clipo 01.03.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam! Wykopalem studnie przy domu jednorodzinnym na glebokosc 10m. i mam dosc niepokojace parametry wody: Mętność - 8,5 NTU Barwa - 15 mg/dm3 pH - 7,1 Twardość ogólna - 269 mgCaCO3/dm3 Żelazo - 3,03 mg/dm3 Mangan - 0,5 mg/dm3 Amoniak -0,114 mgNH4/dm3 Azotyny - 0,008 mgNO2/dm3 Azotany - 1,38 mg NO3/dm3 Przewodność - 613 uS/cm Do tego wszystkiego nie moge wstawic zbiornika hydroforowego z powodu braku miejsca i posiadam tylko specjalna pompe zasilajaca bez zbiornika (nie zatapialna). Prosze o pomoc w doborze odpowiednich urzadzen i rozwiazan do stacji uzdatniajacej wode. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.03.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Jezeli chodzi o te parametry to: Mętność dopuszcz. 5 NTUZelazo przekroczone - 2 klasa czystości dopuszcza max. 1,5mg/dm.sześc.Mangan od biedy w normie (2 kl.- 0,3: 3kl -0,8 mg/litr), pozostałe parametry OK. Niedawno był temat pt. "śmierdzaca ciepla woda", dobrze jest pomyśleć oinstalacji do usuwania tego żelaza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clipo 01.03.2007 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Jezeli chodzi o te parametry to: Mętność dopuszcz. 5 NTU Zelazo przekroczone - 2 klasa czystości dopuszcza max. 1,5mg/dm.sześc. Mangan od biedy w normie (2 kl.- 0,3: 3kl -0,8 mg/litr), pozostałe parametry OK. Niedawno był temat pt. "śmierdzaca ciepla woda", dobrze jest pomyśleć o instalacji do usuwania tego żelaza. Przewertowalem juz troche postow i troszeczke zorientowalem sie w temacie. Nurtuje mnie teraz pytania bardziej natury technicznej. Przed odzelaziaczem powinien byc zbiornik gdzie woda ma kontakt z powietrzem, ale u mnie nie ma takiej mozliwosci postawienia zbiornika hydroforowego. Czy sa jakies inne rozwiazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.03.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Nie znam takich sposobów, jak nie ma miejsca. NIe znam Twoich przewidywanychilości zużycia, ani mozliwości np. dobudowy pomieszczenia itd. Moze ktoś wiejak to rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 01.03.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 A nie możesz wsadzić zbiornika do studni? Przecież ma 10 m głębokości . A skoro ją wykopałeś to masz tam kręgi w które można wsadzić zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clipo 03.03.2007 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Problem w tym, ze mam bardzo wysoka wode gruntowa i to rozwiazanie tez odpada. Ale w pomieszczeniu mam miejsce na odzelaziacz. Tylko problem polega na tym ze nie napowietrze wstepnie tej wody przez hydrofor. Czy sa inne metody napowietrzania wody i wytracania zelaza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 03.03.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Jakby nie bylo problemu z mrozem, to móglbyś postawić kolo studni zbiorniktypu otwartego, moze zakopany w ziemi, bezciśnieniowy i tam około doby po napowietrzeniu przetłoczyć potem wodę do odżelaziacza, ale nie wiem, czy taki pomysl "pod chmurką" Ci odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 27.03.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Oczywiscie , ze są inne sposoby.Podaj mi miejsce skąd jestes a wskażę Ci potencjalne miejsce gdzie rozwiążą Ci problem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 28.03.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 zawartośc amoniaku i azotanów świadczy o przenikaniu wód gruntowych , w tym rolniczych z pól do złoża.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 28.03.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Sp5es, czy wg. Ciebie te podane wartości stężeniaamoniaku i azotanów mieszczą sie w normie, czy ją przekraczają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 28.03.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 amoniak w wodach niechlorowanych (np. własna studnia może być do 1,5 mg /litr ) zas azotany do 50 wg aktualnej normy ........więc spij spokojnie..to sa naprawde bezpieczne poziomy.......znacznie gorsza jest Twoja sytuacja z żelazem i manganemżelazo do 0,2 mg zaś mangan do 0,05 mg/litrto bedzie okrutnie przeszkadzało........konieczne jest niestety odżelazianie tej wody.....przy okazji takie urzadzenie równiez obniża poziom manganu i koryguje barwę oraz metnośc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 29.03.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Normy jakości wody: http://www.torstech.pl/index.php?show=normy/normy_woda_pitna.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts