Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

vip42 napisał

Mam swoją wizję tego domu (zgrabny z przedsionkiem) i szukam możliwości ich zrealizowania:

1. Powiększyć wiatrołap poprzez: przesunięcie o 30 cm ściany między wiatrołapem a kotłownią oraz wysunięcie ściany zewnętrznej o 20 cm

2. Podwyższyć ścianki kolankowe o 20 cm w domu i garażu

3. Garaż 2 stanowiskowy

4. poszerzyć schody do ok 95-110 cm

5. wc przyłączyć do kotłowni (jako składzik na ekogroszek)

6. wejście do łazienki na parterze zrobić z korytarza

7. usunąć wykusz

8. wstawić okna w kuchni i salonie (na ścianie z wykuszem - u mnie strona południowa)

9. poszerzyć wyjście na taras i lekko ten taras zadaszyć wydłużając dach

10. między kuchnią a solonem zrobić przesuwną ścianę-drzwi

11. Na poddaszu łazienkę w pokoju 12,56 (po lewej stronie schodów)

12. z pokoju 12,76 zrobić garderobę po przesunięciu ściany do komina co stworzy nam korytarz

13. Korytarze na poddaszu poszerzyć do 1,10-1,2 m szerokości (kosztem nowej łazienki i garderoby

14. Nad garażem umieścić: sypialnie, saunę,siłownię i strych

15. zamienić w przedsionku miejscami drzwi z oknem pozwoli to na umiejscowienie szafy na ścianie przy garazu (głębokość 65-70 cm) i przy wpuszczaniu gości nie trzeba będzie mieć otwartych drzwi wewnętrznych

uff... to na razie chyba wszystko co wymyśliłem ... ale kombinuję dalej

więc proszę o sugestie i rady, opinie dotyczące tych wszystkich moich myśli

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam pytanko czy tylko te dwa domki są budowane czy może ktoś jeszcze buduje innego zgrabnego np zgrabny I który jest podstawą dla zgrabnego z lukarnami lub obecną nowość z tej pracowni Bryzę który jest troszkę przerobionym zgrabnym ale jest w nim już to czego mi brakowało przejście na strych osobne a nie przez pokój. Co myślicie również o skróceniu schodów na parterze o kilka stopni, zlikwodowaniu wykusza oraz powiększeniu pralni o mniejszą łazinkę i odrazu moja prośba o jakieś zdjęcia z budowy jeśli macie :lol:

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 10 months później...

Witajcie

Planuję zakup projektu zgrabny z lukarnami ale czytam wasze opinie na temat nierzetelnej pracowni i zaczynam mieć wątpliwości ...Czy możecie nieco szerzej opisać problemy z biurem i projektem

Będę zobowiązana

mój e-mail [email protected]

• 1 year później...

Niestety przeglądając internet nie natknąłem się na wiele realizacji tego domu.

Ze względu na ich brak postanowiłem założyć swój dziennik budowy. Jeśli chcesz zobaczyć jak będzie się budował mój dom wg. projektu Zgrabny V odwiedzaj stronę http://zgrabny.fkr.pl . Zapraszam do odwiedzania, utworzenia konta i dyskusji.

Obecnie mam już projekt, robi się mapka do celów projektowych i za tydzień nastąpi początek prac związanych z adaptacją projektu.

W grudniu mam nadzieję uzyskać pozwolenie na budowę, a na wiosnę ruszam z pracami.

• 4 months później...

Witam

byłem u Ciebie na stronce PinioE

zmiany fajne/ odważne :)

zastanowił bym sie nad :

- w największym pokoju na górze jak zlikwidujesz lukarne na koszt okna dachowego, to zimą przy opadach śniegu w pokoju takim bedzie ciemno.

Jak bedą lipne okna to oki, śnieg od ciepłej szyby sie rozpuści i problem z głowy.

Gorzej jak dasz dobre okna, śnieg bedzie przykrywał okno i z ładnego/jasnego pokoju zrobi sie ciemna komórka

- wydaje mi się ze lukarna nad garazem jest b.nisko tzn okno bedzie sie zaczynało na wysokości kolan ( moze to tylko efekt wklejania "no oko" lukarny w dach ) tym bardziej ze ścianka kolankowa w garażu jest dużo nizsza niż w domu

• 1 year później...

Tak, to dziwne kryterium szukania projektu. Z drugiej strony godna polecenia troska o proporcje budynku.

Wady skosów? No to kilka:

- niełatwe do zagospodarowania przestrzenie pod skosami, dużo powierzchni nie do końca wykorzystanej

- najczęściej zbyt wysoko dla maluchów (a dla wszystkich w przypadku podnoszenia ścianek kolankowych) umieszczone okna dachowe. Rozwiązaniem jest stosowanie okien kolankowych,

- częste przegrzewanie poddasza latem

- utrzymujący się śnieg na oknach dachowych

Wysokość ściany kolankowej nie jest kryterium szukania projektu. W powszechnej opinii domy z użytkowymi poddaszami są tańsze w budowie (nie wiem czy tak jest). Poza tym są masowo budowane. "Tak dużo ludzi nie może się mylić..." Czy jednak może?

Byłem w kilku takich domach, gdzie wysokość ściany kolankowej była ca. 80-100cm. Dla mnie to porażka. Stąd moje pytanie o domy w wysokimi ścianami kolankowymi.

u mnie jest okolo 130 scianka kolankowa DUZY minus jest taki ze mam 185cm wzrosu i klamke okna dachowego mam na wysokosci nosa ... przez co NIC przez okna nie widac chyba ze chce sie niebo tylko ogladac .....

No właśnie. ja tez chciałam mieć mozliwie wysoka ściankę kolankową ale jednoczesnie mam kilka okien dachowych i nie chciałam mieć ich krawędzi na wysokosci nosa. U mnie ścianka kolankowa ma ok 102 cm i mam bardzo dobry dostęp do okien dachowych, a nie jestem wysoka.. ścianka miała mieć początkowo ok 110-115 cm ale dalismy więcej ocieplenia w skosy i ścianka zmalała do ok 100cm.

Podwyższenie ścianki o ok 30-50cm można w miare łatwo różnymi sposobami zgubić wizualnie, żeby nie psuć bryły budynku. Ja wydłuzyłam okapy dachu i mam boniowanie na elewacji, które także poprawia wrażenie proporcji budynku.