Żółtodziób 01.03.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam forumowiczów Palnuję zmienić kredyt na tańszy i bank (BZWBK) zleca wycenę. Pytanie jak się ma taka wycena do wartości rynkowej? Rzecz jasna że zależałoby mi aby jak największa. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 01.03.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Ni jak Zlecilem wykonanie takiego operatu,potrzebnego do banku. Wartosc dzialki zanizona ca 30%,a o wartosci domu to juz w ogole nie wspomne. Taki operat nie odzwierciedla faktycznej wartosci inwestycji.Jest on tylko po to zeby przedstawic bankowi wartosc za jaka bank ewentualnie bedzie mogl bez problemow spieniezyc dom w razie problemow ze splacaniem rat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 02.03.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 zgadzam sie z raffanem - banki zaniżają faktyczna wartość. Ja sama zlecilam wycene nieruchomości rzeczoznawcy, oczywiście bank jej nie przyjął, zrobił swoją - oczywiść o nizszej wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 02.03.2007 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 mogę się zatem spodziewać przykrej niespodzianki,a już się łudziłem że w okresie "bumu" mieszakniowego i rosnących cen nieruchomości wartość mojej również wzrosła - a tutaj okaże sie najprawdopodobnie że nawet nie będzie to wartość odtworzeniowa. dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 04.03.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 A teraz tak sobie pomyslalem,co by bylo gdyby ta wycene dla banku przedstawic w US ??? Domiar jak sie patrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 04.03.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Mi tzw. rzeczoznawca wycenił całą przyszłą nieruchomość na.....220 000 PLN.Przy czym sama działka jest wyceniona na 125 000 PLN czyli dom który teraz buduję będzie wart ...95 000 PLN.Idiotyzm totalny i bzdura kosmiczna .Rzeczoznawca tłumaczy się brakiem obiegu wtórnego nowych domów na tym terenie.Są domy do sprzedaży ale te budowane w latach 60. Co z tym fantem zrobić?To jawna próba oszustwa przez banki . Można niby się z takimi wycenami nie zgadzać ale co z tego , w takim przypadku nie dostajesz kredytu i koniec z inwestycją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 04.03.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Mozesz to zlecic innemy rzeczoznawcy,oczywiscie takiemu ktorego uzna bank.Od mojego rzeczoznawcy dowiedzialem sie ze rozbieznosc w wycenach moze siegac nawet i 30%.Chociaz z drugiej strony,czy te 30% duzo by moglo u ciebie zmienic??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 04.03.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Jasne że mogę zlecić - tylko że bank dał mi do wyboru 4 rzeczoznawców z tym że 3 nie miało czasu.Poza tym każdy chciał za wycenę...800 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 04.03.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 No to masz rzeczywiscie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 04.03.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 problemu nie ma bo mam zdolność kredytową taką by dostać swój kredyt.Wkurza mnie tylko takie podejście banków i rzeczoznawców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 04.03.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Zdolnosc,zdolnoscia,ale i tak banki daja kredytu do 100% inwestycji.Sa podobno banki ktore daja na 110% ,tak slyszalem.Po to wlasnie te operaty. I to bedzie chyba trudno przeskoczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 17.04.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 smutne, ale prawdziwebanki zaniżają o 30% - Twoje zarobki, działkę, dom..i z tego mają zdolność kredytową; w wyborczej kiedyś napisali, że banki zakladają, że klienci oszukują; skoro tak..mozna się dogadać.. i nie trzeba płacić tych 800 zł za operat, np. Millenium dawał kosztorys za darmo, skladasz wniosek kredytowy, potem dogadujesz się z tą samą osobą i zrobi ci operat dla innego banku za polowę ceny; najwięcej pomysłów na głupie procedury banków mają biura finansowe, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artone11 23.07.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Mi tzw. rzeczoznawca wycenił całą przyszłą nieruchomość na.....220 000 PLN. Przy czym sama działka jest wyceniona na 125 000 PLN czyli dom który teraz buduję będzie wart ...95 000 PLN. Idiotyzm totalny i bzdura kosmiczna . pracuje troche w tym temacie i tutaj moge ci wyjasnic ze tego sie raczej osobno nie wycenia. wyceniajac dom określasz cene za metr powierzchni użytkowej X cena metra i wychodzi ci wartosc nieruchomosci gruntowej zabudowanej domem. dzialke traktuje sie jako atrybut nieruchomosci czyli duza dzialka cena za metr domu powinna byc wyzsza. przy np bardzo duzych dzialkach mozna hipotetycznie podzielic nieruchomosc na dzialke np 1000m2 zabudowana domem i dzialke niezabudowana o pow np 3000m2 wyceniasz osobna sumujesz i jest wartosc calej nieruchomosci wartosc odtworzeniowa czesto rozni sie od wartosci rynkowej jednym to pasuje jak np w miejscowosciach turystycznych kupując już i tak droga dzialke budując na niej budynki sprzedają zarabiając sporo bo transkacje wskazuja ze ceny budynkow sa tam wysokie inni kupuja tanio dzialke bo np okolica nieciekawa, wkladaja mase pieniedzy w budowe i chcieliby zeby to bylo tyle warte ile wydali ale tak nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 24.07.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Nam tez bank zaniżył wartość nioeruchomości, ale tak łatwo sie nie poddamy, będziemy później walczyć o podwyższenie kwoty kredytu. Bank już nie walcza o klientów w okresie największego boomu mieszkaniowego tylu ich zyskały, że teraz zlewają sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 24.07.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 J Poza tym każdy chciał za wycenę...800 PLN 800 zł za wycenę to w W-wie minimum.Ale jeśli znajdziesz takiego,który Ci wyceni sprawiedliwie i adekwatnie do wartości rynkowej,to warto zainwestować. Mój dom był wyceniany we wrześniu 2006 i rzeczoznawca wtedy zaniżył wartość o 25 tyś. PLN.Wtedy był to dla mnie problem,ale teraz dziękuję Bogu,że tak się stało,bo dom miał wiele wad ukrytych.Sprzedający dostał tyle,na ile była wycena,a ja zaoszczędziłam 25 K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 26.07.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Nawiązując do tematu - NIJAK albo JAK GRUSZKA DO PIETRUSZKI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts