Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia - DYSKOMFORT????

Recommended Posts

Zastanawiam się nad zainstalowniem przydomowej oczyszczalni. Chciał bym uzyskać informacje od ludzi, którzy już urzytkują oczyszczalnie czy jest jakiś dyskomfort jej stosowania. Chodzi mi głównie o przykre zapachy. Słyszałem różne opinie, ale większość wypowiedzi od ludzi, którzy gdzieś coś tam słyszeli. Może się ktoś wypowiedzieć???

POŚ uzytkuje juz pół roku.

-Raz na miesiac nalezy wsypywac bakterie,

-myslec,co wlewamy do kanalizy,

-uwazac,czym czyscimy sanitariaty (na rynku najczesciej sa dostepne preparaty,takie,ktorych ja nie moge stosowac),te ktore stosuje nie spelniaja moich oczekiwan :evil: ,

-po zastosowaniu leczenia antybiotykowego ponownie zasilac bakteriami,

Ogolnie do d...y,nie jestem szczesliwa z takiego rozwiazania.Wolalabym jednak czyscic tym ,czym chce,wylewac to co chce i nie myslec,czy przypadkiem nie zatka mi sie drenaz.

Czekam na opinie innych uzutkownikow,moze ja robie cos nie tak i jest jakies sloneczko nadziei na plus dla POS.

czy do normalnego szamba mozna wsypywać te bakterie?

Tak! na opakowaniach są rónież podane dawki dla szamb szczelnych.

Z szamba szczelnego można łatwo zrobić oczyszczalnię biologiczną, jeśli warunki gruntowe na to pozwalają, odpada wtedy kłopotliwe i częste jego wypróżnianie.

Czego staram się nie wlewać?

- przede wszystkim wszystkiego z tynkiem, gipsem, cementem itp.

Jeśli chodzi o środki do np mycia toalety to używam Domestosa ale tylko raz w tygodniu i daję troszke bakteryjek :lol: a w tygodniu staram sie uzywać łagodniejszych środków (jeżeli w ogóle mam czas) ! Krótko używam oczyszczalnię więc moje doświadczenia są marne może ale facet który mi ja montował też jej używa już od kilku lat i nigdy nie śmierdziało, opróżnia ją raz na rok, też używa Domestosa i innych żracych środków. A tak między nami czujemy się bezpieczniej jak wyżremy chlorem wszystko w okolicy ale czy dzięki temu jesteśmy zdrowsi?? Może nie zawsze warto tak cały swiat sterylizować. Jeśli chodzi o zapachy to ja przypadkowo mieszkam "koło" (z 5 km) od wielkiej fabryki chipsów. Jak wieje odpowiedni wiaterek to mam dopiero aromaty :-? - i z tym to trudno walczyć! A więc mała oczyszczalnia to pryszcz! :D

Mam oczyszczalnię od trzech lat. Zasilam ja co tydzień odżywką dla bakterii.

Dlatego tak często bo zauważyłem, że detergenty z proszków i innych płynów czyszczącyh źle wpływają na bakterie. Jak nie mają tej pozywki to procesz oczyszczania nie przebiega prawidłowo. A i tak kilogramowe opakowanie starcza mi na parę miesięcy.

Czasami przy grzybkach drenażu wyczuwam zapach. Myślę jednak że jest to ze wzg. na procesy zachodzące w ściekach naturalne. nigdy nie czxułem nic w domu. Też mam wentylacje wyprowadzoną nad dach. Czy tam czuć tego nie wiem.

Przez ten czas tylko raz wybierałem. Duża zaleta to brak kosztów wywozu i monitorowania zapełnienia szamba.

czy wystarczyła ci wentylacja przewodu kanalizacyjnego wyprowadzona nad komin, czy dodaleś dodatkową wentylacje POŚ wyprowdzoną ponad dach?

pozdrawiam agamon

Tez sie nad tym zastanawiałem. Chciałbym zamontować poś. Ale dodatkowa rura jest juz cu mnie prawie niemożliwa chyba ze wprawdzie nad dach garażu który stoji 5 m od domu ale jest niższy od domu o kilka metrów.

Wentylacja wypuszczona ponad połać dachu jest niezbędna. Tamtędy właśnie wydostają się "zapachy", wiem, bo sprawdzałem. Moja POŚ spisuje się świetnie. Działa od 4 lat, bakterie dosypuję raz na miesiąć, domestos ze 3, 4 razy do roku i po kilku dniach podwójna dawka bakterii i wszystko jest OK. Oczywiście łagodne środki czyszczące można używać na bieżąco, nic złego się nie dzieje. Osadnik opróżniany był jak dotąd raz, w drugim roku użytkowania.

Ja nie stosuje domestosa. Jest specjalny środek usuwający kamień i inne zanieczyszczenia, zawierający dodatek dla bakterii i samorozkładający się. Jest w postaci płynu - tego samego producenta co pożywka. Działa bo sprawdzałem dwa dni temu. Opakaowanie pomarańczowego koloru tak jak i pożywki.