Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt schodów - porównanie

remle

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Generalnie nie można w sposób obiektywny porównać cen schodów poszczególnych producentów .

Każdy producent schodów ma przyjęte swoje standardy wykonania i na tej podstawie dokonuje wycen schodów. Z pozoru identyczne schody od dwóch różnych producentów mogą różnić sie ceną nawet 2-3 razy, przy czym zysk jednego i drugiego producenta może być ten sam. Cena schodów zależy od bardzo wielu czynników, same stopnie np. dębowe mogą być lite lub obłogowane ( dla laika nie do rozpoznania), cena stopni obłogowanych 2 razy niższa. Z kolei obłogowane stopnie też są różne ( może być obłogowana zwykła sklejka) Dlatego też trzeba zwrócić uwagę przy porównywaniu cen schodów na standard wykonania, ( jakość materiału, grubość elementów, wykończenia )

Pozdrawiam

mario345

Byłem u kilku stolarzy-wszyscy mówią,że oczywiście zrobią schody z czego będę chciał,ale od paru lat głównie robią ,jeśli chodzi o stopnie,2xpłyta wiórowa 18mm+2x3mm obłoga,oglądałem te stopnie-wyglądają dobrze-ale jestem laikiem,ma ktoś takie schody i mógłby coś o nich powiedzieć?.Cena z obłogą dębową 30%niższa niż np stopnie z buku

• 2 weeks później...
Za piękne bukowe schody plus balustrada plus lakierowanie daliśmy 6 tyś. Nie pamiętam ile mają stopni. Sa naprawdę wspaniałe. Dobre ceny mają stolarze, którzy mają małe zakłady gdzieś w "Koziej Wólce"...

U mnie fachowiec będzie kładł trepy i podstopnie ( chyba tak to się nazywa) na schody wylane z betonu, 16 stopni i 1 podest , długośc stopnia 100 cm.

Jego matriał ( jesion) , klej lakier itp.

Cena 5000 zł.

Dodam że fachowiec dojeżdza do tej roboty prawie 200 km.

jesli to nie tajemnica to moze podalbys namiary na tego fachowca?

Jak widzę ceny ponad 10 tys za 15-17 stopni to dostaję gęsiej skórki...

Nas schody kosztowały niecałe 8000 pln. Drewno bukowe, stopnie solidne, klejone, superwygodne :lol: na 2 kondygnacje (od piwnicy po poddasze). Mają w sumie 31 stopni (w tym 10 zabiegów). Balustrada była w cenie. Dywaniki kartonowe gratis :D:D:D Solidna robota chłopaków z gór :lol:

http://212.160.102.64/foto/schody1.jpg

http://212.160.102.64/foto/schody2.jpg

U nas schody samonośne zabiegowe, 1 kondygnacja, 3x lakierowane z balustradką i poręczamii, sosnowe - łącznie z materiałem 7kPLN. Wszystko sklejane z kilku warstw, gość podchodzi do roboty b. metodycznie, a terminy ma że ho ho ;-) . Jeszcze nie złożone, czekamy aż paproki sobie pójdą. 8)

Schody dębowe solidne z podstopnicami 17 stopni. spocznik podzielony na dwie części. Stolarz z okolic Dębicy do mnie miał 60 km Koszt 5000 zł.

Z czego te schody ( oczywiście chodzi mi o rodzaj drewna)? Z barierka czy bez? Proszę o fotkę jeżeli to jest możliwe i namiar na stolarza. Acha i kiedy robił te schody? w tym roku?

U mnie fachowiec będzie kładł trepy i podstopnie ( chyba tak to się nazywa) na schody wylane z betonu, 16 stopni i 1 podest , długośc stopnia 100 cm.

Jego matriał ( jesion) , klej lakier itp.

Cena 5000 zł.

Dodam że fachowiec dojeżdza do tej roboty prawie 200 km.

Kacper69 może dałbyś namiar na tego speca od schodów :D A z jakiego regionu jest ten gość - bo może do mnie miałby bliżej ;-)