JanuszC 28.02.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Może ktoś przerabiał podobny temat.Skonczyło mi się oszczędzanie w kasie mieszkaniowej. Nie uzbierałem zbyt wiele bo możliwy jest do wziecia kredyt ok 10tys. Sądziłem że dla tak małej kwoty nie tylko nie potrzebna będzie hipoteka ale i poręczyciel. Tak zresztą kilka miesiecy temu zeznała pani w okienku banku ING. Teraz inna straszy hipoteką. I tak muszę wziąć kredyt hipoteczny ok. 80-90tys. Czy warto zawracać sobie głowę kredytem z KM czy dołozyc te 10 tys do hipotecznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barloc 03.03.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Kredyt z KM przestał być atrakcyjny. Oprocentowanie "normalnych" kredytów zrównało się bez mała z kredytem z KM. Jest tam oczywiście mniej (a zdaje się nie ma ich w ogóle) opłat, prowizji itp., którymi zaskakują nas banki gdy się już zdecydujemy wziąć kredyt. Przy tak małej kwocie to chyba zawracanie głowy. Przy dużych sumach pewnie ma to już sens, jednakże wtedy pojawia się inny problem - krótki czas spłaty kredytu z KM. Pewnie zbierałeś w Kasie jakieś 5-6 lat więc w takim samym czasie trzeba spłacić kredyt. Można to wydłużyć o zdaję się 2 lata max. Jak ktoś może wziąć... powiedzmy z 200 tys. kredytu z Kasy to niestety będzie płacił miesięcznie ze 3,5 tys. raty... Moim zdaniem to wszystko jest do d.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanuszC 05.03.2007 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Decyzję już podjąłem. Złożyłem wniosek o wycofanie oszczędności. Chcieli mi założyć hipotekę na nieruchomość wartą 110 tys za kredyt 10 tys. Pracujemy z zona na pełnych etatach i myślałem ze kwotę 10 tys otrzymamy w ciągu 5 minut od momentu wejścia do banku. Rodzi się taka ogólna refleksja że tego typy programy wspierania budownictwa służą głównie pośrednikom, tu akurat bankom. Nie żałuję ze miałem KM z dwóch powodów. Odliczyłem od połowy wpłacanych pieniędzy 30% podatku i gdybym nie oszczędzał to nie uzbierałbym bez bata tego co teraz mam. Pieniądze by się rozeszły. Ale wydaje mi się że głównym celem KM miał być właśnie kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barloc 05.03.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 ...to jeszcze czeka Pana jedna niespodzianka... podatek Belki, liczony wg. jakiegoś porąbanego algorytmu. Niby liczony od momentu wprowadzenia przepisu, ale w sumie od całej kwoty, więc tak jakby prawo działało wstecz... Inna sprawa czy w ogóle oszczędności w KM nadają się do opodatkowania w/w podatkiem. Mnie BPH poinformowało, że mogę się podroczyć z US w tej sprawie ale oni dostali taką interpretację z US i podatek naliczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanuszC 06.03.2007 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Myślę że o podatek Belki zatroszczył się bank nie dopuszczając aby urosły jakieś odsetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts