KROPELKA2 10.01.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 vip42 napisał Mam swoją wizję tego domu (zgrabny z przedsionkiem) i szukam możliwości ich zrealizowania: 1. Powiększyć wiatrołap poprzez: przesunięcie o 30 cm ściany między wiatrołapem a kotłownią oraz wysunięcie ściany zewnętrznej o 20 cm 2. Podwyższyć ścianki kolankowe o 20 cm w domu i garażu 3. Garaż 2 stanowiskowy 4. poszerzyć schody do ok 95-110 cm 5. wc przyłączyć do kotłowni (jako składzik na ekogroszek) 6. wejście do łazienki na parterze zrobić z korytarza 7. usunąć wykusz 8. wstawić okna w kuchni i salonie (na ścianie z wykuszem - u mnie strona południowa) 9. poszerzyć wyjście na taras i lekko ten taras zadaszyć wydłużając dach 10. między kuchnią a solonem zrobić przesuwną ścianę-drzwi 11. Na poddaszu łazienkę w pokoju 12,56 (po lewej stronie schodów) 12. z pokoju 12,76 zrobić garderobę po przesunięciu ściany do komina co stworzy nam korytarz 13. Korytarze na poddaszu poszerzyć do 1,10-1,2 m szerokości (kosztem nowej łazienki i garderoby 14. Nad garażem umieścić: sypialnie, saunę,siłownię i strych 15. zamienić w przedsionku miejscami drzwi z oknem pozwoli to na umiejscowienie szafy na ścianie przy garazu (głębokość 65-70 cm) i przy wpuszczaniu gości nie trzeba będzie mieć otwartych drzwi wewnętrznych uff... to na razie chyba wszystko co wymyśliłem ... ale kombinuję dalej więc proszę o sugestie i rady, opinie dotyczące tych wszystkich moich myśli Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolty1971 23.01.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 mam pytanko czy tylko te dwa domki są budowane czy może ktoś jeszcze buduje innego zgrabnego np zgrabny I który jest podstawą dla zgrabnego z lukarnami lub obecną nowość z tej pracowni Bryzę który jest troszkę przerobionym zgrabnym ale jest w nim już to czego mi brakowało przejście na strych osobne a nie przez pokój. Co myślicie również o skróceniu schodów na parterze o kilka stopni, zlikwodowaniu wykusza oraz powiększeniu pralni o mniejszą łazinkę i odrazu moja prośba o jakieś zdjęcia z budowy jeśli macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vip42 11.02.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 oto mój pomysł na zgrabnego z przedsionkiem:http://forum.budujemydom.pl/index.php?act=attach&type=post&id=918http://forum.budujemydom.pl/index.php?act=attach&type=post&id=921 co o tym myslicie? jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KROPELKA2 09.04.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 czy ktoś buduje ? i chce się pochwalić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.sledzinska 23.02.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Witajcie Planuję zakup projektu zgrabny z lukarnami ale czytam wasze opinie na temat nierzetelnej pracowni i zaczynam mieć wątpliwości ...Czy możecie nieco szerzej opisać problemy z biurem i projektem Będę zobowiązana mój e-mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PinioE 19.10.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Niestety przeglądając internet nie natknąłem się na wiele realizacji tego domu. Ze względu na ich brak postanowiłem założyć swój dziennik budowy. Jeśli chcesz zobaczyć jak będzie się budował mój dom wg. projektu Zgrabny V odwiedzaj stronę http://zgrabny.fkr.pl . Zapraszam do odwiedzania, utworzenia konta i dyskusji.Obecnie mam już projekt, robi się mapka do celów projektowych i za tydzień nastąpi początek prac związanych z adaptacją projektu. W grudniu mam nadzieję uzyskać pozwolenie na budowę, a na wiosnę ruszam z pracami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Men-andre 24.02.2011 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 jesli mozemy prosic o fotki/ wskazowki/ zmiany/bledy bedziemy bardzo wdzieczni:yes: mamy zamiar tez budowac ten domek jednak pewien budowniczy wrzucil nam pare uwag typu bardzo drogi w budowie- czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy lodz 01.03.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Witam byłem u Ciebie na stronce PinioE zmiany fajne/ odważne zastanowił bym sie nad : - w największym pokoju na górze jak zlikwidujesz lukarne na koszt okna dachowego, to zimą przy opadach śniegu w pokoju takim bedzie ciemno. Jak bedą lipne okna to oki, śnieg od ciepłej szyby sie rozpuści i problem z głowy. Gorzej jak dasz dobre okna, śnieg bedzie przykrywał okno i z ładnego/jasnego pokoju zrobi sie ciemna komórka - wydaje mi się ze lukarna nad garazem jest b.nisko tzn okno bedzie sie zaczynało na wysokości kolan ( moze to tylko efekt wklejania "no oko" lukarny w dach ) tym bardziej ze ścianka kolankowa w garażu jest dużo nizsza niż w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 18.11.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Szukam gotowego projektu z wysoką ścianą kolankową min. 16-170cm. Czy może znacie takie projekty gotowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 18.11.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Na przykład Z38, Z137, Z248. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 18.11.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 To Ty szukasz projekt domu pod kątem wysokości ścianki kolankowej? Może lepiej wybrać odpowiedni projekt pod kątem rozkładu i powierzchni pomieszczeń a na etapie adaptacji podnieść mu ścianke kolankową. W większości projektów jest taka mozliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 18.11.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 JK2010 dobrze kombinuje, bo lepiej od razu wybrać projekt z wysoką ścianką kolankową, niż ją później podnosić, bo podnoszenie ścianki kolankowej masakruje bryłę domu i wychodzi potem taki gargamel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 18.11.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Jest tak jak pisze Crazy. Nie chcę podnosić ściany kolankowej, bo zmieni się dach, ewentualne lukarny itp.Trochę jest mało takich projektów. Ciekawe dlaczego? Zastanawiam się , czy tak wysoka ściana kolankowa ma sens. Czy nie lepiej budować dom piętrowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.11.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Jak widać autor wątku zaczyna rozumieć bezsens budowy tych obecnie tak zalecanych użytkowych strychów Jak dla mnie wóz albo przewóz - chcesz mieć więcej kondygnacji niż parter - buduje się piętro, dwa, trzy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 18.11.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Tak, to dziwne kryterium szukania projektu. Z drugiej strony godna polecenia troska o proporcje budynku.Wady skosów? No to kilka:- niełatwe do zagospodarowania przestrzenie pod skosami, dużo powierzchni nie do końca wykorzystanej- najczęściej zbyt wysoko dla maluchów (a dla wszystkich w przypadku podnoszenia ścianek kolankowych) umieszczone okna dachowe. Rozwiązaniem jest stosowanie okien kolankowych,- częste przegrzewanie poddasza latem- utrzymujący się śnieg na oknach dachowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 18.11.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Jak dla mnie wóz albo przewóz - chcesz mieć więcej kondygnacji niż parter - buduje się piętro, dwa, trzy.... ...jeśli pozwala na to mpzp lub wz.... co jest rzadkością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 18.11.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Wysokość ściany kolankowej nie jest kryterium szukania projektu. W powszechnej opinii domy z użytkowymi poddaszami są tańsze w budowie (nie wiem czy tak jest). Poza tym są masowo budowane. "Tak dużo ludzi nie może się mylić..." Czy jednak może?Byłem w kilku takich domach, gdzie wysokość ściany kolankowej była ca. 80-100cm. Dla mnie to porażka. Stąd moje pytanie o domy w wysokimi ścianami kolankowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spawos 18.11.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 u mnie jest okolo 130 scianka kolankowa DUZY minus jest taki ze mam 185cm wzrosu i klamke okna dachowego mam na wysokosci nosa ... przez co NIC przez okna nie widac chyba ze chce sie niebo tylko ogladac ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 18.11.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Tak, to podstawowy błąd - już pisałem. Wyobraź sobie teraz małego brzdąca. Całe swoje dziecięce życie w pokoju z dziurą w dachu. Pewnie Ty byś tak nie chciał... Jeśli się da, wprowadzać okna kolankowe czy na ścianach szczytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 19.11.2012 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 u mnie jest okolo 130 scianka kolankowa DUZY minus jest taki ze mam 185cm wzrosu i klamke okna dachowego mam na wysokosci nosa ... przez co NIC przez okna nie widac chyba ze chce sie niebo tylko ogladac ..... No właśnie. ja tez chciałam mieć mozliwie wysoka ściankę kolankową ale jednoczesnie mam kilka okien dachowych i nie chciałam mieć ich krawędzi na wysokosci nosa. U mnie ścianka kolankowa ma ok 102 cm i mam bardzo dobry dostęp do okien dachowych, a nie jestem wysoka.. ścianka miała mieć początkowo ok 110-115 cm ale dalismy więcej ocieplenia w skosy i ścianka zmalała do ok 100cm. Podwyższenie ścianki o ok 30-50cm można w miare łatwo różnymi sposobami zgubić wizualnie, żeby nie psuć bryły budynku. Ja wydłuzyłam okapy dachu i mam boniowanie na elewacji, które także poprawia wrażenie proporcji budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts