fifan 04.06.2003 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Proszę forumowiczów o radę w w/w/ temacie - oto szczegóły. Zamierzam nabyć stary domek, jednak obecny właściciel, w związku z niedawnym wykupem ziemi od gminy, nie może go sprzedać przed upływem 5 lat.Podobno w takich przypadkach stosuje się Notarialny akt kupna-sprzedaży z odroczonym terminem przeniesienia własności i tutaj nasuwa się kilka pytań:- czy ktoś z Was starał się o kredyt na zakup przy tak zawiłym trybie kupna?- czy przez US taki zakup jest traktowany jako "realizacja celu mieszkaniowego" /mam parę złociszy w KM/?- czy US stwarza jakieś problemy sprzedającemu?/uzyskanie środków ze sprzedaży z równoczesnym zachowaniem własności na 5 lat/ pozdrawiam i dziękuję za każdą informację, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 06.06.2003 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Z tego co mi wiadomo , to nie ma takiej możliwości o jakiej piszesz. Można podpisac umowę notarialną, w której właściciel nieruchomości zobowiązuje się w określonym w umowie terminie sprzedać ją potencjalnemu nabywcy na zapisanych w umowie warunkach. Jest to umowa , na podstawie której nie ma się żadnych praw do dysponowania nieruchomością a jedynie gwarancję , że gdy facet nie będzie chciał tej nieruchomości sprzedać , bo się odmyślił, to masz prawo żądać spełnienia zobowiązania na drodze sądowej. Można w umowie zawrzeć dodatkowe warunki np. ,że właściciel oddaje Ci ją w bezpłatne użytkowanie do czasu sprzedaży i wyraża zgodę na zabudowę oraz obciążenie hipoteki kredytem itp. Budować możesz na cudzym gruncie ,niekoniecznie na własnym, byleby właściciel wyraził pisemną zgodę. Kredyt też możesz wziąć na budowę czy remont takiego domu, ale na ustanowienie hipoteki zabezpieczającej jego spłatę na cudzym gruncie zgoda musi być wyrażona w formie aktu notarialnego. Kiedyś czytałam, że urząd skarbowy chciał podatek od zapłaconej kwoty zadatku, bo potraktował to po prostu jako dochód. Ale od tego czasu przepisy się zmieniły, więc nie jestem pewna. Dla kasy mieszkaniowej niemal wszystko jest celem mieszkaniowym, ale istotne jest jaki cel podałeś w umowie z kasą. Jeśli podałeś, że kupisz mieszkanie a chcesz budować , to powinieneś to zmienić zanim wypłacisz pieniądze z kasy. Odpowiedż na pyt:" czy taki zakup jest traktowany jako ...." jest prosta. To nie jest zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts