Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylator w spawarce

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów....potrzebuje pomocy...Mam spawarkę asgatec 230sg.Wczoraj podczas pracy padł mi wentylator w związku czym spawarka dość często się wyłącza...Jaki wentylator mogę zamontowac aby spełnił swoje zadanie??Dodam że dokupienie oryginalnego wiąże sie z wyjazdem na Węgry :D :D :D

Chyba trzeba wyjać stary żeby sprawdzić czy tosilnik bezszczotkowy czy komutatorowy, jakiej wielkości itp.

Z tym wentylatorem w ręce szukać czegoś podobnego co się zmieści, da się zasilić i wcisnać witrak)

Chba że ktos z góry wie co montuje firma asgatec i nawet ma rysunki takiego silnika z wiatrakiem.

A może to jakiśtermik w silniku, moze szczotka się skończyła, może sprężyna zawiesiła.

Bez wyciągania nie da rady 8)

wyciągnąlem ten wentylator,rozebrałem i okazało się że przepaliło się uzwojenie......Myślałem może żeby zastąpic go takim zwykłym jaki montuje się w wyciągach kominowych.Sprawdzałem i podstawowe parametry się zgadzają tzn:napięcie 230/50hz, pobór prądu:0,14A itd.. Co wy na to??

Ten wentylator ma tylko schłodzić trafo coby wyłącznik termiczny nie musiał tego robić poprzez odłączenie. Raczej w sprzęcie za ok. 400zł nie spodziewałbym się analizatora działania/obrotów wentylatora. Jeżeli inny pasuje gabarytami to w większości przypadków będzie OK. Chyba że ten oryginalny jest jakiś super wydajny. Wtedy z tym nowym/innym spawarka może się czasem wyłączyć poprzez bezpiecznik termiczny.

Możesz tam zamontować każdy wentylator o podobnej mocy i wymiarach.

Moja spawarka (jakaś włoska na amerykańskiej licencji :) oryginalnie nie posiadała żadnego

wentylatora więc mi się czasem wyłączała przez termik, wyciąłem więc otwór w tylnej ściance

i zamontowałem wentylator kupiony w sklepie tak na oko... 10 - 12 W, więcej nie ma.

Dobrze się sprawuje.

Tobie też wystarczy np. taki 15W za 20 zł.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=167313469

Możesz tam zamontować każdy wentylator o podobnej mocy i wymiarach.

Moja spawarka (jakaś włoska na amerykańskiej licencji :) oryginalnie nie posiadała żadnego

wentylatora więc mi się czasem wyłączała przez termik, wyciąłem więc otwór w tylnej ściance

i zamontowałem wentylator kupiony w sklepie tak na oko... 10 - 12 W, więcej nie ma.

Dobrze się sprawuje.

Tobie też wystarczy np. taki 15W za 20 zł.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=167313469

Też fakt.

Jak nie pasuje dokładnie to nawet na zewnątrz przy kratce go można przykręcić.

Zawsze powietrze przeciągnie w koło trafo

Też fakt.

Jak nie pasuje dokładnie to nawet na zewnątrz przy kratce go można przykręcić.

Zawsze powietrze przeciągnie w koło trafo

A pewnie że i tak można, wszystko zależeć będzie od tego ile Kolega będzie miał zapału

(i czasu ) na reanimację sprzętu :)