seblo 01.03.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Napiszcie proszę, czy w garażau (w bryle budynku) dać (tak jak na pozostałej powierzchni podłóg na gruncie w moim domu) 10 cm, czy jest to za dużo i 5cm wystarczy (ściany garażu sąsiadujące z pomieszczeniami ogrzewanymi zostaną docieplone 5 cm styropianu)? Dodam, że ściany fundamentowe zostały przed zasypaniem docieplone od zewnątrz 5cm styropianu. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 01.03.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Też jestem ciekawa opinii, mnie poradzono, żeby dać 3 cm styroduru, bo jest twardszy. Dowiedziałam się o cenę - niestety styrodur jest 5 razy droższy niz styropian, na garaż 40m2 kosztowałby ok. 1000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 01.03.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 U nas w projekcie garażu nie ma styropianu. Mamy (od dołu): piasek 15 cm, beton 10 cm, papa na lepiku, jastrych cem. 4 cm i wykończenie 10 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.03.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 jak garaż odizolowany od chałupy to ładowanie w posadzkę styro mija się z celem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 01.03.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 ja mam u siebie w projekcie 10 cm keramzytu, ale myślę dać 10 cm styropianu FS 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 01.03.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Czyli jeśli dam 3 cm styropianu FS20 i 5cm wylewki - to pod ciężarem samochodów nic nie popęka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 01.03.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Ponieważ mamy nad garażem sypialnię, to garaż ociepliliśmy w zewnąrz tak jak cały budynek 16 cm, na podłogę daliśmy 5 cm, brama osieplona 4 cm, a sufit w garażu dodatkowo 10 cm. Niestety przeprowadzamy się dopiero w lipcu więc nie potrafie Ci napisać jak to się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 01.03.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 w garażu dałem 15cm. styropianu pod wylewkę. jest już 2 lata . Użytkuję garaz i wszystko OK. Uwaga trzeba dac zbrojenie ( kratka z drutu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 01.03.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 agamon napisał:w garażu dałem 15cm. styropianu pod wylewkę. jest już 2 lata . Użytkuję garaz i wszystko OK. Uwaga trzeba dac zbrojenie ( kratka z drutu). a jaką masz grubość wylewki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 01.03.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Jak bedziesz ogrzewał to daj a jak nie to nie dawaj Ziemia też grzeje i w moim garazu nigdny nie było poniżej zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 01.03.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 ja wsypałem w garaż cały gruz jaki się walał po placu budowy i na to dałem wylewkę, zero styropianu w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 01.03.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Czyli jeśli dam 3 cm styropianu FS20 i 5cm wylewki - to pod ciężarem samochodów nic nie popęka? optymalna grubośc jastrychu w gaRażu to 7-8 cm w zależności od grybości styropianu pod nim JZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 01.03.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 A jeśi bez styropiau to wystarczy 6 czy więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.03.2007 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 WitamJest już taki wątek tu gdzieś blisko. Podłoga garażu może pełnić rolę GWC. Pod ziemią jest temperatura "studzienna" ok. 8stC. Jeżeli garaż jest spory i nie damy styropianu, to nie odcinamy się od tego ciepełka i mamy zawsze powyżej zeraC. Wtedy trzeba izolować ścianę garażową od strony domu (gdzie utrzymujemy jakieś +20stC). Jeżeli chcemy dać ten styropian, to trzeba przewidzieć bodaj symboliczne ogrzewanie aby zapewnić w nim dodatnie temperatury. Ale można sobie go grzać nawet i do 20stC, jak potraktujemy go tak, jak resztę domu.Wybór należy do inwestora, Jak zresztą zawsze.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 02.03.2007 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Na priva Janzar napisł: w Twoim przypadku 5 cm styropianu i 8 cm jastrychu ze spadkiem 1% od ściany w kierunku bramy garażowej ,wcześniej izolacja z papy termozdrzewalnej i folia pod i na styropianie Myślę, że to wyczerpuje zadany temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 02.03.2007 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 grubość wylewki 7-8cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.03.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Witam Jest już taki wątek tu gdzieś blisko. Podłoga garażu może pełnić rolę GWC. Pod ziemią jest temperatura "studzienna" ok. 8stC. Jeżeli garaż jest spory i nie damy styropianu, to nie odcinamy się od tego ciepełka i mamy zawsze powyżej zeraC. Wtedy trzeba izolować ścianę garażową od strony domu (gdzie utrzymujemy jakieś +20stC). Jeżeli chcemy dać ten styropian, to trzeba przewidzieć bodaj symboliczne ogrzewanie aby zapewnić w nim dodatnie temperatury. Ale można sobie go grzać nawet i do 20stC, jak potraktujemy go tak, jak resztę domu. Wybór należy do inwestora, Jak zresztą zawsze. Pozdrawiam Adam M. Przychylam się do zdania Adama. Ten wątek, o którym Adam wspomina jest tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 30.05.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Witam Prosba o opinie o zaprojektowanej podlodze w garazu. Nieocieplony raczej - oddzielony od reszty domu. 20 cm podsypka piaskowa zageszczona 15 cm wylewka betonowapapa4 cm polistyren ekstudowany termo W15 cm szlichta cementowa zbrojona jesli zrezygnuje z ocieplenia podlogi to jaki powinien byc przekroj podlogi ? Garaz ma 6,30 m x 7 m PozdrawiamZonzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.05.2007 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Witam Prosba o opinie o zaprojektowanej podlodze w garazu. Nieocieplony raczej - oddzielony od reszty domu. 20 cm podsypka piaskowa zageszczona 15 cm wylewka betonowa papa 4 cm polistyren ekstudowany termo W 15 cm szlichta cementowa zbrojona jesli zrezygnuje z ocieplenia podlogi to jaki powinien byc przekroj podlogi ? Garaz ma 6,30 m x 7 m Pozdrawiam Zonzi To o czym pisaliśmy powyżej dotyczy garaży nieogrzewanych, ale z ocieplonymi ścianami (także fundamentowymi) i stropem lub dachem. W takim garażu nie ma sensu izolować posadzki, gdyż będzie ona stanowiła naturalny grzejnik. Co do grubości warstw, to zależy jaki model czołgu chcesz tam parkować . Jeżeli będzie to jedynie pojazd klasy Hammer , to powinno wystarczyć: - 34 cm podsypka piaskowa zageszczona - 10 cm wylewka betonowa - papa - 10 cm szlichta cementowa zbrojona, jeżeli chcesz zachować ten sam poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 31.05.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Czy w garażu na samochód osobowy wystarczy styropian klasy EPS100 (FS20)? Ma go być 5cm. Wylewka będzie zbrojona grubości jakieś 7cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts