Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Żeby było wszystko jasne... mowa tu o projekcie o nazwie Zgrabny:

http://www.wlasny-dom.pl/projekty.php?a=szukaj&rodzaj=1&wlk=100&nazwa=Zgrabny&od=0&do=&ilosc_pieter=&typ=&zabudowa=&garaz=&piwnica=&kominek=&basen=

Z oryginału wyrzuciłem tzw. wykusz i przeniosłem parę okien/drzwi ;-) Kiedy stanie ten dom (da Bóg, w 2005 stan surowy zamknięty) to bedę wiedział czy zrobiłem źle. W tej chwili służę ewentualnie zdjęciami kartonowego modelu mojej wesji ([email protected]).

Szukam ludzi, ktorzy toto budują...

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Leon,

a moze przeglądnij projekty z katalogu, wybierz te ktore Tobie odpowiadają i doprojektuj piwnice. Projektow jest tak wiele, ze na pewno znajdziesz cos dla siebie.

Jesli w katalogu nie znajdziesz idealnego dla Ciebie projektu, wtedy sądze, że znajdziesz projekt, ktorego rozwiazania architektoniczne stanowic bedą punkt wyjscia dla projektu indywidualnego. Taką decyzje podjąłem i dom z piwnicą wybudowałem.

Powodzenia

KrzysiekS

• 4 months później...
  • 11 months później...
  • 4 weeks później...

Jako że jest nas już dwie osoby chcące budować "Zgrabny 3" z pracowni MGprojekt niech będzie to oficjalny wątek na jego temat.

Przy okazji przyłączam się do prośby - jeśli ktoś zbudował/buduje/ma zamiar budować "Zgrabny 3" lub którąkolwiek inną jego wersję (Zgrabny, Zgrabny 2, Zgrabny 4 i jeszcze kilka innych wersji), proszę pisać w tym wątku i podzielić się doświadczeniami :D

Mowa o tym domku:

http://www.scrlock.republika.pl/foto/zgrabny3przod.jpg

• 4 weeks później...
  • 5 months później...
  • 1 month później...

Witam budujących Zgrabnego

Przymierzam się do zakupu tego projektu (wersja III). Jest jednak tam kilka rzeczy, które mnie niepokoją:

- kwestia dziwnie umieszczonych schodów, jak to mądrze poprawić?

- gdzie umieścić spiżarnię kuchenną, nie przewidzianą w tej wersji?

- zmiana lokalizacji pionów kominowych/wentylacyjnych w celu powiększenia garderoby na parterze i wygospodarowania miejsca na spiżarkę (patrz inne wersje projektu)

- niska ścianka kolankowa, wolałbym nie podwyższać ale czy to wystarczy, żeby było wygodnie?

- czy ktoś liczył ile kosztują lukarny od ogrodu, wydaje mi się, że szkoda z nich rezygnować ale wiadomo - koszty, lecz jakie?

Pozdrawiam i czekam na raporty z budów

[/url]

- kwestia dziwnie umieszczonych schodów, jak to mądrze poprawić?

Dlaczego dziwnie? Mi siępodobaja. Szkoda tylko że maja 90cm zamiast 100 - to do przemyślenia jak lekko poszerzyć.

- gdzie umieścić spiżarnię kuchenną, nie przewidzianą w tej wersji?

Np. w części kotłowni, pod schodami

- niska ścianka kolankowa, wolałbym nie podwyższać ale czy to wystarczy, żeby było wygodnie?

Podwyższyć, będzie nawet lepiej wyglądał. Ja chce dać 2 bloczki. Oczywiście bez zmiany kąta nachylania połaci.

- czy ktoś liczył ile kosztują lukarny od ogrodu, wydaje mi się, że szkoda z nich rezygnować ale wiadomo - koszty, lecz jakie?

Nie liczył, ale też nie sposób z nich zrezygnowac 8)

A tak w ogóle, to gratuluję wyboru ładnego domku :D :D :D

• 4 months później...

Ja rozpoczynam budowę dopiero na wiosnę (wersja 4) projekt już mam u siebie w domu.

Mam taką prośbę do osób które budują ten właśnie domek lub którąś z wersji o wklejanie tu na forum zdjęć bądź podesłanie mi na maila [email protected] oraz podzielenie się problemami jakie wystąpiły w trakcie budowy.

Z góry dziękują i pozdrawiam wszystkich.

• 1 month później...

Witamy wszystkich Forumowiczów!!!

Przejrzałem dość uważnie forum i bardzo mało miejsca poświęcone jest projektowi Zgrabny http://www.mgprojekt.com.pl/domki/zgrabny z pracowni MGProjekt. Po przejrzeniu wielu projektów wydaje on nam się dość ciekawym projektem (na pewno chcielibyśmy dodać wiatrołap tak jak w wersji Zgrabny z przedsionkiem http://www.mgprojekt.com.pl/domki/zgrabnyp/rzuty.php).

Szukamy projektu prostego a funkcjonalnego, taniego w budowie i eksploatacji. Prosilibyśmy o opinie co do tego projektu (co o nim myślicie, może macie inne propozycje), bo nie będziemy ukrywać, że jesteśmy początkujący w temacie budowania własnego domu.

Pozdrawiamy czekając na opinie

Ewa i Darek[/url]