Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam inne pytanie. W projekcie, który kupiłem (dach dwuspadowy) ściana kolankowa ma 86 cm. Do tego dochodzi m.im. murłata. W takim razie na jakiej wysokości od podłogi będzie zaczynał się skos po zabudowie i ociepleniu?

Za dużo zmiennych, żeby odpowiedzieć na to pytanie. Nie wiadomo, jaka grubość ocieplenia połaci (ile między krokwie, ile poniżej), jaka grubość murłaty, ile cm dojdzie od poziomu stropu do poziomu wykończonej podłogi. No ale przecież wcale nie trzeba tego liczyć, bo w projekcie na przekrojach budynku powinieneś albo odczytać wpisaną wysokość właśnie na gotowo, czyli od podłogi do rozpoczęcia skosu, a jak nie ma, to po prostu wziąć linijkę i zmierzyć. Wynik pomiaru pomnożyć przez liczbę, którą podaje skala (najczęściej 1:50, więc razy 50) i będzie wiadomo.

• 4 weeks później...

Witam.

Szukam szukam i nic..Mam kilka projektów na oku , ale nie mogę się dokładnie zdecydować. Może Wy mi doradzicie.

Szukam projektu domu parterowego: 3pokoje,dach dwuspadowy i myślę o kotle na paliwo stałe. Chciałabym też salon od frontu, bo to będzie strona zachodnia, więc myślę, że tak będzie najlepiej..

Pokażę Wam mój plan domu:

Ostatnio zauważyłam projekt Hebana

http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-heban.php#dodatki_do_projektu_opis

Kotłownia w dobrym miejscu, salon od frontu. Trochę bym zmieniła wiatrołap i tą szafę w korytarzu, ale już jest coś. Niestety nie mogę nikogo znaleźc , kto by taki dom wybudował, więc jest troszkę trudniej.

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-63-Swit,75,lustro.html#rzuty

Projekt Świt lustro- kotłownia do zmiany a poza tym nawet mi się podoba.

No i co Wy sądziecie na ten temat? Jakie są Wasze odczucia. Możecie pomóc.

dom plan.jpg

aagaaz zwróć uwagę, że w powyższych projektach praktycznie nie ma pomieszczeń gospodarczych - pomyśl gdzie schowasz taczkę, kosiarkę, grabie, łopaty, rowery, narty, opony, grilla, węża ogrodowego... naprawdę masa tych rzeczy się robi, człowiek mieszkający w bloku nie zdaje sobie z tego sprawy, dopóki nie przekona się na własnej skórze. Radzę naprawdę dobrze to przemyśleć.

Pozdrawiam

Może garaż wolno stojący? A jeśli nie ma miejsca, to szopka w ogródku :) - ja tak zrobię, bo nie zmieszczę nic innego (u mnie będzie wielkości sławojki :D) A rowery, opony itd trzymamy w garażu zupełnie gdzie indziej - raz kiedyś można po to pojechać...

Ja tylko mówię, żeby to przemyśleć dobrze - te projekty, które powyżej pokazaliście to praktycznie parterowe mieszkania, a nie domy - jeśli jedyne pomieszczenie gospodarcze to kotłownia, w której w dodatku będzie trzymane paliwo stałe, to chyba za dobrze nie jest. Oczywiście, garaż wolnostojący jest jakimś rozwiązaniem. Nie wiem czy najwygodniejszym - kwestia gustu. Ale trzeba koniecznie przed wyborem projektu takie pytanie sobie zadać. Aagaaz ja bym jeszcze poszukała czegoś... a może indywidualny?

Pozdrawiam

agagrusz dzięki bardzo za takie informacje. Ja mieszkam teraz w starym domu i wiem jak to jest, zeby wszystko pochować. Nowy dom na powstać na tej samej działce co teraz mieszkam , więc mam już garaż i szopki, więc takie pomieszczenia w domu nie są mi bardzo potrzebne.

bury_kocur też mamy garaż , ale obok domu, więc takie różne łopaty, grabie , rowery mamy pod ręką :)

Mi najbardziej przypadł do gustu Heban. Nic lepszego na razie nie znalazłam.