prze_ma 01.03.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Energetyka ma mi podłączyć prąd, muszę wkopać kabel. Nie wiem tylko na jaką głębokość go wkopać, jaka minimalna odległośc układania kabla od płotu. Jak zadzwoniłem do energetyki to pani mi powiedziała, że mi nie powie, bo nie zna tych przepisów(!!!). Dzięki za ewentualną pomoc.Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 02.03.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 podepne sie pod temat z moim postem z innego podforum oraz wrzucam PW osobie ktora wspomniala ze moze pomoc o ile topic pojawi sie w Zrob to Sam Mysle ze autor tego topicu sie nie obrazi. Gdzie znajdę (o ile jakieś są) wytyczne czy tez przypisy dotyczace tego jak mam zrealizowac polozenie kabla energetycznego na dzialce ? Mam koparke, mam czlowieka, mam czas - wiec chce zrobic to sam. Pytanie: JAK ? Energetyka dociagnie mi kabel do granicy dzialki (ziemią) i tam postawi skrzynke jak sadze. Ja mam dociagnac kabel (ziemią) do tej skrzynki. - jaki kabel ? - jak ma wygladac sam wykop (glebokosc, czy kabel bezposrednio do ziemi, czy w samej ziemi czy moze w jakims piaseczku ) - co z sytuacja w ktorej po drodze do mojego domu jest nitka rurociągu ? mam to zglosic do Wodociągów ? Bede wiedzial gdzie jest dokladnie rura bo mi to wytyczą przy podlaczaniu wody (woda bedzie wczesniej). - kablem do domu moge wjechac pod ziemią czy MUSZE go wyprowadzic w gorę po scianie i tu znow cos montowac ? -Na skutek "uprzejmosci" sasiadow przylacze bedzie realizowane inaczej niz pierwotnie - wystarczy wpis kierownika budowy i pozniejsze naniesienie przylacza przez geodete ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 02.03.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Zgodnie z umową- literatura: Norma N SEP -E 004 Elektroenergetyczne i sygnalizacyjne linie kablowe. Projektowanie i budowa; PN-76/E-05125 Elektroenergetyczne i sygnalizacyjne linie kablowe; PN-IEC 60364 Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych; PN-E-04700 Urządzenia i układy elektryczne w obiektach elektroenergetycznych . wytyczne przeprowadzania pomontażowych badań odbiorczych.Warunki techniczne wykonania i odbioru robót budowlano - montażowych tom V Instalacje elrktryczne.-Kabel wg. projektu lecz o przekroju nie mniejszym niż 10mm2 Cu typu YKXS, XKXS ,4 lub 5 żył zgodnie z projektem. Zalecam 4x16mm2.-wykop na 0,8m następnie 0,1m piasku, kabel, 0,1m piasku, 0,15m rodzimego gruntu, folia ostrzegawcza niebieska, reszta gruntu, wszystko ubijane warstwam. Jeśli w wykopie ma być bednarka to daje sie ją 0,1m poniżej piasku . Kabel można układać w rurach np dVK Arot średnica od 50 do 110 w zależności od długości i załomów trasy kablowej.Wtedy można zrezygnowac z piasku.-Z rurą od wody masz skrzyżowanie. Kabel musi być w rurce powyżej wody . odległość minimalna pionowa to 0,25m + średnica rury wodnej. Teoretcznie projektant powinien był uzgodnic z wodociągami skrzyżowanie. Ty nic już w tym kierunku nie musisz robić.-Kablem wjeżdzaszdo samej rozdzielnicy. Wszystko w rurach aby była możliwość wyciągnięcia kabla. W rozdzielni żyła ochronna lub ochronno -neutralna musi być uziemiona.-Odstępstwo od uzgodnionej trasy jest dopuszczalne w ramach własnej działki.Nie wiem czy pisałem. Od płota i fundamentów odległośćmin. 0,5m.To takie najważniejsze wymagania i zalecenia. A tak naprawdę jako ,ze robisz sobie sam to możesz robić jak ci się żewnie podoba . Nikomu nic do tego. Bynajmniej do czasu aż będzieszpotrzebował czyjejs pieczątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 06.03.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Bynajmniej do czasu aż będzieszpotrzebował czyjejs pieczątki. A czy będę potrzebował czyjejś pieczątki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 06.03.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam.Jeżeli nie masz jeszcze licznika lub masz w innej taryfie niż chcesz to aby ci go zawiesili potrzebne będzie oświadczenie elektryka o instalacji łacznie z tym kablem. wtedy będziesz szukal takiej pieczątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 06.03.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 marcin a kable ziemne YKY ??Nie mozna ich stosować ?? Rozumiem że przy własnym uziomie nie trzeba ciągnąć z szafki przewodu 5x16mm2 tylko właśnie 4x16mm2 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 06.03.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 YKY yo stara konstrukcja i nie najlepsza. Ale zadnego zakazu nie ma.%x stosuje się jak masz jkiegoś nierozgarniętego inspektora z ZE i nie da się przekonać. Uziom musisz mieć i przy 4 i przy 5 żyłach. Ale ta 5 żyła jest całkiem zbędna i za te pieniądze lepiej kupić grubszy przewód 4x. 16 mm2 to w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 06.03.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 OKdzięki marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 06.03.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 ja takze dziekuje za bardzo dokladne wskazowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts