patryciusz 01.03.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam wszystkich forumowiczów....potrzebuje pomocy...Mam spawarkę asgatec 230sg.Wczoraj podczas pracy padł mi wentylator w związku czym spawarka dość często się wyłącza...Jaki wentylator mogę zamontowac aby spełnił swoje zadanie??Dodam że dokupienie oryginalnego wiąże sie z wyjazdem na Węgry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 01.03.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Chyba trzeba wyjać stary żeby sprawdzić czy tosilnik bezszczotkowy czy komutatorowy, jakiej wielkości itp. Z tym wentylatorem w ręce szukać czegoś podobnego co się zmieści, da się zasilić i wcisnać witrak) Chba że ktos z góry wie co montuje firma asgatec i nawet ma rysunki takiego silnika z wiatrakiem. A może to jakiśtermik w silniku, moze szczotka się skończyła, może sprężyna zawiesiła. Bez wyciągania nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patryciusz 01.03.2007 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 wyciągnąlem ten wentylator,rozebrałem i okazało się że przepaliło się uzwojenie......Myślałem może żeby zastąpic go takim zwykłym jaki montuje się w wyciągach kominowych.Sprawdzałem i podstawowe parametry się zgadzają tzn:napięcie 230/50hz, pobór prądu:0,14A itd.. Co wy na to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 01.03.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 przewin silnik i po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 01.03.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Jak na moje doświadczenie z urządzeniami to można włożyć. Gorzej niż bez to już nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patryciusz 01.03.2007 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 wątpie żeby ktokolwiek chciał się bawić z przewijaniem takiego silniczka a jeśli jjuż to ile to by kosztowało?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 01.03.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 230V i 0,14A to będzie kupa zwoji cieniutkiego drutu (coś koło 0,2mm)Beznadziejna robota. Szukaj czegoś do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 01.03.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Ten wentylator ma tylko schłodzić trafo coby wyłącznik termiczny nie musiał tego robić poprzez odłączenie. Raczej w sprzęcie za ok. 400zł nie spodziewałbym się analizatora działania/obrotów wentylatora. Jeżeli inny pasuje gabarytami to w większości przypadków będzie OK. Chyba że ten oryginalny jest jakiś super wydajny. Wtedy z tym nowym/innym spawarka może się czasem wyłączyć poprzez bezpiecznik termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 01.03.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Za przewinięcie silnika od hydroforu 3,5kw zapłaciłem 100 zł.Jezeli to jakiś mały wiatraczek to zobacz na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 01.03.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Możesz tam zamontować każdy wentylator o podobnej mocy i wymiarach. Moja spawarka (jakaś włoska na amerykańskiej licencji oryginalnie nie posiadała żadnego wentylatora więc mi się czasem wyłączała przez termik, wyciąłem więc otwór w tylnej ściance i zamontowałem wentylator kupiony w sklepie tak na oko... 10 - 12 W, więcej nie ma. Dobrze się sprawuje. Tobie też wystarczy np. taki 15W za 20 zł. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=167313469 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 01.03.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Możesz tam zamontować każdy wentylator o podobnej mocy i wymiarach. Moja spawarka (jakaś włoska na amerykańskiej licencji oryginalnie nie posiadała żadnego wentylatora więc mi się czasem wyłączała przez termik, wyciąłem więc otwór w tylnej ściance i zamontowałem wentylator kupiony w sklepie tak na oko... 10 - 12 W, więcej nie ma. Dobrze się sprawuje. Tobie też wystarczy np. taki 15W za 20 zł. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=167313469 Też fakt. Jak nie pasuje dokładnie to nawet na zewnątrz przy kratce go można przykręcić. Zawsze powietrze przeciągnie w koło trafo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 01.03.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Też fakt. Jak nie pasuje dokładnie to nawet na zewnątrz przy kratce go można przykręcić. Zawsze powietrze przeciągnie w koło trafo A pewnie że i tak można, wszystko zależeć będzie od tego ile Kolega będzie miał zapału (i czasu ) na reanimację sprzętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patryciusz 01.03.2007 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 wielkie dzięki za pomoc.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts