farida 01.03.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Niekiedy to nazywa sie kuchnia,czasem piecem,ale mam na mysli takie wiejskie cos,w czym pali sie wszystkim,na czym sie gotuje i w czym pieklo sie kiedys chleb.Bede miala taka kuchnie i ostatnio przyszla mi mysl,czy nie mozna by dodatkowo wykorzystac tego do podgrzewania calego domu cieplym powietrzem?No bo o mozliwosci zainstalowania podkowy to wiem,ze mozna.Wogle do czego jeszcze moze sie przydac to ciepelko?Macie jakies patenty?Najlepiej,zeby bylo to samowystarczalne i dzialalo kiedy braknie pradu. Mysle,ze bylo by to dodatkowe zrodlo ciepla,ale kto wie ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.03.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Chyba jednak podkowa, z powietrzem może być trudno i straci wygląd.Czy już jest jakiś ustalony projekt tego pieca, czy majster zgodzi sie na wszelkie zmiany ? Napisz coś bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1642396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 01.03.2007 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 hes,nie ma jeszcze nic oprocz komina i scian.Nie ma majstra ani projektu.Jest mysl .Komin jest prawie w centralnym miejscu,domek parterowy z urzytkowym poddaszem.Glownym zrodlem ciepla mial byc kominek z plaszczykiem + podlogowka.Z pieca ma isc jakos podkowa wspierajaca ew.inne zrodlo ciepla(solary,pompa ciepla?) gdyby ten kominek nie wypalil.No nie wiem co jeszcze przyda Ci sie wiedziec? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1642452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.03.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 No to coś juz wiemy, wszystko jest ważne. Mam pewien projekt,trochę cierpliwości, narysuję i wkleję, jeszcze dzisiaj, nie jestemtylko pewien, czy o to Ci chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1642469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 01.03.2007 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Dzieki za zainteresowanie.Wiesz,ja nie jestem zwolennikiem DGP(tak to sie nazywa) i dlatego nie interesowalam sie tymi systemani a Forum sie tak rozbudowalo,ze coraz trudniej cos konkretnego znalesc.Wstepnie pytalam okolicznych,ale nikt sie nie spotkal z takim rozwiazaniem.Czyzbym znowu wymyslila cos glupiego? W kazdym razie cierpliwie czekam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1642493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 01.03.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Jeżeli to coś, co niekiedy nazywa się kuchnią, czasem piecem, piecze chleb i ktoś ci to robi, to powinien to być dobry majster. Dziwi mnie, że jego nie pytasz o zdanie. A może to jakaś złota rączka, co to nawet rakietę da radę postawić na podwórku, tylko trzeba mu zdjęcie pokazać, jak takie coś wygląda? Zobacz pod ten adres: http://salonsob.webd.pl/pg1.html Moim zdaniem tradycyjna kaflowa kuchnia wiejska jest kompletnym systemem cieplnym i wymaga tylko, by nie zamykać jej w pokoju nazwanym kuchnią, bo zawsze była centralnym elementem dużej izby, którą mieszczuchy nazywają pokojem dziennym, a z wielkomiejska salonem. W sypialni to się wskakiwało pod pierzynę z osobą ukochaną i nie trzeba było chuchać z pod pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1642507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.03.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 To rzeczywiście może być trudne, robota na podstawie prostegorysunku. Zaczynam mieć wątpliwości, bo w tym moim projekcienie ma miejsca na chleb i DPG, chyba że ktoś zechce rozwinąćten plan. Osobiście sądzę, że rasowy majster obrazi się na ten projekt.Krótkie objaśnienia: pali sie bez rusztu i popielnika, najlepiej drewnemsposobem już kiedyś opisanym : drewno spala się stopniowodo tyłu, dokłada się paliwa, przesuwając przy tym całość do przodu,jeżeli przodem nazwiemy kierunek do wylotu spalin. Drzwiczki ze sporymwlotem powietrza, z regulacją. Pod drzwiczkami rodzaj blaszanej pólkina resztki popiołu. Zaraz za wylotem spalin wymiennik (nagrzewnica)z rurami -- na rysunku widzimy jej przekrój. Można ją wykorzystać do grzania wody nawet latem (ciepła woda użytkowa) lub jako napęd CO. Potem spaliny trafiają pod pierwsze fajerki. Duży garnek możemy postawić na zamocowanych żelaznych prętach, mniejszy na podstawce z kawałka cegły szamotowej. Nie mam pomysłu na wykorzystanie pustych komór oprócz może suszenia np. drewna, chyba żeby uprzeć się na to DPG i dmuchać tam powietrze. Komorę przy wlocie pieca można także zaprojektować jako poziomą nad drzwiczkami. Mogę wyjaśnic jakieś niejasności. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1642629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 01.03.2007 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Jeżeli to coś, co niekiedy nazywa się kuchnią, czasem piecem, piecze chleb i ktoś ci to robi, to powinien to być dobry majster. Dziwi mnie, że jego nie pytasz o zdanie. A może to jakaś złota rączka, co to nawet rakietę da radę postawić na podwórku, tylko trzeba mu zdjęcie pokazać, jak takie coś wygląda? ... No wlasnie pisalam,ze wstepnie pytalam i nie wiedza.Jak ma wygladac kuchnia to wiedza(foty nie konieczne,choc kuchnie na tej stronce ladne i mozna podpatrzec,ale to tylko oprawka i nie istotne w tym momencie). Chodzi mi o to,jak do kuchni wiejskiej ,nie pieca kaflowego z izby domontowac to nieszczesne DPG? Wiem,ze piec kaflowy to sam w sobie jest kompletnym systemem grzewczym itd,tylko nie na "taka skale".Pozatym,na marginesie,to na salonach czyli wlasnie w IZBIE byly piece kaflowe a w kuchniach byly "kuchnie" i to tu,w kuchni toczylo sie cale zycie domowe i towarzyskie.W izbie sie spalo, albo korzystalo z niej jako np.jadalni od wielkiego dzwonu.Przynajmniej tak bylo u nas u chlopstwa.A na dworach to pewnie inaczej,ale ja buduje sobie dom a nie dwor . hes no zalozmy,zeby sie uprzec na dpg.To znaczy,ze wymyslilam cos tak trudnego ?Kurka,takie tam "kobyly"rozpracowujecie a z wiejska kuchenka i jakimis rurami co rozprowadza troche ciepla po domu nie mozna sobie poradzic . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1642765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.03.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Szkic koncepcyjny wybitnie odkrywczy. Zamiast pytać idz do zduna. Dobrze pobudowane przez zduna kuchnie kaflowe mają żywotność ponad 20 lat a często są "przekładane" wielokrotnie . Idea kuchni z dodatkowa powierzchnią grzewczą jest do wykonania na wiele sposobów . Dodatkowa powierzchnia wymiany ciepła " tył kuchni w drugim pomieszczeniu" stosowana była w donach zamożnego chłopstwa z wielkim powodzeniem . Kuchnie z kociołkiem wodnym były często pierwszymi "piecami" centralnego ogrzewania , takie kuchnie budował mój tata w latach 60 -tych i co ciekawe wiele z nich funkcjonuje do dziś [ problemem jest tyko konieczność wymiany kociołka wykonywanego najczęściej ze zwykłej stali] . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1642807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.03.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 FaridoJa mogę tylko odpowiadać za piec jako żródło tego DPG. NIe wiem, czjesteś i za wymiennikiem i za DPG jednocześnie, czy tylko za DPG.Jeżeli tylko DPG, czego nie polecam, to w miejsce wymiennika możnawstawić "wymiennik" w postaci poziomych tym razem kanałów z cegłyszamotowej i z obydwu stron pieca dołączyć wlot i wylot powietrzaprzedmuchiwanego raczej wentylatorem. W przypadku pozostawieniawymiennika, tego na rysunku, cieplo spalin mozna wykorzystać, zabudowującpodobnie tę pustą komorę i tam skierować spaliny do wylotu. Trzeba w tymwypadku zrezygnować z tego drugiego mniejszego miejsca z fajerkami. Proszę tylkonie żądać ode mnie jakiś dokladnych rozwiązań, to powinno już być sprawąwspomnianego majstra, najlepiej z otwartą głową. Darku B, reagujesz jak typowy fachowiec. Nikomu nie narzucam koniecznościstosowania moich pomysłów. Być może projekt nie jest do końca dopracowany.OK, jeżeli to jest od początku do końca jakąś totalną bzdurą dla 99 %fachmanów, to nadzieja tylko w tym jednym procencie szukającychczegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1642824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 01.03.2007 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 ... Zamiast pytać idz do zduna. ... takie kuchnie budował mój tata w latach 60 -tych i co ciekawe wiele z nich funkcjonuje do dziś [ problemem jest tyko konieczność wymiany kociołka wykonywanego najczęściej ze zwykłej stali] . Toz pisze Wam,ze pytalam i nie wiedza.Przynajmniej ci ktorych pytalam.wiedza jak ZBUDOWAC sama kuchnie,ale jak polaczyc ja zDGP to nikt nie robil. Znam duzo starsze swietnie dzialajace kuchnie i znam ich zalety.Znam tez wiele osob,ktore z duchem czasu idac rozebraly takie budowle i nie moga tego odrzalowac. Moze zapytam tak: a moze mozna taka gotowa rzecz (jak to sie nazywa? ) wmatowac w kuchnie tak jak matuje sie w kominek?Czy ta roznica w budowie kominka i pieca (kuchni) jest tak istotna w tym wypadku?Bo moze niektorzy mnie nie rozumieja,nie chce grzac sasiedniego pomieszczenia promieniowaniem ciepla sciany.Chce zeby cieple powietrze poplynelo na poddasze,do pomieszczen nie tylko bezposrednio nad kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1642888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.03.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Jak Ci już tak bardzo zależy na tym DPG, to włóż do pieca dwa takiewymienniki, do jednego nalej wody, przez drugi dmuchaj powietrzem.Farido, nie masz, tak jak sie przyznajesz przygotowania do tych spraw,a żadasz dokladnych rozwiązań. Nikt na forum nie jest Ci w stanie na odległoścwszystkiego objaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1642922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.03.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 jak znajdę fotki to pokażę może coś ciekawego( mam taką kuchnię, z tyloma szybrami, że sam nie wiem do czego są, o co poproszę aby wyjaśnić) co do szkicu hesa może w tej pustce (niekoniecznie obok, może być oobk/wyżej) obmurowane w piecu (szamotem) pudło stalowe (albo sama przestrzeń), najlepiej szczelne, z podejściem od dołu rurą z pomieszczenia/z zewnątrz, górą wyjście do systemu dgp pudło zostanie ogrzane szamotem, ciepłe powietrze w pudle ruszy do góry i po sprawie jeżeli dobrze naświetliłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1642923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 01.03.2007 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Farido, nie masz, tak jak sie przyznajesz przygotowania do tych spraw, a żadasz dokladnych rozwiązań. Nikt na forum nie jest Ci w stanie na odległośc wszystkiego objaśnić. Moze zeczywiscie za duzo oczekuje. I nie zadam( ) tylko p r o s z e o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1642967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.03.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Farido, ja juz grzecznie wycofuję się do kąta. robię miejsce innym.Z facetami jeszcze sobie jakoś radzę, z dziewczynami juz gorzej.Coś Ci tam przedstawiłem, za dużo szykuje sie spraw naprawdę trudnych,nie mam tyle sił, jak widzę, żeby Ci wszystko wytłumaczyć. Zróbmy możetylko jedną próbę: powiedz szczerze- naprawdę myślisz, że jak już Ciprzedstawimy naprawde coś dobrego, to ktoś będzie potrafił i chcial todobrze wykonać ? Coraz mniej w to wierzę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1642999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 01.03.2007 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 hes,oki.Nie sadzilam,ze to takie trudne.Rozumie,ze nie mozna sie "rozerwac,i kazdy dysponuje czasem przewaznie odraniczonym.Ludziska maja tu,na forum,rozne pomysly,jedni rady szukaja inni daja.Dlaczego mialabym nie wierzyc w realnosc wykonania czegos dobrego?Myslisz,ze zawracalabym glowe komus takimi pytaniami dla sportu?Wierze.W kazdym razie dzieki za rady ,bede do nich wracac,bo jeszcze mam promyk nadziei na sensowne rozwiazanie dla mojego pomyslu.I ja pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1643065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 01.03.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 hes-nie pękaj. My Tobie kibicujemy! To co uprawia farida jest powszechnie znane i rozpoznane: początkowo podnieść wysoko poprzeczkę i sprawdzić gościa! Potem zwykle następuje odpuszczenie wymagań i realne patrzenie na rzeczywistość albo...kompletna zmiana obiektu (bądź przedmiotu) zainteresowania pzdr. -romwis Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1643124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 01.03.2007 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Zobacz pod ten adres: http://salonsob.webd.pl/pg1.html Dzięki za tego linka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1643217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2007 01:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Moze zapytam tak: a moze mozna taka gotowa rzecz (jak to sie nazywa? ) wmatowac w kuchnie tak jak matuje sie w kominek?Czy ta roznica w budowie kominka i pieca (kuchni) jest tak istotna w tym wypadku?Bo moze niektorzy mnie nie rozumieja,nie chce grzac sasiedniego pomieszczenia promieniowaniem ciepla sciany.Chce zeby cieple powietrze poplynelo na poddasze,do pomieszczen nie tylko bezposrednio nad kuchnia. Farida nie wiem jaka będzie wydajnośc takiego DGP ale ja zrobiłby to tak pomiedzy kuchnia a kominem rura metalowa która płyna spaliny do komina (w miare długa aby jak najwiecej ciepła wyłapac) na niej nałożona druga ( zwana inaczej obudową) o wiekszym przekroju (ona wyłopuje ciepło z dymowej) przy wlocie obudowy - turbinka (wentylator) który będzie wymuszał ruch gorącego powietrza wylot na poddaszu reszta to juz pole do popisu zduna czy innego majstra aby to ładnie obudowac Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1643240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 02.03.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 No cóż. Gdybyś droga Farido nie była taka w gorącej wodzie kąpana, to zauważyłabyś w podanym adresie nie tylko obrazki, choć te najszybciej przemawiają do wyobraźni, ale też duuużo rzetelnej informacji. Z tego co widzę i tak będziesz musiała się zdać na kogoś, kto spełni twoje marzenie. Pod tym adresem, jak sądzę znajdziesz mądrą radę bez szumów, w których trudno odróżnić co jest ci potrzebne. Wystarczy u nich zapytać, zadzwonić..Moja uwaga, o ilości uzyskanego ciepła decyduje jego źródło. Może ci być nieco za gorąco przy gotowaniu wspomnianej zupy. Cieszę się Sloneczko, że mogłem być pomocny. Mądrej głowie, dość dwie słowie, jak to mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/73381-dodatkowe-zajecie-dla-quotchlebowegoquotwiejskiego-pie/#findComment-1643354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.