krzysiek309 01.03.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Zastanawiam się nad zainstalowniem przydomowej oczyszczalni. Chciał bym uzyskać informacje od ludzi, którzy już urzytkują oczyszczalnie czy jest jakiś dyskomfort jej stosowania. Chodzi mi głównie o przykre zapachy. Słyszałem różne opinie, ale większość wypowiedzi od ludzi, którzy gdzieś coś tam słyszeli. Może się ktoś wypowiedzieć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 01.03.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Najpierw sugerowałbym dowiedzenie się w gminie czy dostaniesz pozwolenie na wybudowanie oczyszczalni, a dopiero później zbierał opinie. Ja np. u siebie nie mogę zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek309 01.03.2007 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Nie ma żadnych przeciwskazań do zastosowania studni przydomowej, więc zbieram opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodar 01.03.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Mam oczyszczalnię od października i jest ok,ale za namową mojego hydraulika zrobiłem dodatkowe odpowietrzenie z wyjściem kominkiem wentylacyjnym na dachu nie ma "zapachów" ale nie sprawdzałem tego latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xedo 01.03.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 My również mamy przydomową oczyszczalnię, również z kominkiem na dachu. Wszystko jest w najlepszym porządku oprócz tego że częściej się zastanawiam co wlewam do kanalizy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodar 01.03.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 A czego nie należy wlewać do kanalizy i co robisz z takimś "czymś" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanna_zaj 01.03.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 POŚ uzytkuje juz pół roku. -Raz na miesiac nalezy wsypywac bakterie, -myslec,co wlewamy do kanalizy, -uwazac,czym czyscimy sanitariaty (na rynku najczesciej sa dostepne preparaty,takie,ktorych ja nie moge stosowac),te ktore stosuje nie spelniaja moich oczekiwan , -po zastosowaniu leczenia antybiotykowego ponownie zasilac bakteriami, Ogolnie do d...y,nie jestem szczesliwa z takiego rozwiazania.Wolalabym jednak czyscic tym ,czym chce,wylewac to co chce i nie myslec,czy przypadkiem nie zatka mi sie drenaz. Czekam na opinie innych uzutkownikow,moze ja robie cos nie tak i jest jakies sloneczko nadziei na plus dla POS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.03.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Znajomy 2 lata temu wymyślił oczyszczanie biologiczne rodzajem takiegowiększego oczka wodnego, zasadził nawet tam jakiś tatarak. Nie da sieopisac tego smrodu, ciężko bylo Go odwiedzić. Teraz ten horror sie skończyl, załozyli juz nam wszystkim kanalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellisa 01.03.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 No dobrze,ale jak jest z odbiorem szamba?poprzedni własciciel zrobił szambo ale nie ma dokumentacji czy to jakoś sprawdzają,czy musze sie zabawić w archeologa i zobaczyć czy jest zrobione dobrze i jeszcze jedno pytanie czy do normalnego szamba mozna wsypywać te bakterie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 01.03.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 czy do normalnego szamba mozna wsypywać te bakterie? Tak! na opakowaniach są rónież podane dawki dla szamb szczelnych. Z szamba szczelnego można łatwo zrobić oczyszczalnię biologiczną, jeśli warunki gruntowe na to pozwalają, odpada wtedy kłopotliwe i częste jego wypróżnianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellisa 01.03.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Dzięki troche mi pomogłeś tą odpowiedzią,ale dalej nie wiem jak z tym odbiorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 01.03.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 do szamba szczelnego możesz wsypywać a raczej wlewać drożdże.mój sąsiad zrobił w ub. roku w lecie i coś chyba spiepszył bo czasem jak wiatr od niego wieje to czyję zapach jego domu.Sam nie jestem pewien czy robić oczyszcaalnie czy zwykłe szmbo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 02.03.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 a jak macie rozwiazane odpowietrzenie? osobna rura kanalizacyjna wyciagnieta nad dach? czy moze wystarczy odpowietrzenie to ktore jest w kanalizacji bo i tak bedize wyciagniete nad dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xedo 02.03.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Czego staram się nie wlewać? - przede wszystkim wszystkiego z tynkiem, gipsem, cementem itp. Jeśli chodzi o środki do np mycia toalety to używam Domestosa ale tylko raz w tygodniu i daję troszke bakteryjek a w tygodniu staram sie uzywać łagodniejszych środków (jeżeli w ogóle mam czas) ! Krótko używam oczyszczalnię więc moje doświadczenia są marne może ale facet który mi ja montował też jej używa już od kilku lat i nigdy nie śmierdziało, opróżnia ją raz na rok, też używa Domestosa i innych żracych środków. A tak między nami czujemy się bezpieczniej jak wyżremy chlorem wszystko w okolicy ale czy dzięki temu jesteśmy zdrowsi?? Może nie zawsze warto tak cały swiat sterylizować. Jeśli chodzi o zapachy to ja przypadkowo mieszkam "koło" (z 5 km) od wielkiej fabryki chipsów. Jak wieje odpowiedni wiaterek to mam dopiero aromaty - i z tym to trudno walczyć! A więc mała oczyszczalnia to pryszcz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Mam oczyszczalnię od trzech lat. Zasilam ja co tydzień odżywką dla bakterii. Dlatego tak często bo zauważyłem, że detergenty z proszków i innych płynów czyszczącyh źle wpływają na bakterie. Jak nie mają tej pozywki to procesz oczyszczania nie przebiega prawidłowo. A i tak kilogramowe opakowanie starcza mi na parę miesięcy.Czasami przy grzybkach drenażu wyczuwam zapach. Myślę jednak że jest to ze wzg. na procesy zachodzące w ściekach naturalne. nigdy nie czxułem nic w domu. Też mam wentylacje wyprowadzoną nad dach. Czy tam czuć tego nie wiem.Przez ten czas tylko raz wybierałem. Duża zaleta to brak kosztów wywozu i monitorowania zapełnienia szamba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 02.03.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 czy wystarczyła ci wentylacja przewodu kanalizacyjnego wyprowadzona nad komin, czy dodaleś dodatkową wentylacje POŚ wyprowdzoną ponad dach?pozdrawiam agamon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A LYGA 03.03.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 czy wystarczyła ci wentylacja przewodu kanalizacyjnego wyprowadzona nad komin, czy dodaleś dodatkową wentylacje POŚ wyprowdzoną ponad dach? pozdrawiam agamon Tez sie nad tym zastanawiałem. Chciałbym zamontować poś. Ale dodatkowa rura jest juz cu mnie prawie niemożliwa chyba ze wprawdzie nad dach garażu który stoji 5 m od domu ale jest niższy od domu o kilka metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A LYGA 04.03.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 I czy nie bedzie śmierdziało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumboj 04.03.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Wentylacja wypuszczona ponad połać dachu jest niezbędna. Tamtędy właśnie wydostają się "zapachy", wiem, bo sprawdzałem. Moja POŚ spisuje się świetnie. Działa od 4 lat, bakterie dosypuję raz na miesiąć, domestos ze 3, 4 razy do roku i po kilku dniach podwójna dawka bakterii i wszystko jest OK. Oczywiście łagodne środki czyszczące można używać na bieżąco, nic złego się nie dzieje. Osadnik opróżniany był jak dotąd raz, w drugim roku użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Ja nie stosuje domestosa. Jest specjalny środek usuwający kamień i inne zanieczyszczenia, zawierający dodatek dla bakterii i samorozkładający się. Jest w postaci płynu - tego samego producenta co pożywka. Działa bo sprawdzałem dwa dni temu. Opakaowanie pomarańczowego koloru tak jak i pożywki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts