaświadczenia o zagospodarowaniu przestrzennym nic nie było o kanale sanitarnym, mało tego gaz położono równo na granicy działki, przy pozwoleniu na przyłącze energetyczne też nie było wzmianki o odsunięciu się od drogi i wydali pozwolenie na postawienie skrzynki licznikowej przy ogrodzeniu, wydając pozwolenie na budowę zaznaczyli linię zabudowy na 8 m. od drogi czyli ok. 1,5m. od granicy mojej dzialki.

Mam pytanie kto zawalił sprawę gmina? wydając wszystkie pozwolenia czy ja stawiajac ogrodzenie (przęsła brtonowe) równo z słupkami geodezyjnymi i kto ma ponieś koszty ewentualnego przesunięcia ogrodzenia wraz ze skrzynką energetyczną

Alanta ma rację!

Prawo Budowlane:

"...Art. 30.1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:

2) budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów i innych miejsc publicznych oraz o wysokości powyżej 2,20 m ...

1a. W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć dowód stwierdzający prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia wymagane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia, właściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia - wnosi sprzeciw, w drodze decyzji.

2. Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, należy dokonać przed zamierzonym terminem rozpoczęcia robót budowlanych. Do wykonania robót budowlanych można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie sprzeciwu..."