ryz 02.03.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Witam mam zamiar kupic piec na ekogroszek.Teraz tylko co poleciacie do tego do ciepłej wody.Myslałem o cos takim Ogrzewacz z wężownicą spiralną tylko niewiem czy to byłby dobry wybór?A moze wy coś innego zaproponujecie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 02.03.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 ja mam zasobnik ciepłej wody z wężownicą , izoliowany firmy Galmet , sprawdza się doskonale , nagrzewa szybko wodę , trzyma ciepłą minimum 48 godzin , w zasobniku mam czujnik temperatury , i osobną pompe obiegową do ładowania bojlera , sterownik pieca w zalezności od temp. wody użytkowej załącza pompę CO , lub pompe CWU , jestem zadowolony , bo woda jest zawsze i szybko się nagrzewa , a co najważbniejsze grzeje wode tylko wtedy gdzy trzeba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 02.03.2007 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 a jaki jest koszt takiego zasobnika wody z wężownicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 02.03.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 za swój zapłaciłem około 1200 zł rok temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 02.03.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Polecam ocieplony zasobnik dwupłaszczowywoda nagrzewa się w nim o wiele szybciej niż w tym z wężownicą,a koszt 140 litrowego nie powinien przekroczyc 700 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 02.03.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 popieram piotru - taki plaszczowy jest lepszy od tego z wężownica bo szybciej sie nagrzewa i dlużej trzyma temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 05.03.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Wiem, ze może głupio się pytam, ale na usprawiedliwienie powiem że jestem kobietą, która dopiero uczy się różnych rzeczy o budowie Tez chcemy mieć piec na ekogroszek. Czy taki piec współgra z zasobnikiem dwupłaszczowym bez problemu? i czy cały sezon musi byc ten zasobnik podłączony do pradu? czy tez wtedy gdy nie palimy w piecu np. latem i wtedy mamy ciepłą wodę? Pozdrawiam i dziękuja za odpowiedź Niwiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 05.03.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 zastanow sie ile tej cieplj wody latem potrzebujesz bo jesli do kapania rano i wieczor to zastanow sie nad podgrzewaczem przeplywowym na prad wg mnie to bez sensu gonic piec cala dobe tylko po to aby grzac wode nalezy pamietac ze eko pracuje rowniez w trybie jalowym aby podtrzymactempeature kotla-ON SIE NIE WYLACZA JEK GAZOWY przemysl to ja teraz pale w eko ale latem wylaczam go i zamykam na klodke niech odpocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 05.03.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 zastanow sie ile tej cieplj wody latem potrzebujesz bo jesli do kapania rano i wieczor to zastanow sie nad podgrzewaczem przeplywowym na prad wg mnie to bez sensu gonic piec cala dobe tylko po to aby grzac wode nalezy pamietac ze eko pracuje rowniez w trybie jalowym aby podtrzymactempeature kotla-ON SIE NIE WYLACZA JEK GAZOWY przemysl to ja teraz pale w eko ale latem wylaczam go i zamykam na klodke niech odpocznie Witaj Holusio! A moge się Ciebie podpytać jak technicznie rozwiazane jest u Ciebie to ogrzewanie wody? jaki masz konkretnie przepływowy podgrzewacz ? czy rachunki za prąd nie są zbyt duże i czy do elektrowni nie musiałabym wystapić o większy pobór enrgii, bo z tego co się orientuję (a może źle się orientuję ) to przepływowe podgrzewacze biorą chwilowo ale bardzo dużo prądu? i jeszcze jedno, czyli do ogrzewania wody nie używasz wogóle pieca ekogroszek? Duzo pytań, ale cóż zrobić jak się człowiek na tym nie zna a chciałby jak najlepsze rozwiazanie wybrac pozostaje tylko czytać, pytać, czytać, pytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 05.03.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 a może wypowie się ktoś jeszcze kto ma takie rozwiązanie jak holusio lub doradzi coś lepszego, co użytkuje u siebie wraz z piecem na ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 05.03.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 ja mam zasobnik ciepłej wody z wężownicą , izoliowany firmy Galmet , sprawdza się doskonale , nagrzewa szybko wodę , trzyma ciepłą minimum 48 godzin , w zasobniku mam czujnik temperatury , i osobną pompe obiegową do ładowania bojlera , sterownik pieca w zalezności od temp. wody użytkowej załącza pompę CO , lub pompe CWU , jestem zadowolony , bo woda jest zawsze i szybko się nagrzewa , a co najważbniejsze grzeje wode tylko wtedy gdzy trzeba . napisz coś więcej o tym gdzie masz pompy i jak to działa z tym zasobnikiem bo mam też podobnie ale nie rozumię jak to jest u Ciebie z tymi pompami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 05.03.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 zi ma woda jest z eko a tylko lato na podgrzewaczu jesli chodzi o moc to raczej musisz wystapic o zwiekszenie poniewaz najmniejszy sensowny podgrzewacz ma 12kw a wiec nie malo jesli chodzi o koszta uzywania podgrzewacza to nie analizowalem tego ale tak jak piszesz jest to duze zuzycie jednakze tylko chwilowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 05.03.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Dziekuję Holusio za odpowiedź Dziś się troche naczytałam o różnych rozwiązaniach cwu z piecem na ekogroszek, ale szczerze to mam spory mętlik w głowie musze się z tym przespać i jutro podejść do tematu z nowymi siłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kagan_sk 05.03.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 ja właśnie zamówiłem podobny system piec na ekogroszek żywca + bojler z wężownicą w lato będe grzał gazem bojler a w sezonie gdy bedzie wymagane ciepełko ruszy do boju ekogroszek jesli ktos z uzytkownikow ma taka konfiguracje prosze o uwagi z uzytkowania takiego systemu i koszty jakie ponosicie miesięcznie czy 60 stopni temp wody bojlera jest wystarczająca?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts