kacper69 01.03.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witamsprzedaję własnie mieszkanie ( wł. hipoteczna) , którego włascicielem jestem od 6 lat , całą kwote przeznaczam na zakup nowego domu od developera.Jakie mnie czekają koszty podatkowe od sprzedaży mojego mieszkania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 01.03.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Po 1 stycznia 2007 podatek od czynności cywilnoprawnych płaci kupujący. Jeszcze w ubiegłym roku podatek ten obciążał obie strony, ale zwyczajowo płacił go również kupujący (to była kwestia do dogadania). Taksę notarialną oraz opłaty w księgach wieczystych też zwyczajowo płaci kupujący, ale nie wynika to z żadnych przepisów - strony zazwyczaj tak się umawiają. Tak więc - moim zdaniem - opłat nie będzie żadnych, bo skorzystasz z tzw. praw nabytych, czyli z przepisów obowiązujących w momencie kupna mieszkania. Ważne: upewnij się, że od końca roku, w którym kupiłeś mieszkanie minęło 5 lat lub (jeżeli nie) złóż oświadczenie, że przeznaczysz uzyskane pieniądze na cele mieszkaniowe (w ciągu 14 dni od daty sprzedaży). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts