Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy oplaca sie jeszcze budowac ?

pluszku

Recommended Posts

Rok 2007 moze byc przełomowy ale niekonicznie w taki sposob w jaki sobie wymyslilismy. W zeszlym roku zakupilem dzialke i zrobilem cala papierkologie.

W tym roku przystepuje do budowy i......

Kosztorys na moj niewielki domek wyszedl na 290.000 zl "do zamieszkania", z przylaczami, ogrodzeniem, podjazdem i POŚ.

Tymczasem coraz czesciej pojawiaja sie ogloszenie sprzedazy, co prawda nie nowych - lecz domow z lat 70-tych czy 80-tych o podobnej powierzchni co moj budowany lecz o 100.000 zl tanszych.

Bo jesli do tych 290.000 zl za calosc prac budowlanych dodam 70.000 za dzialke - to faktyczny koszt zamieszkania wyniesie 360.000 zl.

Tymczasem znalazlem oferte sprzedazy domu z lat 70-tych w b. dobrym stanie, wyremontowanego, na podobnej dzialce lecz za 260.000 zl.

Zaczalem sie zastanawiac co jest tego powodem. Czy domy budowane 30 lat temu sa znacznie gorsze od tych budowanych obecnie? Czym mozna tlumaczyc roznice w cenie - tak na pierwszy rzut oka, bez kosztownej wyceny.

Tak są gorsze za pewne nie wszystkie ale napewno większość. Można to poznać choćby po tym gdy porównuje się koszty ogrzewania takie starego domu z podobnym domem budowanym w nowych technologiach dobrze ocieplony z bardzo sprawnymi instalacjami :wink:

Po za tym z wiekiem pojawiają się usterki które trzeba likwidować a to też kosztuje

A po za tym dla mnie budowa to wielka przyjemność. Nigdy niezdecydował bym się na kupno jakiegokolwike gotowego domu a wtej chiwli to i nawet mieszkania bo wiem i widze jaka partanina jest odwalana"na zasadzie aby trzymało się do odbioru" :-?

Widziałem kiedyś remont kapitalny domu z lat 40tych - niby wtedy się porządniej budowało, ale gdy na to patrzyłem stwierdziłem że nigdy w życiu nie wezmę domu do remontu. masakra!!

Nie prawda. kiedyś się buduwało znacznie gorzej niż teraz większej partaniny nie było dorównać nam tylko mogli sąsiedzi za wschodniej granicy :wink: Ale to tak tylko z praktyki.

Ja jeszcze mieszkam w typowej kostce z lat 70-tych. Na ogrzewanie idzie majątek. O wyglądzie wizualnym nie wspominam. Kiedyś liczyłam i wyszło mi żeby to wyremontować to stówka będzie mi potrzebna.

Z rozmów z osobami, które porwały się na remont takiego domu, wynika, że za pieniądze za które je kupili + kasę wyłożona na remont, mogliby spokojnie coś samemu wybudować.

Owszem, jeżeli przeważają względy "nostalgiczne" typu dom rodzinny to na pewno warto.

Jednak jak słyszę jakimi sposobami moi rodzice zdobywali materiały, i jak brali "cokolwiek" bo nic innego nie było, to dziękuję bardzo, buduję swój domek, nieduży ale ekonomiczny i dokładnie taki jak chciałam.