Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pordzewiacz lilakowy-problem

Recommended Posts

Mam problem z moimi lilakami, :cry: powoli zjada je jak sądze pordzewiacz lilakowy, praktycznie nigdzie nie ma żadnych danych o tym roztoczu. Liście w połowie lata matowieją i w charakterystyczny sposób podwijają brzegi, krzew słabnie z roku na rok i po paru latach trzeba go wycinać. Znalazłem poradę aby opryskać środkiem Mitac, ale już nie produkowany, doradca firmy Target polecił Talstar, w zeszłym roku wykonałem 3 opryski co tydzień w czasie pękania pąków, niestety objawy nie minęły. Czy ktoś miał podobny problem lub spotkał coś na temat tego gada?

Jeżeli mogę coś doradzić, to jedynie konkretne potwierdzenie że mamy do czynienia z tym pordzewiaczem. Nie możesz sądzić, że to on , lecz być przekonany w 100%. W przeciwnym razie będziesz niepotrzebnie stosował środki i wydawał pieniądze. Dlatego musi to ktoś autorytatywnie potwierdzić. Pordzewiacze i szpeciele najlepiej zwalcza się w okresie wiosennym, kiedy wychodzą z pąków. Jest jeszcze kilka środków do zwalczania szpecieli – Danadim, Dimezyl, Bi-58 lecz nie wiem czy są one zarejestrowane na te roślinę, z tym zawsze są problemy. Talstar lepiej stosować przeciwko przędziorkom, szpeciele raczej słabo bierze.

Dzięki za radę, problem w tym że oprócz jednego artykułu w piśmie "Mój piękny ogród" z 2004r, nigdzie nic na ten temat nie ma, ale z opisu wszystko zgadza się w 100% . No i rozmawiałem z doradcą firmy Target, on też to potwierdził. Szukałem jeszcze w różnych miejscach ale nic nie znalazłem.

Dzięki za radę, problem w tym że oprócz jednego artykułu w piśmie "Mój piękny ogród" z 2004r, nigdzie nic na ten temat nie ma, ale z opisu wszystko zgadza się w 100% . No i rozmawiałem z doradcą firmy Target, on też to potwierdził. Szukałem jeszcze w różnych miejscach ale nic nie znalazłem.

A co jeszcze chciałbyś wiedzieć na temat pordzewiacza lilakowego?

Występowanie i rośliny żywicielskie, rodzaj uszkodzeń, opis szkodnika, zarys biologii oraz zwalczanie - znajdziesz m.innymi w książce G. Łabanowskiego, L. Orlikowskiego i nnych pt.„Ochrona ozdobnych krzewów liściastych" Wyd.Plantpress, Kraków 2000 (strona 133).

...

Ooo,Pinus, super dzięki za namiar, właściwie to co najbardziej mnie interesuje , to czym drania najskuteczniej wytępić, chociaż bluszczyk już podsunął namiary na środki. Jeżeli masz pod ręką tę książkę, a jest tam taka informacja, to będę wdzięczny , nie będę pędził do biblioteki, a wiosna już się pcha :D , u mnie pięknie zakwitły krokusy.