Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

.....:-(((((

Recommended Posts

Ale się podejmujemy trudnych tematów... :roll: W pierwszym przypadku śmierć to kara w drugim zbawienie...W pierwszym to ktoś decyduje o czyimś życiu w drugim to prawo do decydowania o własnym... skomplikowane to troche... :-?

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie lubie rozwiazan ostatecznych... ale zdecydowanie preferuje ostre i jednoznaczne dzialanina...

takie rzeczy jak wojna czy kara smierci to efekt naszej ulomnosci...

nie powiecie mi przeciez ze nie da sie czlowiekowi wpoic szacunku... zdolnosci rozrozniania dobra od zla, czy zrozumienia granic moralnosci...

wpajane od dziecka procentuja przez cale zycie.

wprowadzenie kary nie rozwiazuje problemu...tlumi go... czy ktos o tym pomyslal?

Jesli Unia postuluje z jednej strony,ze w imie praw czlowieka i zycia mamy zrezygnowac z sankcji kary smierci,natomiast z drugiej dopuszcza a nawet lansuje eutanazje-gdzie nieuleczalnie chory albo znuzony "niska jakoscia zycia"

jest dobijany,to jest to chyba schizofreniczny przyklad braku logiki unijnych urzednikow.

I jeszcze na temat stosowania lub nie kary smierci;

Osoba ktora podejmuje sie morderstwa lub poprostu zbrodni jest praktycznie bezkarna,mozna komus odebrac zycie i to w sposob najbardziej okrutny,ba moze to nawet zrobic wielokrotnie-co czesto sie dzieje bo wie,

ze analogiczna sytuacja w stosunku do niej nie nastapi,bo unia j iej kodeks nie przewiduja takich rozstrzygniec.

Czy to nie jest pewna przesada nawet jak na standarty liberalnej zachodniej europy?

Jesli Unia postuluje z jednej strony,ze w imie praw czlowieka i zycia mamy zrezygnowac z sankcji kary smierci,natomiast z drugiej dopuszcza a nawet lansuje eutanazje-gdzie nieuleczalnie chory albo znuzony "niska jakoscia zycia"

jest dobijany,to jest to chyba schizofreniczny przyklad braku logiki unijnych urzednikow.

I jeszcze na temat stosowania lub nie kary smierci;

Osoba ktora podejmuje sie morderstwa lub poprostu zbrodni jest praktycznie bezkarna,mozna komus odebrac zycie i to w sposob najbardziej okrutny,ba moze to nawet zrobic wielokrotnie-co czesto sie dzieje bo wie,

ze analogiczna sytuacja w stosunku do niej nie nastapi,bo unia j iej kodeks nie przewiduja takich rozstrzygniec.

Czy to nie jest pewna przesada nawet jak na standarty liberalnej zachodniej europy?

czepiles sie tej unii... a co to ma do rzeczy! tam zyja tacy sami ludzie jak i tu...

eutanazji nie popieram... bo tak jak powiedzialem wczesniej to rozwiazanie nieodwracalne... wszyscy wiemy ze sa chwile lepsze i gorsze...

jedni w eutanazji widza litosc, ja bezradnosc.

...

Ale z tym 40 mln ludzi zagrożonymi przez psychola, to już przegiąłeś! :wink: ... .

hmmm

W dzisiejszych czasach może być w ciagu kilku godzin w każdym miejscu kraju

Do zawodu kata jad do różnych innych trzeba mieć predyspozycje.

Jakie ? Trzeba być psychopatą ? Trzeba być pozbawionym sumienia ? A może jeszcze coś innego ?

....

Pewnie wystarczy żeby miał mniejszawrażliwość niż Ty.

Wiesz - większośćludzi boi się wysokości a jacyś indianie latają po wieżowcach i raczej nie są psycholami.

Choć jak patrzę choćby na skoki Małysza to eydaje mi się ze jest ... odważny :lol:

No, to jak sloneczko? :lol:

Teraz mi sie powiedzialo... :p Ale wybaczysz mi, nie. :wink:

Nie... Przegryzę Ci tentnicę :wink:

Mi też, mi też ... słonko :lol:

...Osobiście nie jestem za kara śmierci, bo uważam, ze nie można mówić komuś, ze nie wolno zabijać a potem robić to samo... .

To w zasadzie jedeyny i najmocniejszy argument.

Można go uogólnić na inne tematy (wie to każdy kto wychowuje dziecko)

Jedyne co przychodzi mi do głowy to:

Nie wolno zabijać - ale jeśli odbierzesz komuś życie to zostanie one odebrane Tobie

Nie

Ale nie zachowałby się już tak nigdy przy innej 4-latce.

Skutek prewencyjny osiągniesz przy pełnej izolacji, bez kosztów moralnych i bez złych skutków ubocznych.

Statystyki ponoć pokazują, że wprowadzenie kary śmierci nie zmniejsza liczby ciężkich przestępstw (a czasem zwiększa, bo lepiej nie zostawiać świadków przy życiu).

Ponadto karą śmierci zagrożone są głównie takie przestępstwa, które nie podlegają kalkulacjom.

No i wreszcie - co chyba najważniejsze w perspektywie etycznej - są setki udowodnionych pomyłek sądowych - po których karę śmierci wykonano. Nie wiem jak Ty, ale ja uważam, że jedna pomyłka wystarczy, żeby być przeciw.

Na pewno emocje każą nam ukarać sprawce tym samym.. Moje emocje tez tak mówią... :oops: Tylko czy tedy droga, nie mam już pewności... Rozum podpowiada mi cos innego...A myślę sobie, ze jakby zabójca miał i słuchał rozumu.., to nie był by zabójca...

Prawda jest taka, ze w chorym świecie żyjemy...,bardzo chorym..., cos zrobić trzeba.., tylko niech robią to ci co maja tez widzę i słuchają nie tylko emocji...to musi być dobrze przygotowane.

A jak jest w państwach gdzie nie ma tyle przestępstw ? Nie chodzi tylko o zabójstwa ale w ogóle łamanie prawa....Może ktoś wie i nam napisze...

:roll:

bratki:

>Skutek prewencyjny osiągniesz przy pełnej izolacji, bez kosztów moralnych i bez złych skutków ubocznych. <

Zgoda,choc z duzymi watpliwosciami co do skutkow tej prewencji,tylko niech przeciwnicy KS utrzymuja za wlasne pieniadze zwyrodnialcow nie rokujacych poprawy i nie wykazujacych skruchy.

Oni powinni wisiec a nie dozywac do naturalnej smierci za swoje zbrodnie na koszt spoleczenstwa.

Za te spoleczne pieniadze moznaby wyleczyc kogos ze smiertelnej choroby.

A moze takich zwyrodnialcow powinnismy eliminowac juz na etapie badan prenatalnych ?

Ponoc to z punktu gebetyki calkiem mozliwe

To ciekawe rozwiazanie i dosyc abstrakcyjny problem moralny,zwlaszcza ze to zazwyczaj obroncy zycia poczetego i przeciwnicy eutanazji tak latwo feruja wyroki smierci.

Zabijanie nawet zwyrdonialcow, zwlaszcza w imie spolecznych racji ekonomicznych , stawia takich ludzi na rowni z tymi bestiami, ktore morduja w imie zupelnie irracjonalnych zazwyczaj pobudek.

Podziwiam na jakie tory schodzi Wasza dyskusja , moze dlatego , ze przerabialem na wlasnym organizmie,nie dajacy mi wciaz spokoju, dylemat ofiary i kata.

Dodam jeszcze, iz trzeba zabic diabla.

Nie jest wazne czy po pijaku wsiada za kierownice , czy morduje czyms innym.

P.S.Wsiadajac za kierownice po "malym" napewno planuje to samo co ten, ktory unosi siekiere nad glowa ofiary. :o

Tak wiec zabic dziabla. :evil:

Trochę myślałam o tej sprawie. Jakoś nie mam o dziwo krwiożerczych myśli na temat sprawców. To trochę tak, jakby tą dziewczynke trafił piorun czy zagryzł pies :evil: . Za to coraz bardziej myślę o jej rodzicach - jak mogli ją komuś takiemu zostawić.

O sprawcach prędzej czy później byłaby wzmianka "Iksiński K. w pijanym widzie zaciukał swoją konkubinę siekierą i poprawił młotkiem, a policjantom mówił, że zobaczył czterometrowego karalucha". Taką wzmianką nikt by się specjalnie nie przejął, wielu by ziewnęło szeroko - banał i nuuda. Takich historii i takich ludzi jest u nas w kraju i nie tylko są miliony. I co - powybijać wszystkich takich degeneratów? leczyć ich? Ja nie mam pomysłu, a tacy pewnie będą dokąd ludzie nie przestaną destylować...

Tragedia stała się wtedy, gdy do Iksińskiego K. i jego żony zawitała biedna czterolatka. CO ONA TAM ROBIŁA? Dla mnie naprawdę kwestią kluczową nie jest KS dla alkoholika-degenerata, ale kara dla rodziców za głupotę i niefrasobliwość.

I tak to ze szczególnego przypadku przeszliśmy łagodnie do tematu aborcji, eutanazji i kary śmierci naraz :lol:

Jak mawia Cejrowski - "To kwestia wiary. Nie człowiek daje zycie i nie człowiek będzie je odbierał. "

Zwłaszcza w przypadku bezbronnych dzieci mających 5 miesięcy.

ja akurat za aborcją nie jestem

Eutanazji nie rozpatrzam bo jak ktos chce to niech sie zabije sam.

kolator:

...tylko niech przeciwnicy KS utrzymuja za wlasne pieniadze zwyrodnialcow nie rokujacych poprawy i nie wykazujacych skruchy.

To moze imienne referendum i przy rocznych rozliczeniach Ci co głosowali przeciw będą płacić a Ci co przeciw nie będą ??

A jak ktoś ucieknie ze skazanych i kogoś zabije to wtedy symboliczne rozstrzelania pieciu losowo wybranych spośród głosujacych przeciw karze śmierci ?

Obawiam się kolator że gdy w gre wejdą pieniadze to dla świetego spokoju i przeciwnicy choćby nie pójdą na głosowanie